Milliardæren Torben Østergaard-Nielsen er blevet udsat for hård kritik oven på miljøkatastrofen i Randers, hvor tonsvis af forurenet jord fra virksomheden Nordic Waste er i gang med at skride og forårsage miljøproblemer i hav og åer.
Torben Østergaard-Nielsen og hans to døtre ejer nemlig størstedelen af Nordic Waste, men selvom Østergaard-Nielsen ifølge mediet Økonomisk Ugebrev er god for lige under 42 milliarder kroner, så har han ikke tænkt sig at betale millionregningen for oprydningsarbejdet.
I dag blev Nordic Waste så erklæret konkurs ved skifteretten i Randers, og her kom det også frem, at kreditorerne indtil videre kræver over 200 millioner kroner af konkursboet.
Og en af de største kreditorer er faktisk Østergaard-familien selv.
De to selskaber DSH Recycling og DSH Environment kræver nemlig samlet set indtil videre 75,2 millioner kroner af konkursboet, og begge selskaber er ejet 78 procent af den stenrige familie.
Det vil altså sige, at Østergaard-familiens krav udgør 58,7 millioner kroner, hvis man holder familiens ejerandel af selskaberne op mod det samlede krav.
Desuden er der i januar oprettet endnu et selskab ved navn Selskabet af 12. januar 2024 ApS, som er stiftet for at dække de udgifter, Nordic Waste selv havde i forbindelse med oprydningsarbejdet i december, inden virksomheden forlod pladsen og overlod arbejdet til Randers Kommune.
Det selskab er ejet 100 procent af familien og kræver 32 millioner kroner. De 32 millioner kroner skal lægges oveni de 58,7 millioner kroner, og det vil altså sige, at familiens krav i alt runder 90 millioner kroner.
Det viser en selskabsgennemgang, DR Nyheder har foretaget.
Ekspert: Helt efter bogen
Ifølge Søren Friis Hansen, der er professor i selskabsret ved CBS, så er det helt efter bogen, at de tre selskaber retter et krav i konkursboet.
- Hvis der er nogle af de andre selskaber i koncernen, der har leveret ydelser til Nordic Waste, som nu er under konkurs, så har de selvfølgelig et krav, de kan anmelde i Nordic Wastes konkursbo, siger han.
Det er dog meget usandsynligt, at de udpegede konkursadvokater - kuratorerne - finder midler til at dække selskabernes krav.
Der er nemlig tale om såkaldte simple krav, hvorfor de ryger bagerst i køen, når der skal betales penge til kreditorerne, forklarer Søren Friis Hansen.
Heller ikke den ene kurator i konkursboet - John Sommer Schmidt fra Gorissen Federspiel - mener, at der er noget odiøst i, at de tre selskaber har rejst kravet på over 100 millioner kroner.
- Det er en helt almindelig opgørelse af de krav, der er mod selskabet. Det er det, der er grundlag for konkursdekretet, siger han.
DR Nyheder har sendt en række spørgsmål til familiens selskab United Shipping & Trading Company. Vi har spurgt om følgende:
Hvorfor har I stillet dette krav?
Hvordan er I landet på netop dette beløb?
Har I gjort jer noget etiske overvejelser ift. at fremsætte et krav?
I en kortfattet mail via selskabets presseafdeling lyder det kortfattet:
-Der er for nuværende desværre ikke yderligere kommentarer til situationen omkring Nordic Waste foruden de pressemeddelelser, som blev kommunikeret i sidste uge. Så snart der er nyt at fortælle, vil det blive meldt ud.