Den unge, terrordømte pige fra landsbyen Kundby på Sjælland blev svigtet en række gange af Holbæk Kommune og burde være blevet anbragt uden for hjemmet, mindst halvanden måned inden hun blev anholdt.
Det vurderer en af landets førende eksperter i socialret i forbindelse med DR-dokumentaren ”Kundbypigen”.
- Hun er blevet svigtet ikke bare gennem sin opvækst, men også af de sociale myndigheder, der har begået flere fejl, som er yderst kritisable, siger Trine Schultz, lektor i socialret ved Aalborg Universitet.
Trine Schultz har gennemgået den omfattende socialsag, som DR har gravet frem.
Hun mener, at de nye akter i sagen viser, at der blev begået flere alvorlige fejl i sagen, op til at Kundbypigen - hvis fornavn er Natascha - blev anholdt i januar 2016.
DR-dokumentaren ”Kundbypigen - Hvorfor ville min lillesøster være terrorist?” kan ses her og bliver sendt på DR2 mandag aften.
System svigter Kundbypige
Natascha bliver anholdt på mistanke om bombeplaner mod to skoler i januar 2016.
Men allerede i 2014 har Natascha alvorlige problemer og kontakter foreningen Børns Vilkår for at få hjælp, da hun mistrives hjemme hos sin mor og stedfar og skærer i sig selv.
Holbæk Kommune anbringer Natascha, og gør i begyndelsen som de skal, men derefter begår kommunen ifølge Trine Schultz en række meget alvorlige fejl.
Af sagen fremgår, at Holbæk Kommune får kritik af Den Sociale Ankestyrelse, fordi de sender Natascha hjem fra en plejefamilie uden grundigt at undersøge, om moren kan tage sig af hende. Holbæk kommune afslutter også hjælpen i hjemmet, to uger efter hun bliver hjemgivet, viser akterne.
- Den grundlæggende problemstilling er, at Natascha sendes hjem, uden at der bliver iværksat tilstrækkelig hjælp i hjemmet, selvom der klart er behov for det i forhold til Natascha selv og moren, siger Trine Schultz.
Holbæk undlader at hjælpe i seks måneder
Ifølge lektoren i socialret er det også kritisabelt, at Holbæk Kommune slet ikke har kontakt med familien i cirka et halvt år mellem marts 2015 og september 2015.
Det underlader Holbæk Kommune, selvom Odsherred Kommune, hvor familien kortvarigt bor, advarer om, at Natascha og hendes mor har brug for professionel hjælp og støtte til at kunne klare sig selv.
- Det er dybt kritisabelt, at kommunen ikke gør noget. De handler simpelthen ikke på den underretning, de får fra Odsherred Kommune. Det har de pligt til ifølge loven, siger Trine Schultz.
I de seks måneder, hvor Natascha og hendes mor ikke bliver kontaktet af kommunen, begynder hendes interesse for islam at opstå efter en rejse til Tyrkiet i sommerferien.
Kommunen besøger først Natascha, da de får en underretning fra Holbæk Sygehus, hvor en læge er bekymret for, at hun mistrives derhjemme.
Burde være anbragt uden for hjemmet
I slutningen af november 2015 - halvanden måned inden Natascha bliver anholdt - svigter Holbæk Kommune igen, mener Trine Schultz.
Her får kommunen så alvorlige advarsler, at de bør anbringe Natascha uden for hjemmet hurtigst muligt, vurderer Trine Schultz.
Den ene advarsel kommer fra en tidligere lærer, der skriver til kommunen, at Natascha vil være martyr og støtter terrorbevægelsen Islamisk stat.
Den anden advarsel kommer fra hendes mor, der ringer til kommune og fortæller, at hun er bange for at have Natascha hjemme, fordi hun er begyndt at blive islamist.
Og endelig noterer Nataschas egen sagsbehandler, at Natascha åbent fortæller, at hun er klar til at blive selvmordsbomber og ønsker at komme på en træningslejr et sted i Europa for at blive klar til kamp. Sagsbehandleren konkluderer, at hendes store interesse for Islamisk Stat og jihad er "meget bekymrende".
- Med de oplysninger, der kommer i slutningen af november (2015, red.), og med morens udtalelser om, at hun ikke er i stand til at afhjælpe problemerne i hjemmet, bør kommunen selvfølgelig handle, siger Trine Schultz.
- De bør handle ved at anbringe Natascha uden for hjemmet. Hvis det var sket, var hun formentlig ikke blevet anholdt og senere dømt, og hun havde fået den nødvendige professionelle hjælp, tilføjer hun.
Børns Vilkår: Kommune skulle have gjort mere
DR har også fået foreningen Børns Vilkår til at læse sagen igennem. De har samme vurdering.
- Det undrer mig, at man ikke har grebet resolut ind over for Nataschas situation. Både politi og de sociale myndigheder burde have sat ind med akut anbringelse og massiv hjælp til at bearbejde tilknytningen til Islamisk Stat, siger Anette Brøndum Sørensen, teamleder i Børns Vilkår.
- Underretningerne dokumenterer, at her er tale om en pige, der er meget psykisk sårbar og viser tydelig begejstring for og støtte til Islamisk Stat, islam og terrorisme, uddyber hun.
Holbæk Kommune erkender delvist fejl
Julie Becher, koncernchef for Læring og Udvikling i Holbæk Kommune, erkender i DR-dokumentaren flere punkter, hvor kommunen burde have hjulpet bedre.
For eksempel burde de have hjulpet familien i de seks måneder i 2015, hvor familien ikke får besøg.
Men Julie Becher mener ikke, at kommunen overordnet har handlet forkert mellem november 2015 og januar 2016, hvor Natascha bliver anholdt.
Kommunen holder møder med Natascha, politiet og Politiets Efterretningstjeneste og overvejede løbende, hvad de kan gøre, fortæller hun.
Ifølge Julie Becher er kommunen blandt andet i gang med at undersøge, om Natascha kan komme på en efterskole.
- PET og politiet vurderer det sikkerhedsmæssige, vi vurderer det socialfaglige. Man går ikke fra samtaler til tvangsanbringelse uden at vurdere en sag ordentligt, og det er det, vi gør i denne her periode, siger Julie Becher.
- På det her tidspunkt vurderer vi, at en anbringelse kan være med til at trække hende endnu længere ud og gøre hende endnu mere usikker, tilføjer hun.
Den 8. januar 2016 - få dage før Natascha bliver anholdt - beslutter kommunen, at hun skal anbringes igen. Det bliver dog ikke sat i værk, fordi hun den 13. januar bliver anholdt under en stor politiaktion.
OBS: DR bringer kun fornavnet på den dømte unge kvinde, da hun var under 18 år på gerningstidspunktet.