Mette Frederiksen afhørt af Tibetkommissionen

Tibetkommissionen nærmer sig sin afslutning.

Tidligere justitsminister Mette Frederiksen, nu formand for Socialdemokratiet, ved Tibetkommissionen. (Foto: © Nikolai Linares, Scanpix)

Tre tidligere socialdemokratiske justitsministre har i dag afgivet forklaring i Tibetkommissionen, men ingen har kunnet bidrage med stor viden om, hvorfor politiet afskærmede og tog flag fra demonstranter under kinesiske besøg i Danmark i 2012, 2013 og 2014.

Heller ingen har kunnet kaste mere lys over, hvorfor Justitsministeriet i årene efter afgav flere forkerte svar til Folketingets Retsudvalg om politiets fremfærd - fx i august 2012 og i december 2014.

Mette Frederiksen (S) var den sidste tidligere socialdemokratiske justitsminister, som afgav forklaring i dag. Hun overtog justitsministerposten i oktober 2014 og sad frem til juni 2015.

Dermed var hun justitsminister i tiden efter de tre besøg, men hvor debatten om besøgene stadig foregik.

Svarede ofte nej

Dagens forhør af Mette Frederiksen var kort, og hun svarede ofte nej på spørgsmålene fra kommissionens udspørger, Jakob Lund Poulsen.

Han ville blandt andet ville vide, om Mette Frederiksen havde kendskab til, om der havde været en dialog mellem Justitsministeriet, Udenrigsministeriet, Statsministeriet og hoffet om de kinesiske besøg.

Nej, lød svaret, og det gjorde det også, da udspørgeren ville vide, om Mette Frederiksen havde kendskab til, at der havde været kontakt mellem Justitsministeriet og Politiets Efterretningstjeneste (PET) eller PET og Københavns Politi i forbindelse med de kinesiske besøg.

Mette Frederiksen fortalte også, hun i sin tid som justitsminister ikke blev orienteret om de operationsbefalinger, Københavns Politi udarbejdede i forbindelse med de kinesiske besøg i 2012, 2013 og 2014.

Frederiksen: Offentligheden skal have korrekte svar

På vej væk fra Tibetkommissionen spurgte DR’s politiske analytiker Jens Ringberg, hvad Mette Frederiksen gør sig af tanker om det, der foregik ved besøgene.

- Det er godt, der er nedsat en kommission, som kan afdække, hvad der er foregået, sagde hun og tilføjede:

- Det siger sig selv, at når grundlovsfæstede rettigheder ikke er blevet overholdt, så er det dybt problematisk.

Hun afviste samtidig, at hun kunne have gjort noget på et tidligere tidspunkt for at få undersøgt, hvad der gik forud for politiets indgriben i fredelige demonstrationer under de kinesiske besøg.

- Med de oplysninger, der var på det tidspunkt, har det været min egen vurdering, at der ikke har været grundlag for at gøre mere på det tidspunkt, sagde hun.

Er der fejl i systemet, når man igennem to, tre, op til fire år kan gå rundt og bilde Folketinget og offentligheden noget forkert ind?

- Hver eneste gang der bliver videregivet forkerte oplysninger til Folketinget, er det problematisk. Det er udenfor enhver diskussion, sagde Mette Frederiksen.

- Hvor fejlen helt præcis er opstået her, det er noget, kommissionen skal opklare. Men helt principielt skal det være sådan, at Folketinget og dermed den danske befolkning og offentligheden får korrekte svar.

Først da operationsbefalingen fra Københavns Politi dukkede op i efteråret 2015, gik det op for Mette Frederiksen, at der var sket en fejl, fortalte hun.

I den står der blandt andet, at demonstranter ikke må kunne ses fra den kinesiske eskorte under statsbesøget i 2012.

Operationsbefalingen dannede grundlag for, at tidligere justitsminister Søren Pind (V) nedsatte Tibetkommissionen i efteråret 2015.

Efter planen gennemfører kommissionen de sidste forhør i begyndelsen af marts i år, og inden efteråret 2017 skal den gerne have afgivet beretning.