Da Nina Skov Jensen gik i børnehave, var hendes mor rent faktisk lidt bekymret for hende. Hendes tegninger var bare streger på et stykke papir, mens hendes jævnaldrende kammerater kunne tegne huse og den slags.
Men for fire-fem år siden fortalte den i dag 16-årige Nina sine forældre, at hun gerne ville tegne. Hun fik blyanter og papir i julegave, og så begyndte hun simpelthen at tegne.
- Når Nina sætter sig for at lære noget, så går det hurtigt. Hun har aldrig modtaget undervisning i at tegne, men gik bare i gang. Sådan var det også, da hun ville lære at spille guitar, hvilket hun også er rigtig god til i dag, fortæller hendes mor, Anne Skov Jensen.
Tre ud af fire i familien har autisme
16-årige Nina og hendes familie er med i DR Dokumentars programserie om mennesker med autisme. Programmerne hedder 'De skjulte talenter' og giver seerne indsigt i, hvordan nogle mennesker med autisme ser verden - både deres egen og de såkaldt 'normale menneskers'.
Nina fik sin autisme-diagnose, da hun var otte år. Hendes storebror Mark havde fået samme diagnose fem år tidligere, da han var på samme alder.
- Nina havde nogle af de samme træk som Mark, og derfor havde vi som forældre tænkt, at hun også kunne have en diagnose. Men omvendt er det jo meget naturligt, at man kopierer sine ældre søskende. Men skolen tog det op, og så blev Nina udredt, fortæller Anne Skov Jensen.
Anne har også selv en autisme-diagnose, og dermed er det kun faderen i Skov Jensen-familien, der ikke har en diagnose.
Nina tegner interessante mennesker
I dokumentarprogrammerne kan seerne følge Ninas tegneevner på tæt hold. I første program havde hun tegnet sangeren Adele, ligesom seerne fulgte hende og hendes mor i kampen for at få superstjernen til at signere tegningen under en koncert i Boxen i Herning.
- Nina tegner ikke kendte mennesker, fordi de er kendte. Hun tegner dem, fordi hun godt kan lide dem, og fordi de har betydet noget for hende. Det kan være en interessant karakter i en film eller en dygtig musiker, siger hendes mor.
- Hun har altid syntes, at Adele er virkelig talentfuld, og vi prøvede faktisk at få billetter til koncerten, men der var udsolgt, så det var en kæmpe oplevelse, fortæller Anne Skov Jensen.
Se tegningen nederst i denne artikel.
En sindssyg interesse
Som man kunne se i første program, var det noget af en tur, før Nina kunne vise sin tegning til Adele og ovenikøbet få den signeret. Der var både stor uvished og en vis form for kaos undervejs. Og det er ikke noget, der normalt er godt for en autisme-hjerne.
- Der er ingen tvivl om, at det er en sindssyg interesse, Nina har fået. Det er jo meget stressende at være i, for vi aner ikke, om de kendte kommer ud og ser tegningerne, så det er fuldstændig som at køre i rutchebane med op- og nedture undervejs.
Men Nina klarer det flot - også faktisk bedre end sin mor.
- Det er faktisk sværere for mig end for Nina. Jeg har endnu mere brug for forudsigeligheden, for at vide hvad sker der, hvornår kan vi gå og så videre.
Betaler selv fly og hotel
Nina og hendes mor er taget på ture ud i verden for at vise Ninas tegninger til kendte mennesker i tre til fire år. Og der er ofte folk, der spørger Anne, hvorfor hun gider bruge så meget tid på det.
- Det forstår jeg slet ikke, folk siger. Vi hygger os sådan, og det er en rigtig god måde at være sammen på. Og så er der enormt meget læring i det for hende, fortæller Ninas mor.
For eksempel er Nina som 16-årig flydende i engelsk, men hun får også andre mere praktiske erfaringer ud af det.
- Hun kunne allerede for nogle år siden planlægge sådan en rejse, for når vi er ude på de der ture, er alt det, vi kan planlægge på forhånd, planlagt ned til mindste detalje. Og det er Nina, der planlægger alt - lige fra fly og til at komme rundt i den by, vi ankommer til.
- Det er også Nina selv, der betaler sine flybilletter og hotelophold. Vi betaler maden og den slags, men det andet står hun selv for. Hun sparer op, når hun får lommepenge og gaver. Hun vil altid helst have penge i gave, for så kan hun spare sammen til en tur.
Reaktionen er det vigtigste
Med Adele-tegningen lykkedes det at få en autograf, men det er ikke altid, det lykkes. Det er både Nina og Anne godt klar over, og derfor er sådan en skuffelse heller ikke noget, der sidder i kroppen ret længe ad gangen.
Det er dog lykkedes mange gange, og hun har også rigtig mange signerede tegninger derhjemme. Hun har blandt andre mødt Rihanna, Superman-skuespilleren Henry Cavill, Jennifer Lawrence, Ironman aka Robert Downey Jr. og de fem gutter fra One Direction.
- Nina har mødt rigtig mange kendte mennesker, og det er selvfølgelig altid tegningen, der er indgangsvinklen. Men det vigtigste for Nina er faktisk ikke det at møde dem eller få deres autograf, der er det vigtigste. Det vigtigste er at se deres reaktion, når de ser billedet. Det er det, der giver hende noget, fortæller hendes mor.
Minderne har hun for evigt
Det er dog ikke sådan, at hele hendes værelse derhjemme er plastret til med kendistegninger og autografer. Kun de tegninger, hun arbejder på, står fremme.
- De færdige tegninger ligger nede i en æske. Hun lever sig fuldstændig ind i dem, når hun tegner på dem, og hun lægger rigtig mange timer i dem. Men vi har faktisk kun Superman stående fremme derhjemme.
- Det er ikke, fordi de ikke betyder noget for hende. Hun er meget glad for de her tegninger, men det er bare ikke sådan, hun tager dem frem og kigger på dem. Hun har en historie til hver episode, der er sket i forbindelse med tegningerne, og den sidder i hende for evigt. Så minderne har hun, fortæller Anne Skov Jensen.
Der er dog særligt én person, Nina håber at få et minde om med tiden, fortæller mor Anne.
- Det er Ninas store ønske at møde Jon Bon Jovi. Det er måske ikke lige sådan noget musik, hendes jævnaldrende hører, men Nina elsker hans musik, og hun kan alle hans sange. Og hun er da også i gang med at tegne ham i håbet om, at det bliver til noget.