Unge piger føler sig overset i fodboldklubberne

En stor undersøgelse viser, at frafaldet blandt unge fodboldspillende kvinder blandt andet skyldes en følelse af, at drengene prioriteres højere.

Tre piger træner fodbold i klubben B93. (Foto: © Kristian Brasen, Scanpix)

Dansk-Boldspil-Union (DBU) har 20.000 registrerede pigemedlemmer mellem 13 og 18 år, og dermed er fodbold den største sportsgren for teenagepiger.

De seneste fem år har forbundet dog oplevet et fald i medlemstallet blandt unge piger og kvinder. Dette har ført til, at man nu har gennemført en stor undersøgelse for at belyse årsagerne til frafaldet.

Projektet hedder Pigernes Stemme, og undersøgelsen bunder i kvalitative og kvantitative undersøgelser blandt 2000 fodboldspillende piger over hele landet.

- Med fodbold får piger og kvinder adgang til den sundeste sportsgren af dem alle og bliver en del af et fællesskab, der er godt for både børn og voksne.

- Derfor er det uacceptabelt, at vi mister pigerne på et tidspunkt, hvor der virkelig er evidens for, at den fysiske træning og sociale fællesskab, som fodbold giver, er vigtig for pigernes sundhed,” siger Mette Bach Kjær, der er formand for pige- og kvindefodbold i DBU.

Fodbolden vælges fra

En af konklusionerne i rapporten er, at 40% af pigerne føler, at deres klub prioriterer drengene højere end pigerne. Og det manglende fokus har direkte indflydelse på pigernes lyst til at blive ved med at spille fodbold.

To ud af tre beretter nemlig, at de får mindre lyst til at fortsætte med at spille fodbold, når de oplever, at drengene får mere opmærksomhed i klubben end pigerne.

Dansk kvindefodbold har flere profiler, der gør det flot i udlabndet i disse år. En af disse er Pernille Harder (i midten), der her modtager prisen som årets kvindelige fodboldspiller. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

- Vi kan se på resultaterne, at pigerne har stor lyst til at spille fodbold, og det har stor betydning for dem at fortsætte også efter teenageårene.

- Men parametre som prioritering af ungdomsuddannelser, såvel som klubbernes og mediernes fokus på fodbold for drenge i stedet for piger er overvejende faktorer, som betyder, at pigerne med tiden uvilligt vælger sporten fra, fortsætter Mette Bach Kjær.

Oplevelse af manglende mediefokus

Også mediernes manglende fokus på kvindefodbolden er noget, som de fleste af de adspurgte har hæftet sig ved.

81% af pigerne oplever for lidt fokus på kvindefodbold i de traditionelle medier. For sociale medier forholder det sig en anelse bedre. Her er tallet 65%.

- Fodbold er en mandsdomineret sport – baseret øjensynligt på det fakta, at der er fem gange så mange mandlige medlemmer som kvinder.

- Derfor kræver det også et stort stykke arbejde fra DBU og Lokalunionerne for at hjælpe klubberne med at få fokus på pigerne, ligesom vi skal være forgangstalere for en kulturændring blandt medier og samfundet generelt, slutter Mette Bach Kjær.

Konklusioner fra rapporten

• 40% af pigerne føler, at deres klub prioriterer drengene højere end pigerne • Halvdelen af pigerne har svært ved at få skole og fodboldtræning til at hænge sammen i hverdagen • For piger er opbakning hjemmefra altafgørende for, om de vil spille fodbold • For piger er trænerens fokus på fællesskab lige så vigtigt som fodboldfaglighed • 40% af pigerne vil have flere sociale arrangementer i klubben • For pigerne er det næsten lige så vigtigt at spille sammen med veninderne, som at spille sammen med nogen på samme niveau • 25% af pigerne har haft dårlige oplevelser med klubhus eller andre faciliteter