Nul sikker sex: De 'gamle' kønssygdomme breder sig

Statens Serum Institut oplever en stigning i antallet af syfilis-, klamydia- og gonorétilfælde i disse år.

1944: Prostituerede kvinder undersøges for kønssygdomme. (Foto: © A E Andersen, Scanpix)

De gamle kønssygdomme har fået deres renæssance blandt nutidens danske mænd og kvinder.

I årene 2012 og 2013 begynder antallet af kønssygdommene klamydia, gonoré og syfilis allerede at vokse, fremgår det af Statens Serum Instituts opgørelser "Overvågning og forebyggelse af smitsomme sygdomme".

Tallene bliver imidlertid særlig interessante i 2014 og 2015, hvor opgørelsesmetoderne er direkte sammenligelige, og alle tre sygdomme - på samme tid - tager et nyk op i antal af registrerede tilfælde.

I 2015 registrerede Statens Serum Institut 2.788 tilfælde af gonoré mod 1.260 tilfælde i 2014. 32.761 tilfælde af klamydia mod 30.881 tilfælde i 2014. Og 777 tilfælde af syfilis mod 530 i 2014.

HIV-skræk og kondom-fri sex

Således er der ingen tvivl om, at de gamle kendinge for alvor er kommet i omløb igen, lyder det fra afdelingslæge ved Statens Serum Institut, Susan Cowan.

- Men det skyldes ikke, at man i dag har en anden, mere løssluppen seksuel adfærd. Det skyldes slet og ret ændringer i vores kondombrug, lyder det fra Susan Cowan.

- Da HIV- skrækken faldt i midt 90´erne stoppede folk med at bruge kondomer, og det er konsekvenserne af den adfærd, som nu viser sig med tilbagekomsten af de sexsygdomme, som i mange år har eksisteret i langt mindre omfang, fortæller Susan Cowan.

Ifølge hende er der imidlertid stor forskel på, hvem der erhverver sig de forskellige sygdomme, og hvor de opstår.

Ifølge Seruminstituttets opgørelser for 2015 fandtes hovedparten af syfilispatienterne, ligesom tidligere år, i københavnsområdet, mens Sydjylland i 2014 skrev sig for landets højeste stigning af tilfælde svarende til 149 procent.

Syfilis forbeholdt mænd

Og mens langt størstedelen af gonoré- og klamydia-tilfældene rammer både de unge mænd og kvinder, der henholdsvis befinder sig i alderen 20-24 år og 15-29 år, forholder det sig ganske anderledes med syfilis.

- Det er nemlig fortsat en sygdom, man ser hos mænd, der dyrker sex med mænd. Kun drypvis ses den nu også hos heteroseksuelle, fortæller Susan Cowan.

Og det bekræfter 2015-opgørelsen fra Seruminstituttet. Kun 72 syfilistilfælde forekom hos kvinder, mens hele 705 Syfilistilfælde forekom blandt mændene.

Det svarer således til, at mændene skrev sig for hele 91 procent af de samlede syfilistilfælde i perioden.

På med kondomet og frygt ikke

Selvom sygdommene er i vækst, bør langt de fleste af os dog ikke, ifølge Susan Cowan, gå og frygte at blive smittet. Ej heller hvis man, stik mod afdelingslægens råd, skulle fristes til at undlade kondomet.

- Teoretisk kan du have ligeså meget kondom-fri sex, det skal være uden at få sygdommene, hvis sygdommene ikke er i omløb i dit seksuelle netværk. Smitte forudsætter altså, at der er noget udveksling med de netværk, hvor sygdommene cirkulerer. Men det er der altså i stigende grad, siger hun.

I langt de fleste tilfælde er sygdommene heller ikke farlige - så længe man bliver testet, og de således opdages i tide, fortæller Susan Cowan, der derfor har ét budskab.

- Råd nummer et: bliv testet – hvis du eller din partner har symptomer eller har haft sex med andre. For sygdommene er nemme at behandle, man skal derfor ikke være bange for at få dem - men derimod for at have dem i længere tid, fortæller hun.

- Og så på med kondomet. For bruger du kondom, kan du glemme alt om at få sygdommen, lover hun.

Sygdommenes hvad og hvordan

  • Hvad er sygdommene forårsaget af, og hvordan mærkes de. Det kan du læse her:

Gonoré

  • Gonoré forårsages af bakterien Neisseria gonorrhoeae, på dansk gonokokken

  • I mange tilfælde har de smittede ingen symptomer

  • Svie ved vandladning er blandt de klassiske symptomer, der både forekommer hos kvinder og mænd smittet med gonoré

Klamydia

  • Klamydia - Chllamydia trachomatis - er en bakterie, der herhjemme mest er kendt som en kønssygdom, mens den i troperne er årsag til øjensygdommen

  • Mens urinrørsbetændelse er et hyppigt symptom hos mænd, er øget udflåd fra skeden et vigtigt symptom hos kvinder

Syfilis

  • Syfilis skyldes bakterien Treponema-Pallidum

  • Syfilis kan være medfødt, hvis den gravide har infektionen, således at fostret smittes

  • Symptomerne viser sig inden for et par måneder, efter man har været udsat for smitte, ofte udvikles der et eller flere sår, der hvor bakterierne har været i kontakt med hud eller slimhinder

  • Kilde: Netdoktor.dk