Den 37-årige brite Daniel Tammet er kendt som manden, der kan huske uendeligt mange cifre af pi. Og mange kender ham formentlig også som manden, der lærte at tale islandsk på en uge.
Tammet har en autisme-diagnose, og så er han en af de få såkaldte savanter, der findes i verden. Det vil sige, at han kan noget helt ekstraordinært med sin hjerne. Tammets særlige evner gælder tal og ord.
Hans talent for ord gør, han i dag kan konversere på hele fem forskellige sprog, engelsk, fransk, tysk, islandsk og esperanto. Dertil kommer fem til seks andre sprog, som han har studeret tidligere, og derfor forstår de grammatiske regler og kan genkende, men ikke rigtig kan tale, som han selv beskriver det.
Kropssprog var et fremmedsprog
Daniel Tammet fik sin diagnose i en sen alder. Som barn blev han betegnet som et genert, meget følsomt og lidt klodset barn, og først som 25-årig fik han at vide, hvad der egentlig var årsag til, at han skulle kæmpe ekstra i begyndelsen af sit liv.
- Det var en stor lettelse for mig personligt, fordi det var første gang, jeg forstod, hvorfor jeg havde så svært ved at passe ind i min opvækst, fortæller Daniel Tammet.
- Jeg havde svært ved at få venner, og jeg kunne ikke kigge folk i øjnene. Jeg havde også svært ved at forstå, hvordan man skulle omgå hinanden socialt. Kropssprog var et fremmedsprog for mig, og det var umuligt for mig at forstå, hvordan man skulle føre en samtale.
- Jeg forstod ganske enkelt ikke den sociale del af sproget, uddyber han.
Blev drillet på engelsk
Daniel Tammet optræder i DR Dokumentars programserie om mennesker med autisme. Programmerne hedder 'De skjulte talenter' og giver seerne indsigt i, hvordan nogle mennesker med autisme ser verden - både deres egen og de såkaldt 'normale menneskers'.
Det er i forbindelse med det program, den verdensberømte savant har givet interview til DR Dokumentar.
Som barn var Daniel Tammet meget anderledes end sine jævnaldrende. Han havde svært ved at forstå deres sprog, selvom det var helt almindeligt engelsk, som hans forældre også talte.
- Det var endda det sprog, de andre børn drillede mig på, fordi jeg var så anderledes. Men jeg kunne ikke forholde mig til det engelske sprog, så jeg trak mig tilbage til min egen verden.
Ser tal som mennesker
I sin egen lille verden opfandt Tammet sit helt eget sprog af ord og tal. Ordene var engelske, men den lille knægt fandt på sin helt egen betydning af dem.
- Jeg læste meget og udvalgte ord i bøger på baggrund af den følelse, de gav mig, ikke hvad de rigtigt betød. For mig har ord og tal farver, former, strukturer og endda personlighed, fortæller han.
- Jeg forholder mig til ord og tal på samme måde, som andre forholder sig til folks ansigter. Når folk kigger på et ansigt, ser de ikke kun øjenvipperne, frisuren eller ørerne. De kigger på ansigtets udtryk og følelser.
- Jeg ser dem ikke bare som bogstaver på et stykke papir. Jeg kigger rent faktisk på dem som mennesker, som noget jeg kan forholde mig til.
- Når jeg var hjemme på mit værelse, legede jeg med tal på samme måde som et barn leger med legetøj. Jeg var ikke bange for tal som så mange andre. Jeg elskede tal, og jeg elskede ord. Når jeg legede med dem, opdagede jeg de her mønstre, og det gav mening for mig. Det var ikke noget magisk, det var et barn, der brugte så meget tid på at lege, at han blev meget god til det.
Stiller ikke længere op til test
Det er ofte blevet sagt om Daniel Tammet, at han har en af verdens mest fascinerende hjerner. Og hans ganske særlige forhold til tal har da også tidligere gjort ham til en eftertragtet forsøgsperson.
Tidligere stillede han velvilligt op, som da han tilbage i 2004 brugte fem timer og ni minutter på - ud fra sin hukommelse at gengive 22.514 cifre i den uendelige talrække pi. I dag stiller han ikke længere op til den slags, men DR Dokumentar får alligevel et indblik i, hvordan hans hjerne arbejder, da han på under to sekunder ganger 53 med 131.
Se det i klippet i toppen af artiklen.
Har lært sig selv at 'tale' det sociale sprog
I dag lever Daniel Tammet af at skrive. Han har skrevet fem bøger, som er blevet oversat til 23 sprog og har solgt mere end en million eksemplarer verden over.
Derfor har han også lært sig selv det nok for ham sværeste sprog, nemlig det sociale.
- Det var meget komplekst, og det tog mig lang tid at lære. Jeg er 37 år. Jeg er forfatter. Jeg er ægtemand. Jeg er venner med mange mennesker i mange lande. Jeg har lært mig selv de sociale færdigheder.
- I lang tid var det et fremmedsprog for mig ligesom fransk. Men ligesom fransk er det et sprog, jeg nu mestrer. Og jeg kan det næsten uden accent, siger han.