EU siger god for Moderna-vaccine

Danskerne kan se frem til vaccine nummer to i kampen mod corona.

Moderna-vaccinen er nu også tæt på en EU-godkendelse. (arkivfoto) (Foto: © Eduardo Muñoz, Scanpix)

En ny vaccine mod covid-19 er snart på vej mod Danmark, efter at en ekspertgruppe under Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) i dag har godkendt vaccinen fra det amerikanske medicinalfirma Moderna.

- Man er blevet enig om, at vaccinen er klar til godkendelse. Det betyder, at effekten af vaccinen er positiv i forhold til de bivirkninger, der ses, oplyser Thomas Senderovitz, der er direktør i Lægemiddelstyrelsen.

- Det gør, at nu kan EU-Kommissionen - så hurtigt man magter det - udstede en betinget markedsføringstilladelse, siger Thomas Senderovitz til Ritzau.

Og den godkendelse kom senere på dagen.

- Vi har godkendt Moderna-vaccinen, den anden vaccine godkendt i EU, skrev kommissionsformanden Ursula von der Leyen få timer senere på Twitter.

Den første vaccine, som EU godkendte, er den fra Pfizer og BioNTech, som tusindvis af danskere allerede er blevet vaccineret med. De første vaccinationer begyndte 27. december.

Med endnu en vaccine i værktøjskassen kan der komme yderligere skub i den danske vaccineindsats. Danmark har via EU sikret sig adgang til at købe en million vaccinedoser fra Moderna. Hvornår Modernas vaccine kommer til landet er dog uvist.

- Leverancerne bliver nok ikke så store, som vi har set hos Pfizer. Moderna er et lidt mindre selskab og kan ikke helt levere de samme mængder til at begynde med, siger Thomas Senderovitz.

Kræver ikke ekstrem kulde

Til gengæld er Modernas vaccine lettere at håndtere, da den ikke som Pfizer-vaccinen skal opbevares ved minus 70 grader.

Vaccinen fra Moderna har været gennem en række forsøgsstudier, hvoraf det afsluttende havde 30.000 forsøgspersoner. Ifølge Thomas Senderovitz er sikkerheden på niveau med vaccinen fra Pfizer og BioNTech.

En kvinde får et stik med Moderna-vaccinen i et drive-in-vaccinationscenter i den amerikanske by Louisville i delstatens Kentucky. I december godkendte USA nødbrug af vaccinen. (Foto: © Jon Cherry, Scanpix)

De danske sundhedsmyndigheder satser dog på, at flere end to vacciner kommer til rådighed.

- Det er klart, at det er et skridt i den rigtige retning. Men vi har behov for lidt flere vacciner på paletten.

- Det er også derfor, at EU og Danmark har købt bredere ind. Så vi afventer de kommende vacciner, siger Thomas Senderovitz fra Lægemiddelstyrelsen.

Danmark har via EU indgået aftaler med en række andre selskaber om at købe vacciner. Det er Astra Zeneca, Sanofi-GSK, Johnson & Johnson og CureVac. Det er dog en forudsætning, at deres vacciner godkendes.

OPDATERING: Artiklen er opdateret med oplysningen om, at EU-Kommissionen nu også har godkendt vaccinen fra Moderna.

Fakta: Vaccinen fra Moderna

  • Moderna har testet vaccinen i en række studier, hvoraf det afsluttende og klart største havde deltagelse af 30.000 personer. Studiet er udført i USA.

  • 196 af forsøgspersonerne fik symptomer, hvoraf de 185 var personer, som havde fået placebo - snydemedicin - mens kun 11 af tilfældene havde fået vaccinen. På den baggrund vurderes vaccinen at have en effekt på 94,1 procent.

  • 30 forsøgspersoner fik et alvorligt forløb med coronavirus, men de var alle i placebogruppen. Der var ét dødsfald, også i placebogruppen.

  • Vaccinen skal gives i to doser med tre-fire ugers mellemrum. Den skal opbevares ved en temperatur på minus 20 grader.

  • Vaccinen er med en pris på cirka 109 kroner per dosis den dyreste blandt de seks vaccineproducenter, som EU - og dermed Danmark - har indgået aftale med. Den billigste har en pris på 13,20 kroner per dosis.

  • Modernas vaccine er baseret på rna-teknologi ligesom vaccinen fra Pfizer/BioNTech, der var den første til at blive godkendt i EU.

  • Kilder: Moderna, Politiken og New York Times. /ritzau/