Minister kaldt i nyt samråd: Mistænkt for at give forkerte oplysninger

SF’s beskæftigelsesordfører Karsten Hønge kalder det en meget alvorlig sag, at Folketinget tilsyneladende har fået forkerte oplysninger fra beskæftigelsesministeren i sagen om Siemens Wind Power.

Siemens Wind Power har ifølge eget udsagn sendt dokumentation for brugen af det farlige kemikalie epoxy til Arbejdstilsynet tilbage i 2007. Det er stik imod, hvad Arbejdstilsynet har hævdet. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Scanpix)

Samme dag som beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) var i samråd for at redegøre for Arbejdstilsynets rolle i sagen om Siemens Wind Power, bliver han nu kaldt i et nyt samråd.

Det sker efter der fredag aften er sået alvorlig tvivl om de oplysninger, ministeren har videregivet til Folketinget.

- Vi må have en fornyet diskussion med ministeren, for det virker meget utrygt, at vi ikke kan regne med de oplysninger, som ministeren lægger på bordet, siger SF’s beskæftigelsesordfører Karsten Hønge.

Dispensation kan have gjort medarbejdere syge

Sagen drejer sig om en dispensation til at sprøjte med det farlige kemikalie epoxy, som Arbejdstilsynet i 2007 gav Siemens uden at stille tilstrækkelige krav til medarbejdernes sikkerhed.

De manglende krav kan ifølge Arbejdstilsynet have ført til, at medarbejdere er blevet syge.

Ifølge tilsynet skyldes svigtet, at Siemens Wind Power ikke fortalte myndighederne, at de ville sprøjte med det farlige stof epoxy.

Og den forklaring videregav ministeren i dag til Folketingets beskæftigelsesudvalg.

- Virksomheden har svigtet ved at give forkerte oplysninger (til Arbejdstilsynet, red.), sagde beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen på dagens samråd.

Alvorlig tvivl om forklaring

Men dokumenter som Siemens Wind Power fredag aften har sendt til DR viser tilsyneladende, at Arbejdstilsynet allerede før de gav dispensationen til virksomheden i 2007 fik tilsendt en grundig beskrivelse af det epoxy-produkt, vindmøllegiganten ville sprøjte med.

Nu vil ordføreren have Arbejdstilsynet til at lave en ny redegørelse, der skal give svar på, om tilsynet har tilbageholdt oplysninger i sagen for Folketinget.

- Hvis det viser sig, at Arbejdstilsynet i flere år har ligget inde med oplysninger, og vi i dag bliver præsenteret for et helt andet billede, så sidder jeg tilbage med fornemmelsen af, at der bliver løbet om hjørner med os. Og det holder ikke, siger Karsten Hønge.

Beskæftigelsesministeren har nu afkrævet Arbejdstilsynet en skriftlig forklaring i sagen, og før den ligger klar, ønsker han ikke at kommentere oplysningerne.