Arbejdstilsynet: Siemens Wind Power brød loven i ond tro

Vindmøllegiganten fortsatte med at sprøjte med farligt kemisk stof, efter at virksomheden vidste, at det var ulovligt.

Siemens fik ifølge Arbejdstilsynet besked på at stoppe med at sprøjte med det farlige kemikalie under et tilsynsbesøg i 2011. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Fronterne trækkes nu op i sagen om Siemens Wind Power, der i otte år sprøjtede ulovligt med et farligt kemisk stof i produktionen af vindmøllevinger.

Ifølge Arbejdstilsynet fik vindmøllevirksomheden under et tilsynsbesøg i januar 2011 at vide, at sprøjtningen med kemikaliet skulle stoppe øjeblikkeligt.

Men efter besøget fortsatte Siemens Wind Power i flere måneder med den ulovlige sprøjtning.

Det viser dokumenter, DR Nyheder er i besiddelse af.

Nu beskylder Arbejdstilsynet Siemens Wind Power for at have fortsat den ulovlige praksis mod bedre vidende.

- Det er jo ikke lovligt det, de har gjort. Altså de er jo blevet sat i det, der hedder ond tro, fordi vi har gjort dem opmærksomme på, at de ikke må sprøjte, siger Bent Horn Andersen, der er kontorchef hos Arbejdstilsynet.

Hos Siemens Wind Power er pressechef Rasmus Windfeld af en anden opfattelse. Ifølge ham var det først i juni 2011, at Arbejdstilsynet gjorde det klart, at Siemens Wind Power ikke måtte sprøjte med det farlige stof.

Arbejdstilsynet på besøg

Sagen drejer sig om det potentielt kræftfremkaldende stof isocyanat. Siemens Wind Power har siden 2003 brugt stoffet, når virksomheden laver de forme, som vindmøllevingerne støbes i.

Det er ifølge loven forbudt at sprøjte med isocyanat uden for en lukket sprøjtekabine. Med mindre man som virksomhed har en dispensation.

En dispensation havde Siemens Wind Power ikke, da Arbejdstilsynet kom på besøg på virksomhedens vingefabrik i Aalborg den 5. januar 2011.

Det fremgår af et brev, som Arbejdstilsynet sendte til Siemens Wind Power efter besøget.

I brevet står, at Arbejdstilsynet under besøget har præsenteret ”en problemstilling vedr. mulig udsættelse for sundhedsskadelig påvirkning for de ansatte”.

Og det fremgår, at mistanken retter sig mod, at ansatte bliver udsat for isocyanat i forbindelse med, at der bliver sprøjtet.

Søger om dispensation

Kort efter Arbejdstilsynets besøg sender den daværende kemichef hos Siemens Wind Power en ansøgning om dispensation af sted til Arbejdstilsynet.

I ansøgningen står det klart, at virksomheden ved, at det er forbudt at sprøjte med isocyanater.

Kemichefen henviser nemlig til den paragraf i loven, der fastlægger, hvordan arbejde med epoxyharpikser og isocyanater skal udføres:

”Påføring må ikke foretages ved sprøjtning, men kun manuelt.”

Sprøjtede otte gange

Men selvom Siemens Wind Power er klar over, at der er et sprøjteforbud, fortsætter virksomheden den ulovlige praksis med at sprøjte, efter at ansøgningen om dispensation er sendt af sted

Det viser dette dokument:

(© DR)

Dokumentet har titlen ”Skumning udført hos Siemens” og viser, at der blev sprøjtet – eller skummet, som processen også bliver kaldt - otte gange mellem 14. januar 2011 og 27. marts 2011.

Arbejdstilsyn: Vi sagde stop

Hos Arbejdstilsynet kommer de nye oplysninger bag på kontorchef Bent Horn Andersen.

Da DR interviewede ham i forrige uge, fastholdt Bent Horn Andersen, at Arbejdstilsynet gav Siemens Wind Power besked om, at sprøjtningen skulle stoppe i forbindelse med tilsynsbesøget i januar 2011.

- Vi opdager, at de sprøjter uden for en kabine. Og der gør vi øjeblikkelig opmærksom på og klart for virksomheden, at det må de ikke. De skal søge om dispensation for det, og de må ikke arbejde med den proces, de har der, uden en dispensation, sagde han.

Stopper de så?

- Altså, det må vi jo formode, at de gør. Vi gør dem klart opmærksomme på det, at de ikke må arbejde på den måde, de gør.

Siemens: det var først senere

Siemens Wind Powers pressechef, Rasmus Windfeld, bekræfter i et interview med DR Nyheder, at vindmølleproducenten fortsatte med at sprøjte med isocyanat, efter at Arbejdstilsynet var på besøg i januar 2011.

Han kan ikke svare på, hvor mange gange det er sket, men siger modsat Arbejdstilsynet, at det først var senere, at Arbejdstilsynet gav Siemens Wind Power besked om at stoppe med at sprøjte.

- Vi arbejder som almindeligt, om jeg så må sige. Vi arbejder, som vi har gjort siden 2003 og frem til, at vi bliver bedt om at stoppe i juni 2011, siger han.

Ved du godt, at det er ulovligt?

- Nej

Det er ulovligt, at man søger om dispensation for noget, og så gør man det, man søger dispensation for, inden man får den?

- Ja. Mit detaljekendskab til den lovgivning er ikke god nok. Det ved jeg ikke noget om.

- Men det er uacceptabelt, at vi arbejder uden de korrekte dispensationer, det skal vi ikke.