Minister slipper ikke for kritik af kræftsag, selvom hun handlede hurtigt: Stop blødningen her og nu

Indenrigs- og sundhedsministeren var i dag kaldt i samråd af SF og Konservative om kræftsagen fra Aarhus.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) under pressemødet om fremtidens sundhedsvæsen i Statsministeriet, tirsdag den 28. marts 2023.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Helt og aldeles uacceptabelt. Hjerteknusende og en skandale.

Sundhedsordførerne og indenrigs- og sundhedsminister, Sophie Løhde (V), er enige i, at der hurtigst muligt skal rettes op på problemerne på Aarhus Universitetshospitals mave- tarmkirurgiske afdeling, så patienterne igen bliver behandlet efter reglerne.

Men hvad der skal gøres her og nu, er de mindre enige om.

Det kom frem på dagens samråd i Folketinget, som SF's Kirsten Normann Andersen og De Konservatives Per Larsen havde indkaldt til.

Her ville de have svar på, hvorfor hospitalet i Region Midtjylland ikke har kunnet leve op til ventetidsgarantierne, og hvad regeringen vil gøre for at sikre, at patienternes rettigheder bliver overholdt.

Men efter samrådet var der stadig ikke tilfredshed hos de to sundhedspolitikere, der havde kaldt ministeren i samråd.

Patienter og personale mangler svar

- Jeg synes, vi mangler at give patienterne og personalet i afdelingen svar på, hvordan vi sikrer, at der er ressourcer nok til, at alle patienterne bliver behandlet i tide, siger Kirsten Normann Andersen efter samrådet.

Fem dage efter DR for første gang fortalte om, at de maksimale ventetider for kræftbehandling i flere tilfælde var blevet overskredet, så nogle patienter måtte vente i op til ti uger, præsenterede Sophie Løhde en såkaldt genopretningsplan.

Den består af fem punkter, hvor Sundhedsstyrelsen inden udgangen af juni skal lave en grundig gennemgang af kræftområdet i alle fem regioner.

Men det er ikke nok, mener de to politikere.

- Lige nu bliver der brugt rigtig meget energi på at få udredt, hvad der er sket. Men vi er nødt til at stoppe blødningen, når vi har en akut sag som denne. Det handler om, at patienterne får behandling nu, siger Kirsten Normann Andersen.

Kirsten Normann Andersen fra SF var en af de to, der havde kaldt ministeren i samråd. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Det handler om liv og død

Samme vurdering har Per Larsen, der er sundhedsordfører for De Konservative.

- Det handler om liv og død. Der er nogle patienter, der venter på de her ventelister i øjeblikket, hvor der er store overskridelser, i forhold til det loven siger. Derfor ville jeg gerne have haft ministeren til at svare konkret på, hvad vi skal gøre her og nu, så vi kan få helbredt de her patienter, lyder det fra Per Larsen efter samrådet.

Han føler sig ikke sikker på, at der bliver taget godt nok hånd om situationen, sådan som det ser ud nu.

- Ministeren giver udtryk for, at der skal laves flere redegørelser og gennemgang af kræftområdet. Men det løser jo ikke problemet her og nu. Der skal flere ressourcer til, så man er sikker på, at patienterne kan blive behandlet inden for gældende tidsramme, siger han.

Per Larsen (K) mener ikke, ministeren svarede konkret nok på, hvad hun gør her og nu for at hjælpe patienterne. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Kirsten Normann Andersen mener også, der skal flere ressourcer til, selvom ministeren har lavet en genopretningsplan.

- Ministerens genopretningsplan sikrer ikke, at der er personale nok i fremtiden, siger hun.

Hun mener derfor, at genopretningsplanen i højere grad bør sikre, at der er læger og sygeplejersker nok til at få behandlet akutte patienter nu.

- Det mangler der stadig en plan for, og den har ministeren stadig ikke præsenteret os for, siger Kirsten Normann Andersen.

Minister: Jeg forstår utålmodigheden

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde synes dog, at der er gået for meget Christiansborg i kritikken.

Hun siger, at hun deler utålmodigheden blandt folketingets partiet om, at man hurtigst muligt sikrer patienternes rettigheder for kræftbehandling.

- Men jeg synes kritikken klinger lidt hult, fordi regeringen tog initiativ til en genopretningsplan, fem dage efter DR bragte de første historier om sagen, siger Sophie Løhde og fortæller, at hun ikke kan komme på eksempler på en hurtigere iværksættelse fra Christiansborg.

- Hvis man synes, det er lang tid at vente på fem dage på en handleplan, så er der godt nok også nogle partier, der måske skal genoverveje retorikken en smule.

Hun forklarer, at et af punkterne i planen er at sikre personaleressourcer til den pågældende afdeling på Aarhus Universitetshospital blandt andet fra andre sygehuse.

Under samrådet forklarede ministeren flere gange, at redegørelserne, som Region Midtjylland har afleveret til ministeren, ikke har været fyldestgørende nok.

- Jeg er optaget af, at patienterne bliver behandlet. Det er derfor vi har iværksat nogle initiativer på mave- tarmkirurgisk afdeling, men også at vi får det hele frem i lyset, så vi sikrer, at det samme problem ikke også er på andre kræftafdelinger i Danmark, siger Sophie Løhde.