Kongehusekspert: Dronningen har meget stor råstyrke

Kongehuseksperter kalder år 2017 i kongehuset for turbulent og dramatisk - men også et år, der har vist, at vi har en meget stærk dronning.

- Det har været skelsættende, og frem for alt har det også været et historisk år, ikke bare for dem, men for alle os andre, der følger med, siger Anette Kokholm, udgiverdirektør i Aller Media og kongehusekspert om år 2017 i det danske kongehus.

Et år, der især blev præget af prins Henriks udmelding i august om, at han ikke ønskede at blive begravet ved siden af sin kone i Roskilde Domkirke og en måned senere beskeden om, at prinsen lider af demens.

- Det har først og fremmest været et meget dramatisk, turbulent og også smertefuldt år, siger Thomas Larsen, kongehusekspert og politisk kommentator på Berlingske, når DR1 i aften viser 'Året i Kongehuset' kl. 20.30.

Guldbryllup i tosomhed

Allerede på regentparrets 49 års bryllupsdag i juni 2016 meldte parret ud, at de ville holde deres guldbryllup i år privat.

- Umiddelbart er det et godt gæt, at dronningen synes, det var en skam. Fordi vi ved jo, at dronningen godt kan lide at dele disse store begivenheder med befolkningen. Det er en del af monarkiets væsen, at man rækker ud, at man favner befolkningen i præcis den slags situationer, siger Thomas Larsen.

Prins Henrik og dronning Margrethe ses her på dronningens fødselsdag d. 16. april, som parret fejrede med familien på Marselisborg Slot. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Parret valgte i stedet - i øvrigt fuldstændig som på deres bryllupsnat 50 år tidligere - at sejle ud ombord på kongeskibet Dannebrog og fejre deres guldbryllupsdag i tosomhed.

- Når det blev så lukket, som det blev, så er det helt klart fordi, det var prins Henriks ønske. Altså han ønskede ikke at være med i en stor og offentlig begivenhed, fordi dem har han jo som bekendt trukket sig tilbage fra, siger Thomas Larsen med henvisning til, at prins Henrik for et par år siden valgte at gå på pension.

Kokholm: En meget voldsom melding fra prinsen

Den 3. august kom så en endnu større nyhed fra kongehuset. Prins Henrik havde besluttet, at han ikke ønskede at blive begravet sammen med sin kone i Roskilde Domkirke.

- Prinsens beslutning indebærer, at Prinsen ikke kommer til at ligge ved siden af Hendes Majestæt Dronningen under den sarkofag, som professor og billedhugger Bjørn Nørgaard har udarbejdet, skrev kongehuset i en pressemeddelelse, der understregede, at dronningen var "indforstået med beslutningen".

- Fra det punkt vidste man jo også, at der var en stor krise i kongehuset, siger Thomas Larsen.

Og Anette Kokholm tilføjer:

- Dronning Margrethe er et utrolig pligtopfyldende mennesker, og en pligtopfyldende regent, og hun har altid gået meget op i at gøre tingene rigtigt, gøre tingene korrekt, og det her, det er jo hverken rigtigt eller korrekt. Det er jo fuldstændig, hvis jeg skal sige det ligeud, helt ude i hampen. Og en meget, meget voldsom melding, siger hun.

- Dronningen er så loyal over for sin mand, så hun giver ikke udtryk for sin meninger og sine holdninger, men jeg er da ikke et sekund i tvivl om, at det her er noget, der har været meget smerteligt for hende, siger Thomas Larsen.

Thomas Larsen: Demensdiagnose ændrede billedet af prinsen

Fem dage senere lavede Se&Hør og Billed Bladet et interview med prins Henrik i Frankrig, hvor han uddybede sin beslutning om, hvorfor han ikke ville begraves i Roskilde.

- Man var sat i en fuldstændig kropumulig situation. Man havde en prins Henrik, der kom med meget voldsomme, meget skadelige og sårende bemærkninger. Og det er klart, at hvis man havde gået ud og reageret på dem, havde man gjort situationen endnu værre, siger Thomas Larsen.

Kun en måned senere fik danskerne en melding, der ændrede billedet. Kongehuset offentliggjorde, at prinsen lider af demens.

- Så var det ikke længere en bitter, såret prins, der kom med de her udmeldinger, så var det jo desværre også en prins, som måske ikke helt vidste, hvad det var, han satte i gang, og som led af den demenssygdom, som kan forvrænge opfattelsen af virkeligheden, siger Thomas Larsen.

- Fra at mange danskere var meget vrede på ham, for ikke at sige rasende på ham, så er der jo pludselig en forståelse for, at her er et menneske, der er ramt af en grim sygdom, som mange af kender fra familien derhjemme.

- Dronningen bliver ved, til hun falder af pinden

Sygdommen har betydet, at prins Henrik ikke længere optræder offentligt - og dermed også, at dronningen nu klare de officielle pligter alene, og for eksempel er på statsbesøg, som senest i Ghana i november måned, alene.

  • Dronning Margrethe og udenrigsminister Anders Samuelsen på vej til pressemøde for den danske og ghanesiske presse under statsbesøget i Ghana, lørdag den 25. november, 2017. (Foto: © Sarah Christine Nørgaard, Scanpix)
  • Den officielle velkomst af dronning Margrethe i Ghana, torsdag den 23. november, 2017. Dronning Margrethe møder Ghanas vicepræsident, HE Akufo-Addo. (Foto: © Sarah Christine Nørgaard, Scanpix)
  • HM dronning Margrethe besøger Cedi perle fabrik i det østlige Ghana lørdag den 25. november, 2017. (Foto: © Sarah Christine Nørgaard, Scanpix)
  • Dronning Magrethe bliver budt velkommen til Ghana med optræden, tirsdag den 21. november, 2017 (Foto: © Sarah Christine Nørgaard, Scanpix)
1 / 4

- I virkeligheden er der ikke noget regentpar, der er en regent, og hun har en ægtefælle, som er gået på pension, og som nu også er dement, så det er et farvel til deres fælles virke, siger Anette Kokholm.

Men det har på ingen måde slået dronningen ud.

- Dronningen må jo være besjælet meget stor råstyrke, for det har været et år, hvor kongehuset har taget vand ind. Men man har altså tacklet kriserne. Og nu er jeg ret overbevist om, at dronningen vil bruge al sin energi på at løse sine opgaver, være til stede, som hun altid har været, og selvfølgelig også have blikket på, at næste generation bliver ført rigtigt frem, siger Thomas Larsen.

Og hverken Anette Kokholm eller Thomas Larsen forventer, at vi vil se en dronning, der ønsker at gå på pension.

- Dronningen har jo selv brugt det her berømte udtryk, at hun bliver, indtil hun falder af pinden, sådan har hun selv udtrykt det, og det tror jeg faktisk, at man skal tage meget bogstaveligt. Altså for dronningen, der slutter hendes gerning først den dag, hun ikke er her mere. Den slutter ultimativt med døden, slutter Thomas Larsen.

Du kan se 'Året i Kongehuset' på DR1 kl. 20.30 i aften.