På det lille brostensbelagte torv ved Nørrebro Station i København står fire kvinder i niqab.
De skal til at dele flyers ud og tale med dem, der har lyst, om det tildækningsforbud, der lige nu er et politisk flertal for. Et forbud, der vil gøre niqab og burka ulovligt i offentligheden.
- Vi er jo ikke anderledes. Jeg sover, spiser, går i skole, arbejder ligesom dig, vi er ikke forskellige. Det eneste er bare, at jeg har et stykke stof på mit ansigt. Der er mange, der kan se over det stof. Men der er nogen, som mener, at det er en forhindring. Men jeg har ikke et problem med at møde dem, siger Lene på 21 år.
Hun har en mørkeblå niqab på, som skjuler hendes pande, næse og mund, men man kan se hendes øjne.
Baglandet på P1 har mødt Lene og fire andre kvinder i niqab, og du kan høre om kvindernes hverdag i programmet ”Niqab-kvinderne” på dr.dk eller i DRs Radioapp.
- Det er sørgeligt, at vi bliver nødt til at vise, at vi er helt normale mennesker, mener Lene.
Lene har job og venner
Lene arbejder som telefoninterviewer, ses tit med veninder, og så bruger hun sin tid på at lave frivilligt arbejde i foreningen Kvinder i Dialog. Her kæmper kvinder, med og uden niqab, for, at det fortsat skal være lovligt at tage niqab på i offentligheden ligesom i dag.
Om et par måneder kan niqab og burka nemlig blive forbudt offentligt. For et politisk flertal bestående af dele af regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet vil gøre niqab og burka ulovligt på offentlige steder, for eksempel på fortove, i busser, i parker, i butikscentre og på togstationer.
Lige nu står Lene ved Nørrebro Station og er faldet i snak med Sahra Said på 49 år. Hun vil gerne vide, hvad Lene gør, når hun går ind i bussen.
- Jeg har mit ungdomskort, og så viser jeg selvfølgelig mit ansigt, hvis chaufføren vil have det. Og hvis jeg skal i banken eller hos politiet, og de siger, ”må vi se dit ansigt?” Så er det slet ikke noget problem, det sætter jeg ikke spørgsmålstegn ved, svarer Lene.
Lene har valgt at stå på Nørrebro og dele flyers ud for at nedbryde fordomme om niqab-kvinder og for at give alle, der har lyst, muligheden for at stille spørgsmål til hendes valg.
Tilbage i 2009 var der mellem 100 og 200 kvinder, der gik med niqab i Danmark, ifølge en rapport fra Københavns Universitet.
Niqab-kvinderne fra Kvinder i Dialog mener dog, at der kun er omkring 50 kvinder, der i dag går med niqab i Danmark.
De kender alle sammen hinanden og skriver sammen på nettet i en stor gruppe, fortæller de.
Alt snakken om tildækningsforbuddet har nemlig givet dem et fællesskab, de ikke havde før.
Min frihed er snart væk
Aisha på 18 år i niqab har lige slået et hvidt plasticbord op på brostenene ved Nørrebro, så man kan se, at hun og de andre kvinder er en del af en forening.
- Jeg føler, at jeg har et ansvar, for det her vil have kæmpestor effekt på mit liv. Min frihed er ved at blive taget fra mig.
Hun begyndte at gå med niqab for et år siden som en del af at blive et mere religiøst menneske.
Det blev islam, som kom til at fylde mere, efter at Aisha mødte en kvinde i niqab, som fortalte om, hvad sløret betød i hendes liv.
- Og jeg kan godt huske første gang, jeg tog det på. Så tænker man: Alle kigger på mig. Det er en mærkelig følelse, men dagen efter så tænkte jeg bare: Det her det er min frihed, og jeg har det så godt med det, forklarer Aisha.
En kvinde skal kunne alt
Aisha er HF-studerende. Hun er ved at tage kørekort, og så er hun ved at flytte med sin mor. Det er snart eksamenstid, så hun bruger to til tre timer om dagen på lektier.
Derudover bruger hun meget tid på at klippe videoer til Kvinder i Dialogs facebookside.
- Jeg er kamerakvinden. Vi prøver at nå befolkningen på forskellige måder, og jeg laver videoer til Facebook og YouTube. Før Kvinder i Dialog kunne jeg ikke lave videoer, men så satte jeg mig ned en uge og var på YouTube til klokken tre om natten og lærte, hvordan man klipper. Jeg synes, en kvinde skal kunne alt, det er sejt.
Nikolaj Mikkelsen på 29 år er stoppet op tæt ved det hvide plasticbord, som Aisha har sat op, og hun griber muligheden for at få en snak.
- Har du hørt om niqab-forbuddet? Lige nu prøver regeringen at forbyde min påklædning, hvilket, jeg synes, er uretfærdigt, for jeg har selv valgt at gå klædt sådan. For jeg anser mig selv som et religiøst menneske, og det her er min religiøse overbevisning, fortæller Aisha.
Nikolaj Mikkelsen har aldrig talt med en kvinde i niqab før, men han siger, at det er ligesom en normal samtale, fordi han stadig kan se Aishas øjne.
- Jeg synes, at folk skal kunne gå klædt, som de gerne vil gå klædt, så længe de ikke skader nogen, siger han.
Mine forældre er imod min niqab
Niqab-kvinderne har omkring 500 foldere fra Kvinder i Dialog, som de gerne vil dele ud på Nørrebro i dag.
Flere gange kommer der folk forbi, der gerne vil have et billede af dem.
- Du skal da bare spørge, du er hjerteligt velkommen, siger Maria på 24 til Niklas Gamborg på 25 år.
Han tager sin mobil frem og tager et billede, fordi han gerne vil samle specielle øjeblikke, ting man ikke ser hver dag.
- Det er et meget kontrastfyldt syn for mig. Det er ikke noget, jeg er vant til at se, jeg er vokset på landet i Jylland. Men det her med at vi har frihed til at følge vores egen overbevisning, det, synes jeg, er noget af det aller aller vigtigste overhovedet.
Maria har gået med niqab i fire år, og hun fortæller Niklas, at det helt klart er hendes eget valg.
- Jeg føler mig tilpas i det her, jeg har selv valgt det og har ofret meget for at beholde det. Jeg er ikke gift, jeg har ikke en mand eller storebror, som har presset mig. Og min far og mor er imod det.
Jeg er blevet spyttet på
Maria har mange gange oplevet, at folk ikke forstår hendes valg, og derfor står hun i dag på Nørrebro og deler flyers ud. Hun vil gerne have flere danskere med på sin vogn, fortæller hun til Niklas.
- Jeg er blevet slået på, spyttet på, smidt ud af min egen læge. Og hvis jeg tager bussen, skubber folk til mig og siger skrid herfra. Det er ikke en dans på roser, det tager man med. Men jeg tror på, at dialog er vejen frem, og har man nogle tanker, så kom og spørg mig.
Maria har to børn, hun går på HF og drømmer om at blive psykolog. Og hun tog niqab på for at komme tættere på Gud.
- Mit formål er, at jeg vil have det bedste forhold med Gud, og jeg synes, det er mega smukt. Det er smukt, at man tilsætter sine egne lyster. Og det, man får igen, det er, at man bliver belønnet og på et tidspunkt kommer i paradis, siger hun.
Maria, Lene og Aisha kan højst sandsynligt kun gå med niqab offentligt i nogle måneder endnu.
Lovforslaget om et tildækningsforbud bliver nemlig lige nu behandlet i Folketingets retsudvalg, og bagefter skal lovforslaget 2. behandles i Folketinget.
Ifølge Justitsministeriet så går det politiske flertal efter at få forbuddet vedtaget, inden politikerne går på sommerferie i juni.
Hør mere om, hvad et tildækningsforbud vil betyde for niqab-kvindernes hverdag, i programmet ”Niqab-kvinderne”, som Baglandet på P1 har lavet.