Fodbold på skoleskemaet øger viden og trivsel hos børn

Resultaterne af et forskningsprojekt, hvor fodbold er en del af skoleskemaet, har vist sig så effektfuldt, at projektet udbredes til skoler i hele landet.

Fodbold gør børn sundere. Børn bliver sundere, trives bedre og får mere viden om sundhed ved fodboldbaseret undervisning. Det viser forskningsresultater fra KU. To lærere og 25 elever, som har deltaget i projektet, viser her konceptet frem ved at lave nogle af øvelserne. (Foto: © Thomas Lekfeldt, Scanpix)

Tre kvarters fodboldtræning i skolen to gange om ugen giver både sundere og klogere børn.

Det viser et forskningsprojekt, som forskere fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet lavede blandt 546 femteklasses-elever i foråret.

Resultaterne har været så gode, at projektet nu udbredes til 165 skoler i hele landet og til cirka 10.000 skoleelever.

- De seneste forskningsresultater viser, at hyppig, kortvarig fodboldtræning styrker både hjertesundhed, knoglesundhed og reducerer fedtprocenten hos danske børn, siger professor på Københavns Universitet Peter Krustrup.

- Et projekt med aktivitet to eller tre gange om ugen er faktisk nok til at skabe disse markante sundhedseffekter, fortsætter han.

Projektet, som hedder Fifa 11 for Health, er et samarbejde mellem Fifa, Dansk Boldspil-Union (DBU) og Københavns Universitet, og det forbedrer blandt andet trivsel hos eleverne samt øger deres viden om relevant sundhed.

Skælskør Skole er en af de skoler, der netop er kommet med i projektet, og idrætslærer Jannik Steinmeier har store forventninger til det.

- Hvis ungerne trives, så bliver det nemmere at lære dem noget.

- Hjernen bliver aktiveret på en anden måde, når der er noget fysisk involveret, siger Jannik Steinmeier og tilføjer:

- Fodbold kan på mange områder være et ekskluderende spil, men med det her koncept får vi en god fordeling, så de knapt så fodboldentusiastiske også kan være en del af det.