I aften løber Christian Eriksen og resten af fodboldlandsholdet på banen i Parken til VM-kvalifikationskampen mod Armenien.
Men i forhold til tidligere vil langt færre danskere følge med hjemme i stuerne. På seks år har landsholdets hjemmekampe nemlig mistet mere end hver tredje tv-seer.
Det viser en gennemgang af seertallene, som DR Nyheder har lavet. Af den fremgår det, at landsholdet i den seneste kvalifikationsrunde til EM i Frankrig havde helt op til 42 procent færre seere i forhold til tidligere.
- Hvis det her er en tendens, der fryser fast, så betyder det et tocifret millionbeløb tabt i forhold til sponsoraftaler og det vil være fuldstændig afgørende dårligt for Dansk Boldspil-Unions (DBU) måde at fungere på, siger brandingekspert Kresten Schultz Jørgensen fra Lead Agency.
Risikerer stort tab
Indtil VM i Brasilien i 2014 blev landsholdets hjemmekampe vist på TV 2. Dengang fulgte mere end en million danskere i gennemsnit med på tv-skærmene.
Fra sommeren 2014 har Discovery Networks Denmark transmitteret hjemmekampene på betalingskanalen Kanal 5, der ifølge DBU kan ses af 86 pct. af den danske befolkning. Siden da er seer-gennemsnittet dalet til knap 780.000, viser tallene.
- Hvis ikke det danske landshold igen får tag i tv-publikummet, så mister man sin hovedindtægtskilde, advarer Kresten Schultz Jørgensen.
Hos DBU tager man seertabet med ro.
- I dag er der flere medieflader end bare tv. Det vi oplever er, at man følger med på mange andre kanaler end blot tv. Sammenlignet med tidligere tror jeg faktisk, der er flere, der følger med, men de gør det på en anden måde. Velvidende at seertallene ikke er helt de samme som tidligere, siger Katja Moesgaard, kommerciel direktør i DBU.
Klubholdene vinder frem
Ifølge Kresten Schultz Jørgensen kan en forklaring være, at landsholdsfodbolden taber til Champions League og de store klubhold.
- Det er et internationalt fænomen, at den nationale dimension i fodbold er aftagende i forhold til klubholdene. Fordi Champions League og de store klubber trækker langt mere end landsholdene, siger brandingeksperten.
Det er en udvikling, man tydeligt mærker hos DBU.
- Der er stor konkurrence på fodboldmarkedet. Både Champions League og andre store kampe er i mediefladen og fylder noget. Men omvendt er det en fodboldinteresse, så når vi laver gode resultater, får vi også en større opmærksomhed, siger Katja Moesgaard.
Tisse i bukserne
I juni forlængede det europæiske fodboldforbund UEFA tv-aftalen med Discovery Networks. En aftale DBU tidligere har kaldt ‘god økonomi til glæde for dansk fodbold’.
Med seertabet sammenligner Kresten Schultz Jørgensen aftalen med at tisse i bukserne.
- Lige nu er det en udmærket aftale. Men hvis man mere permanent er i gang med at tabe rollen som danskernes favoritdisciplin at se i fjernsynet - 'vi skal se landskamp, far' - hvis det er på vej ud af danskernes bevidsthed, så er den relativt gode aftale med en lille kanal fatal, pointerer brandingeksperten.
Hos DBU ser den kommercielle direktør flere fordele i den nuværende tv-aftale, der gælder til 2022.
- Det samarbejde vi i dag har med Kanal 5 og Discovery Networks er koncentreret om at få så mange som muligt til at se kampene på kanal 5. Derudover arbejder vi på en masse andre medieflader, så interessen er helhedsorienteret omkring landskampene og landsholdet, siger Katja Moesgaard.
Kanal 5 viser i dag VM-kvalifikationskampen mod Armenien fra klokken 16.30.