EU og Danmark kan se frem til flere coronavacciner den kommende tid.
EU-Kommissionen har nemlig godkendt coronavaccinen fra Moderna, oplyser kommissionsformand Ursula von der Leyen.
Dermed er vaccinen også godkendt til brug i Danmark ligesom coronavaccinen fra Pfizer og BioNTech, som flere end 60.000 danskere er blevet vaccineret med.
Og det er sundhedsminister Magnus Heunicke selvsagt godt tilfreds med.
- Det betyder, at vores vigtigste våben i kampen mod virussen nu bliver stærkere. Med aftalen med Moderna er vi sikret vacciner til 3 millioner danskere, siger han i en pressemeddelelse og tilføjer:
- De allermest sårbare borgere på vores plejehjem vil allerede inden ugens udgang være tilbudt deres første vaccination, og det samme gælder mange af frontmedarbejderne i sundhedsvæsenet, som er særligt udsatte for smitte.
Giver flere muligheder
Også Søren Brostrøm, der er direktør i Sundhedsstyrelsen, ser frem til, at vaccinerne fra Moderna bliver leveret.
- Med to typer vacciner har vi flere muligheder for at vaccinere mod covid-19, og selvom vi hidtil ikke har haft udfordringer med at få de første vacciner ud til kommuner og landsdele, så bliver det endnu lettere at få Modernas vacciner fordelt i alle egne af Danmark, Færøerne og Grønland, siger Søren Brostrøm i en pressemeddelelse.
Første sending af vaccinedoser fra Moderna vil formentligt ankomme til Danmark i næste uge, oplyser SSI ifølge Ritzau. Her vil Danmark efter planen modtage 5000 doser af coronavaccinen.
Vaccinen fra Moderna er lettere at fordele, fordi den ikke skal opbevares ved minus 70 grader, som vaccinen fra Pfizer og Biontech skal.
Det fortæller Thomas Senderovitz, der er direktør i Lægemiddelstyrelsen, til DR.
- De to vacciner er lige virksomme, men Modernas er lettere at håndtere. Det betyder, at den vil kunne komme ud, hvor der ikke er frysere, der kan klare minus 70 grader. Så den kan for eksempel bedre anvendes i hjemmet hos folk.
Så nu handler det bare om at få vaccinerne til Danmark og resten af EU-landene.
- Den skal bare skibes afsted fra firmaet, så det er dem, der skal have smøget ærmerne op. Ikke for at få et prik, men for at få rullet den ud af landet, siger Thomas Senderovitz.
Begge godkendte vacciner er bygger på den nye teknologi mRNA. De bruger en genetisk kode fra det såkaldte spike-protein, der er coronavirussets særlige overfladeprotein.
Derfor behøver man ikke selve virus, men kun den genetiske kode. Typisk sprøjter man ellers inaktiv virus eller syntetisk udviklet virusprotein ind i cellerne.
Ansvarlige for sikkerhed
Når det kommer til vacciner, er et af de første spørgsmål altid, om de er sikre. Ifølge Thomas Senderovitz er Modernas vaccine lige så sikker som Pfizer og Biontechs.
Og hvis der er nogen, som ved noget om Moderna-vaccinen, så er det ifølge Thomas Senderovitz Lægemiddelstyrelsen.
- Danmark er hovedansvarlig for på hele EU’s vegne at have styr på sikkerheden for den her vaccine. Så vi kender vaccinen ud og ind, siger han.
Der kan ligesom med andre vacciner være forbigående smerte og hævelse ved indstiksstedet, feber og træthed, men vedvarende, alvorlige bivirkninger er yderst sjældne, understreger han.
Ifølge Thomas Senderovitz er der flere coronavacciner på vej til at blive godkendt.
- Det er godt for sundhedsmyndighederne og for alle os, der skal vaccineres, fordi så har vi en stor bunke og et stærkt våbenarsenal mod den her virus. Hvis alt går vel, så har vi inden for de nærmeste måneder en-tre vacciner godkendt. Så er det en helt anden mængde, siger han.
I grafikken her kan du se, hvordan vaccinerne virker. Som tidligere skrevet deler de Modernas vaccine teknologi med Pfizers. Den største forskel er temperaturen, de skal opbevares ved.