Miljøstyrelsen har i over et år kendt til, at der var blevet fundet for store mængder af det oversete nedbrydningstof desphenyl-chloridazon i det danske drikkevand.
På et møde i slutningen af maj 2016 orienterede Region Syddanmark styrelsen om fundene.
Stoffet er ikke på den liste over pesticider, som vandværkerne er forpligtet til at teste for, men Region Syddanmark anbefalede, at man tilføjede det.
- Vi har både i 2016 og 2017 anbefalet, at man tilføjer undersøgelsen af chloridazon til de årlige undersøgelser, som vandværkerne og regionerne skal lave, så man får et samlet blik over, hvor stort problemet er i hele Danmark, siger Preben Jensen, næstformand i udvalget for miljø, jordforurening og råstoffer i Region Syddanmark, og fortsætter:
- Rent drikkevand er noget, vi skal værne om. Derfor har vi indberettet det til Miljøstyrelsen og appelleret til, at man samler de parter, der er omkring vandforsyning i Danmark for at se, hvordan man kan løse problemet.
Indkalder parter til møde
Selvom Miljøstyrelsen har kendt til pesticidet siden sidste år, har styrelsen først i år valgt at reagere på fundet.
I en mail til DR Nyheder oplyser Miljøstyrelsen, at man i juni i år valgte at igangsætte en screening for desphenyl-chloridazon i grundvand. Den er nu er i gang, og resultatet forventes i starten af 2018.
Derudover har styrelsen indkaldt til et møde i det såkaldte vandråd for at finde ud af, om desphenyl-chloridazon skal optages i de rutinemæssige tests på vandværkerne. Det har ikke været muligt at få et interview med Miljøstyrelsen, om hvorfor der er gået et år, før man reagerede på oplysningerne fra Region Syddanmark.
Desphenyl-chloridazon er et nedbrydningstof fra et af fortidens ukrudtsmidler. De seneste dage har stoffet dog skabt stor bekymring, fordi man har fundet stoffet over grænseværdien i drikkeboringer flere steder i landet - blandt andet i Odense, hvor det har ført til lukningen af to vandværker.
Vandbranchens interesseorganisation, Danva, kritiserer Miljøstyrelsen for ikke langt tidligere at have grebet ind og udvidet listen af pesticider, som drikkevandet skal testes for. Direktør Carl-Emil Larsen mener, at styrelsen kan klandres for sagen.
- Det er overraskende og utilfredsstillende, at man har ligget inde med noget viden, som måske kunne have forebygget de her situationer, siger han.
Vandforsyninger vil hasteteste boringer
Selvom Miljøstyrelsen har meddelt, at man vil undersøge sagen, så ønsker flere af de store vandforsyninger ikke at vente på styrelsens beslutning. Det oplyser vandbranchens interesseorganisation, Danva, til DR Nyheder.
Sagen har ført til, at flere af landets største vandforsyninger vil hasteteste deres vandboringer for Desphenyl-chloridazon. Energi Viborg, Aalborg forsyning, EWII og Aarhus Vand, er allerede i gang med at hasteteste vandet for stoffet. Det oplyser Danva.
Det kan tage flere uger, inden resultaterne af de mange nye test er klar, oplyser seniorkonsulent i Danva Claus Vanggaard:
- Alt efter hvilke koncentrationer, kildepladser og boringer, det her rammer, kan det betyde alt fra mindre driftsmæssigt problemer til katastrofer for vandforsyningsselskaberne.