Det er langt fra kun fortidens sprøjtemidler, som kan måles i det danske drikkevand. Pesticider, der i dag bruges flittigt på blandt andet marker og i private haver, er fundet over grænseværdien en række steder de seneste fem år.
Det afslører DR's gennemgang af en ny opgørelse fra GEUS, som står for statens grundvandsovervågning.
Konkret er glyphosat, som kendes fra ukrudtsmidlet Roundup, og pesticidet Bentazon registreret over grænseværdien både i drikkevandsboringer og i det vand, som er sendt ud til borgerne i flere kommuner.
- Jeg synes, at det at man finder de to stoffer, og at de ikke alene forekommer i råvandet, men at de faktisk også forekommer i det vand, der bliver leveret ud til forbrugerne – det er overraskende., siger Hans-Jørgen Albrechtsen, der er professor på institut for vand- og miljøteknologi på Danmarks Tekniske Universitet.
Forureningen fortsætter
DR's research viser, at nutidens sprøjtemidler allerede har konsekvenser rundt om i landet. Eksempelvis på Lønstrup Vandværk i Hjørring, hvor man i januar måtte lukke en boring, fordi man fem gange på fem år fandt bentazon over grænseværdien i det vand, der blev sendt ud til forbrugerne.
Og fundene skal give grund til bekymring, slår Hans-Jørgen Albrechtsen fast.
- Fordi det er stoffer, som faktisk bliver brugt i dag fortsat. Det vil sige, at de sådan set vil fortsætte med at give forureninger og påvirke grundvandet – og de bliver brugt i ganske store mængder.
Og selvom koncentrationerne ikke er akut sundhedsskadelige lige nu, så kalder det på handling, lyder det fra Phillippe Grandjean, professor i miljømedicin på Syddansk Universitet.
- Vi er nødt til at tage de her ting mere alvorligt, end vi har gjort hidtil, lyder det fra professoren, som ikke er glad for den udvikling, der har været.
Pesticider har bekymrende historik
Selvom der nu er gjort fund af nutidens pesticider i drikkevandet, afslører langt størstedelen af de problematiske målinger stoffer, som i dag er forbudt. Men det skal ikke være en sovepude, mener Phillippe Grandjean.
- Mange af de pesticider, der er på markedet og har været på markedet har en livshistorie, som går ud på, at de først bliver godkendt, og så med tiden opdager man, at der er flere og flere problemer, og så ender de med at blive forbudt. Så godkender vi nogle andre, som vi tror er sikre, og med tiden opdager vi så, at det var alligevel ikke tilfældet, siger han.