Kristian Andersen på 37 år har et musikalsk talent udover det sædvanlige. Han har det, man kalder absolut gehør. Det vil sige, at han kan genkende og gengive alle toner.
Musikkens verden har været og er stadig det sted, Kristian søger hen, når han har det svært. Selvtilliden er nemlig langt fra i top hos den dygtige musiker.
Kristian tilbragte det meste af sin barndom og ungdom i England. Her blev han mobbet systematisk op gennem sin skoletid.
- Det var et helvede faktisk. Det var simpelthen fuld af mobberi og drilleri, fordi jeg jo er totalt anderledes fra andre. Andre, der kiggede efter mig, begyndte at grine. Det var ikke særlig sjovt for mig, og det er derfor, jeg har det svært med at finde min selvtillid til daglig, fortæller Kristian.
Han er med i DR Dokumentars programserie om mennesker med autisme. Programmerne hedder 'De skjulte talenter' og giver seerne indsigt i, hvordan nogle mennesker med autisme ser verden - både deres egen og de såkaldt 'normale menneskers'.
Musikken hjælper i svære tider
Kristian ved dog lige, hvad han skal gøre for at glemme alt det svære i livet. Nemlig sætte sig ved tangenterne og forsvinde ind i musikken.
- Jeg skifter verden. Jeg kommer væk fra den almindelige dagligverden. Og så kommer jeg ind i min egen verden og mit eget univers. Jeg kan godt mærke, at jeg har det godt.
- Jeg kan ikke forestille at være mig uden musik. Musik har altid været en del af mit liv. Det er min personlighed. Musikken har hjulpet mig med at komme igennem de svære ting i mit liv, fortæller han.
Internationalt niveau
Kristian begyndte at spille klaver som seksårig. Han hørte en melodi i radioen, som han kopierede ved et legetøjskeyboard. Hans mor kunne godt fornemme, at han kunne noget særligt, og så begyndte han hos en privatlærer.
For godt og vel 10 år siden kom en ung og genert Kristian til Danmark. Han søgte et job som organist i Herning, og på trods af en mindre god ansøgning kaldte organist og korleder Mads Bille ham til samtale. Og efter 30 sekunder ved orglet var han overbevist om, at han havde fundet sin nye organist.
- Alt, hvad Kristian laver ved tangenter, er på et meget højt niveau. På den nationale, men også den internationale skala, siger hans chef.
Formår ikke basale gøremål
Siden har Kristian arbejdet som organist i kirken, ligesom han akkompagnerer byens drengekor.
Udover at være Kristians chef er Mads Bille også en ven og en god støtte, og det var da også ham, der foreslog, at Kristian skulle have en udredning. Og for seks år siden fik han sin Aspergers diagose.
Det har hjulpet den generte mand lidt, men han har stadig svært ved helt almindelige dagligdags ting.
- Han er meget handlekraftig ved tangenterne. Men lige så lidt i tvivl om, hvad han skal gøre, når han sidder ved tangenterne, lige så afmægtig er han overfor meget basale gøremål som for eksempel at lave mad, møde mennesker og tage vare på sig selv.
- Kristian kan sidde og improvisere over store franske klassikere, men når han forlader tangenterne, er han hjælpeløs. Han kan for eksempel ikke smøre sig et stykke rugbrød, beskriver hans ven og chef Mads Bille.
Aftensmad er umuligt
For langt de fleste er det at lave aftensmad en dagligdags rutine - for nogen måske endda et af de tidspunkter på døgnet, som ligefrem bare skal overstås.
Sådan er det for Kristian. Hans aftensmad består primært af kebab og pita, og han laver aldrig selv mad.
- Jeg ved godt, at det er meget usundt og jeg har lyst til at ændre mine vaner.
- Selvfølgelig køber jeg daglige ting som shampoo og vaskepulver. Men når det kommer til mad, så er det fuldstændig umuligt for mig. Jeg ved ikke, hvor jeg skal købe det henne. Jeg har slet ingen idé om, hvad jeg skal spise til aftensmad eller noget – hvad jeg skal lave, hvis jeg skal selv lave maden. Det er derfor, det er frustrerende for mig. Jeg har lyst til at lave min egen mad og mine egne retter.
- Jeg vil gerne lave god gammeldags mad, men det er svært for mig, for jeg kan ikke overskue det, forklarer han og vender straks tilbage til musikken igen:
- Men vi er alle sammen gode til noget, og jeg er god til at spille musik.
Føler sig ensom i andres selskab
37-årige Kristian har det med at bruge musikken i alt, han kan, fordi det er her, han føler sig tryg og føler sig hjemme. Og det kan også hjælpe ham gennem situationer, der ellers er svære for ham.
- Det er en stor udfordring at have en almindelig samtale med folk, hvis det ikke handler om musik. Hvis det er musik, så er det fint nok, så kører det.
De store udfordringer, Kristian har rent socialt, gør, at han ofte føler sig alene.
- Ensomhed har altid været en del af mit liv. Jeg vil helst ikke være alene, men det er svært for mig, for jeg føler mig nogle gange alene, selvom jeg er sammen med andre. Hvis de andre folk har det godt og har det sjovt, og jeg føler, hvorfor kan jeg ikke have det sådan? Hvorfor er det simpelthen så svært for mig?, siger Kristian selvbebrejdende.
Dårlig til at rose sig selv
Han fortæller selv, at han bruger meget energi på at lære sig de sociale færdigheder, og så kæmper han fortsat med selvtilliden.
For selvom han betegnes som et kæmpe musikalsk talent, så er han meget beskeden.
- Jeg er så dårlig til at give mig selv ros og sige, "Det er mig, Kristian, jeg er god til at spille orgel. Jeg er god til at gøre andre mennesker glade med min musik".