Minister: Der skal ryddes op i kommuners fratrædelsesordninger

Kommunale direktører bør ikke fortsætte i deres job, hvis de får udbetalt godtgørelse for at fratræde stillingen, mener Ammitzbøll.

Mindst 25 direktører i 20 kommuner er fortsat som direktører, efter de har fået udbetalt en fratrædelsesgodtgørelse fra 2011 til 2016, viser aktindsigter. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Direktører rundt om i de danske kommuner skal ikke have udbetalt nogen form for fratrædelsesgodtgørelse, hvis de ikke fratræder deres stilling.

Det mener økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA).

- Derfor vil jeg også bede Økonomi- og Indenrigsministeriets medlem af Kommunernes Lønningsnævn om at have fokus på, at der bliver ryddet op i disse bestemmelser, siger han.

Udmeldningen kommer, efter at DR Dokumentar har fundet ud af, at en række offentligt ansatte direktører har fået udbetalt flere hundrede tusinde kroner, efter de er stoppet i tidsbegrænsede ansættelser - men i stedet for at stoppe med at arbejde har de kort tid efter fået en ny kontrakt.

Mindst 25 direktører i 20 kommuner er fortsat som direktører, efter de har fået udbetalt en fratrædelsesgodtgørelse fra 2011 til 2016, viser aktindsigter i direktørkontrakter over hele landet. Et af eksemplerne er i Viborg Kommune, hvor kommunaldirektøren i 2004 blev ansat på en åremålskontrakt, der sikrede ham 23 procent ekstra i løn gennem ni år, så han fik en årsløn på cirka to millioner kroner.

Da hans kontrakt udløb i 2013, fik han en årsløn i fratrædelsesgodtgørelse. To uger senere sad han igen på sit kontor i den samme stilling.

Fokus i de kommende overenskomstforhandlinger

Tilbage i juni 2015 meldte den tidligere finansminister Bjarne Corydon ud, at reglerne på området skulle strammes.

Som en del af de nye overenskomster dengang inden for staten, regionerne og kommunerne, aftalte man, at det ikke længere skulle være muligt at indgå nye ansættelseskontrakter, der udløser fratrædelsesgodtgørelser for åremålsansatte medarbejdere, hvis de efterfølgende fortsætter i jobbet på en ny åremålskontrakt.

Kommunerne gik altså med til at rette ind, men modsat staten, så har de stadig nogle ordninger tilbage, de kan benytte sig af. De kan blandt andet udbetale direktører en fratrædelsesgodtgørelse - enten på forhånd eller ved at søge deres eget job og blive genansat på en fast kontrakt.

Simon Emil Ammitzbøll er glad for stramningen i 2015, men det er et område, der skal forbedres yderligere.

- Når det drejer sig om offentlige arbejdsgivere, mener jeg, at der altid skal være fokus på kun at anvende skatteydernes penge, hvor det giver mening. Det gælder også i forhold til kommunaldirektørers fratrædelsesgodtgørelser, siger han og uddyber:

- Jeg har noteret mig, at Kommunernes Landsforening (KL) fredag har givet udtryk for, at man i forbindelse med de kommende overenskomstforhandlinger vil arbejde for, at det ikke længere skal være muligt for kommunale chefer at få nogen form for fratrædelsesgodtgørelse, uden de reelt fratræder. Det, synes jeg, er en fornuftig og rigtig ambition, siger han.

Til DR Dokumentar har formand for løn- og personaleudvalget i KL Michael Ziegler (K) sagt, at ordningerne er nødvendige for at tiltrække og fastholde de rigtige direktører.

Ifølge ham ville det være vanskeligt at holde på dem, hvis man ikke kunne benytte sig af ordningerne.

- Så ville vi skabe et uheldigt incitament til, at direktører, der er ved at færdiggøre deres første del af deres åremålsforløb, ville begynde at lede efter lignende stillinger i nabokommunerne, siger han.

Efterfølgende har han meldt ud til Jyllands Posten, at KL vil forsøge at afskaffe muligheden for fratrædelsesgodtgørelse ved kontraktforlængelser.

Du kan se første afsnit af dokumentarserien 'De dyre direktører' i aften på DR1.

FAKTA:

  • En åremålsansættelse er tidsbegrænset og kan løbe i op til ni år. Det er oftest blevet brugt ved ansættelse af ledere i det offentlige.

  • Som kompensation for tidsbegrænsningen er lønnen op til 30 procent højere. Samtidig bliver mange chefer kompenseret økonomisk ved at få en fratrædelsesgodtgørelse, når de har siddet perioden ud.

  • Kilde: Rammeaftaler om seniorpolitik og åremålsansættelser