Klokken 10.02 erklærede skifteretten i Randers miljøvirksomheden Nordic Waste konkurs.
Nordic Waste, der har behandlet forurenet jord på en ejendom i Ølst syd for Randers, indgav selv konkursbegæring i fredags.
- Nordic Waste deler til fulde alles bekymring for jordskredet, stod der i pressemeddelelsen.
- Desværre har jordskredet nået et omfang, som gør, at vi som virksomhed ikke er i stand til at løfte opgaven med at bekæmpe det.
Som følge af konkursen stopper Nordic Wastes ansvarsforpligtelse i forhold til sagen, skrev virksomheden videre.
De største danske advokatselskaber hyret
Blandt de fremmødte i retten i formiddags var advokater fra landets største danske advokatselskaber.
De repræsenterede hver især de største kreditorer, der ville sikre sig sin andel, fortæller DR-journalist Louise Bruun Høfler, der var til stede i retten i Randers.
Her var Nordic Wastes stifter og ejere også repræsenteret og stillede betydeligt krav gennem andre af deres selskaber.
I alt over 100 millioner kroner, herunder mindst 60 millioner kroner for de ødelagte ejendomme, der stod på grunden, og som nu er jævnet med jorden på grund af jordskredet.
Bech-Bruun repræsenterede Randers Kommune med et krav om foreløbig godt 100 millioner kroner. Et beløb, som stiger dag for dag, så længe kommunen står for afværgende foranstaltninger derude.
I retslokalet var Gældsstyrelsen og Miljøstyrelsen til stede via Kammeradvokaten.
Indtil videre "kun" med krav om 1,5 millioner kroner til Gældsstyrelsen, men med forventning om, at Miljøstyrelsen vil blive en betydelig kreditor i sagen fremadrettet.
Det bliver svært at overholde påbud
Randers Kommune har siden midten af december kæmpet med at forhindre, at tonsvis af den forurenede jord skrider ned i Alling Å og forårsager miljøproblemer i hav og åer.
Og en spritny rapport viser, at det hverken var usædvanligt eller uundgåeligt, at den forurenede jord begyndte at skride.
Samtidig viser rapporten fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, GEUS, at der faktisk har været jordskredsaktiviteter på området siden 2021.
Rapporten er udarbejdet efter anmodning fra Miljøstyrelsen, som i aftes gav Nordic Waste et påbud om blandt andet at stille økonomisk sikkerhed for oprydningsarbejdet.
Randers Kommune har frem til 9. januar brugt 41 millioner kroner på oprydningsarbejdet, og Miljøstyrelsen vurderer, at udgifterne de næste seks måneder vil løbe op i 205 millioner kroner.
Ifølge rådgivningsfirmaet Cowis estimater kan oprydningsarbejdet i værste fald løbe op i milliarder af kroner.
Udover sikkerhed for betaling af oprydningsarbejdet for de mindst 2.000.000 ton forurenet jord, der bevæger sig mod Alling Å, blev Nordic Waste pålagt at lave afværgeforanstaltninger og sikre miljøet.
Efter dagens konkurserklæring bliver det ifølge professor i miljøret på Københavns Universitet, Peter Pagh, dog svært for kuratorerne - de udpegede konkursadvokater - at opfylde påbuddene.
Vi forsøger at få en kommentar fra folkene bag Nordic Waste, men de er endnu ikke vendt tilbage på vores henvendelser.