- Natascha var en sød, stille og rolig pige. Hun kunne lide at sove længe, elskede at lave god mad, ligge på sofaen og høre musik – alle de klassiske teenage-ting. Vi havde det sjovt, når vi var sammen. Hun var sjældent sur.
Sådan beskriver Daniel sin lillesøster Natascha, også kendt som Kundbypigen, der i november 2017 blev idømt otte års fængsel for terrorplaner.
Natascha blev anholdt i januar 2016 og sigtet for at ville bombesprænge sin tidligere folkeskole, Sydskolen i Fårevejle, og den jødiske skole, Carolineskolen, i København. På det tidspunkt var hun blot 15 år gammel.
I dokumentaren 'Kundbypigen – hvorfor ville min lillesøster være terrorist?' løfter hendes storebror Daniel sløret for, hvilke problemer der prægede Nataschas opvækst.
Barndom med mobning og tumult
Natascha har to ældre søskende, Daniel og Nanna. Hendes mor Cecilie er førtidspensionist og lider af angst efter at være vokset op med forældre, der drak. I det meste af Nataschas barndom bor familien desuden sammen med morens kæreste, der – ligesom moren selv – får en psykisk diagnose.
- Jeg tror ikke, jeg kan huske så meget fra min barndom, fordi den har været så tumultarisk og omskiftelig hele tiden. Jeg har boet 10-15-20 steder. Mor har haft svært ved at finde ro det samme sted, siger Daniel, der vurderer, at familien flyttede hvert halve år, ”da det var værst”.
Han har selv gået på 10 forskellige skoler.
For Natascha bliver livet svært allerede i børnehaven, hvor hun bliver mobbet. Det fortsætter i skolen, og ifølge sagsakter beskrives hun i de tidlige år som sky og i perioder utryg og bange.
De sociale myndigheder holder øje med Natascha, fra hun er en lille pige. I skoletiden bliver hun gennem psykologsamtaler diagnosticeret med flere psykiatriske diagnoser, deriblandt uspecificeret personlighedsforstyrrelse.
Men Daniel flytter hjemmefra, fire år inden Natascha bliver anholdt og har derfor ikke fulgt hendes hverdag i årene op til, at problemerne kulminerer.
Skærer i sig selv som 12-årig
Gennem sin teenagetid bliver Natascha både anbragt hos en plejefamilie og kommer på en psykiatrisk skadestue. Halvandet år inden anholdelsen i januar 2016 bliver hun igen anbragt – denne gang på opholdsstedet Nordstjernen, som er en døgninstitution for særligt udsatte unge.
I denne periode har hun selvmordstanker og begynder at skære i sig selv. Det er hverken Daniel eller Nataschas mor Cecilie klar over.
- Jeg har ikke kunne mærke på hende, at det har været så slemt, siger Daniel, der dog har bemærket arrene på Nataschas arme.
I de breve, som DR2 Dokumentar har udvekslet med Natascha, mens hun har siddet i fængsel, afslører hun, at hun allerede begynder at skære i sig selv som 12-årig, fordi hun ikke kan håndtere sin sorg og smerte og ikke føler, at der er nogle voksne at tale med.
Men snart finder Natascha det fællesskab og den støtte, hun har savnet gennem store dele af sit liv.
Storebror stopper kontakten
Natascha rejser i sommeren 2015 med sin mors kæreste og en veninde til Tyrkiet. Morens angst gør, at hun ikke kan lide at flyve, og Daniel og storesøsteren Nanna vil ikke med på turen, som bliver et vendepunkt for Natascha.
Hun møder en tyrkisk fyr, som hun forelsker sig i, og da hun kommer hjem, får hun to muslimske veninder, der starter hendes interesse for islam.
- Hun sætter sin telefon til at være tyrkisk, og hun skærer svinekød fra. Hun bliver ligesom forelsket i Tyrkiet og det med at være muslim. Fuldstændig forblændet. Jeg syntes, det tog fuldstændig overhånd, siger Daniel.
I efteråret 2015 konverterer Natascha til islam og begynder at kommunikere med islamister på nettet, som kalder hende søster. Hun begynder at poste ekstremistiske citater og hylder blandt andet terrorangrebet i Paris i november 2015 på sociale medier.
Nataschas adfærd betyder, at Daniel tager afstand fra hende. Om det var det rigtige valg, er han i dag usikker på:
- I den periode hvor det gik rigtig stærkt for hende, lagde jeg hende på is. For at prøve at få hende til at indse, at hvis hun bliver ved med at gå den vej, vil hun ikke komme til at se os. Det var et spinkelt håb om at få banket lidt virkelighed ind i hovedet på hende. Men det endte med at give bagslag og var måske mere brænde på bålet, siger han.
’I dag ville jeg have gjort mere for hende’
13. januar 2016 bliver Natascha anholdt på sin daværende bopæl i Kundby hos sin mor, efter familien har fundet remedier til fremstilling af sprængstof i kælderen.
I maj 2017 idømmer Byretten i Holbæk hende seks års fængsel. Sagen bliver anket, og et halvt år efter skærper Østre Landsret dommen, som nu lyder på otte års fængsel.
- Set i bakspejlet kan jeg godt se, at hun har haft det meget værre, end jeg havde nogen som helst idé om. Den hjælp, jeg har givet hende, har ikke været tilstrækkelig. Med den viden jeg har i dag, ville jeg jo klart have gjort endnu mere for hende, siger Daniel.
Når han og familien i dag skal besøge Natascha foregår det i fængslet. Selvom rammerne er unormale for en teenager, går den naturlige udvikling ikke i stå:
- Nogle gange kan det være lidt svært at genkende hende. Vi besøgte hende på et tidspunkt i fængslet, og jeg kan godt se, at det er hende, men det går op for mig, hvor stor hun er blevet. Hun er vokset, og hun er blevet en kvinde, siger Daniel.
DR bringer kun fornavnet på den dømte unge kvinde, da hun var under 18 år på gerningstidspunktet.