Skal du sydpå i sommerferien? Så bør du tjekke dine egne og dine børns vaccinationer. Nogle af danskernes mest foretrukne rejsedestinationer er nemlig ramt af mæslinger.
Det er især Italien, Grækenland, Frankrig og Rumænien, der lige nu oplever stigende forekomst af den alvorlige sygdom, fortæller Palle Valentiner-Branth, som er afdelingslæge ved Afdeling for Infektionsepidemologi & Forebyggelse på Statens Serum Institut.
- Disse lande, eller områder i dem, har en lav tilslutning til vaccinationsprogrammerne, og den eneste mulighed for at bekæmpe mæslinger, det er altså med vaccination, siger han.
Siden januar er 13 mennesker døde af sygdommen i de fire lande.
Også i den populære tyrkiske badeby Antalya er der rapporteret om tilfælde af mæslinger.
Enorm smitsom
Mæslinger er en luftbåren virus, og smitter derfor meget let.
- Mæslinger spreder sig som en steppebrand. Det er den mest smitsomme virussygdom, vi kender til, siger Palle Valentiner-Branth.
For at blive smittet med eksempelvis influenza, skal man næsten nyses i hovedet eller røre ved sekreter fra en person med influenza, fortæller han, men når det kommer til mæslinger er det tilstrækkeligt at sidde på café ved siden af en smittebærer eller gå forbi en smittet i lufthavnen for at fange sygdommen.
Herhjemme er mæslinger en af de sygdomme, man vaccinerer børn for, når de er 15 måneder gamle. Langt de fleste danskere er derfor immune. Men hvis man har planer om at tage sit uvaccinerede barn med på sommerferie, skal man tænke sig om endnu en gang.
- Hvis man skal besøge familie, som har mæslinger, skal man ikke tage sit uvaccinerede barn med. Det ville jeg ikke gøre, siger Palle Valentiner-Branth.
- Og hvis man har planlagt en tur til et område med mæslinge-epidemi, så skal man lige overveje om det er en nødvendig rejse - hvis det er det, så at få vaccineret sit barn inden afrejse, for eksempel allerede ved 1 -års alderen.
Feber og udslæt
Mæslinger er en alvorlig børnesygdom, slår Palle Valentiner-Branth fast.
- Mæslinger giver først høj feber, forkølelse og øjenbetændelse. Siden kommer udslættet, siger han om de karakteristiske prikker, mæslingesyge får over hele kroppen. Mellemørebetændelse og lungebetændelse er også almindelige symptomer, mens hjernebetændelse og blodplademangel er sjældne.
Bliver man alligevel ramt af mæslinger på sin ferie, er der ikke meget at gøre. Der findes ingen medicin mod sygdommen, men man skal alligevel skynde sig at ringe til sin læge, hvis man har mistanke om mæslinger. Lægen skal nemlig indberette mæslingetilfælde til Statens Serum Institut, som overvåger sygdommens udvikling.
Netop Italien, Frankrig, Grækenland og Tyrkiet er blandt danskernes foretrukne rejsemål til de længere ferierejser. Det viser tal fra Danmarks Statistik.
I 2017 var Italien næstøverst på listen over mest besøgte feriedestinationer, mens Frankrig var nummer fire og Grækenland nummer seks.
Sidste år landede Tyrkiet på en 11. plads.
Hvis man ved, at man ikke er blevet vaccineret mod mæslinger, har man siden 1. april kunnet få vaccinen gratis hos egen læge.
Her er mæslingeudbruddene fundet:
- •
I Italien er der fundet mæslinger i 16 regioner – men 80 procent af alle tilfældene er fra disse fire regioner: Sicilien, Lazio, Calabrien og Toscana.
- •
I Frankrig kommer 51 procent af alle tilfældene fra regionen Nouvelle-Aquitaine, hvor også storbyen Bordeaux ligger.
- •
Udbruddene i Grækenland er især sket i den sydlige del af landet blandt Roma børn. Men også græske voksne mellem 25 og 44 er blevet smittet.
- •
I Tyrkiet er udbruddene fundet blandt studerende ved Akdeniz Universitetet i turistbyen Antalya.
- •
Kilde: Statens Serum Institut og rapporten 'Communicable Disease Threats Report' fra uge 15 udgivet af European Centre for Disease Prevention and Control