Kongehusekspert: En tidligere udmelding havde skånet prinsen

Forfatter Helle Bygum mener, at kongehuset fremover vil beskytte demensramt prins.

Prins Henrik var blevet skånet for meget, hvis sygdommen var meldt ud tidligere, siger Helle Bygum. (Foto: © TORBEN CHRISTENSEN, Scanpix)

Det var på tide, at kongehuset kom frem og fortalte om prins Henriks sygdom. For han og resten af den kongelige familie kunne være blevet skånet for mange ubehageligheder, hvis det tidligere var meldt ud, at den 83-årige prins er blevet dement.

Det mener Helle Bygum, tidligere journalist og forfatter til flere bøger om de kongelige.

- Nu har de endelig gjort det rigtige og sagt, at han er syg. Det er flot og modigt. Nu ved vi, hvad der er galt. Det har været synligt de sidste måneder, at han ikke var helt vel, siger Helle Bygum.

Prins Henrik har i den seneste tid været i mediernes søgelys for nogle kontroversielle udtalelser.

Det skete i forbindelse med, at det blev meldt ud, at han ikke vil begraves sammen med dronning Margrethe i Roskilde Domkirke, som det ellers var planlagt. Årsagen er, at han ikke føler sig ligestillet med dronningen på grund af sin titel som prins.

- Jeg tror, at de interviews, der har været givet, ville kongehuset gerne have været foruden. Når dronningen har fejlet noget, har de gået ud og sagt det for at stoppe rygter, og det har de også følt var nødvendigt her. Nu skal han ligesom skånes lidt. Det skulle de have gjort for måneder siden. Det er synd, det vi har været vidner til, siger Helle Bygum.

Journalisterne skal styre sig

Hun forventer, at han fremover vil få færre opgaver og protektorater, ligesom man nok vil forsøge at beskytte ham for pressen.

- Han vil givet få færre opgaver. Jeg tror, man vil beskytte ham og bede journalisterne om at styre sig en anelse, siger Helle Bygum.

Prins Henrik er lige nu protektor for i alt 67 institutioner og organisationer, heriblandt Røde Kors, Zoologisk Have, Københavns Drengekor og Lion's Clubs International.

Efter omkring 50 års virke valgte prins Henrik at gå på pension den 1. januar 2016. I den forbindelse har han trukket sig fra en lang række af sine officielle opgaver.

Prins Henrik ramte avisforsiderne, da han 3. august meddelte, at han ikke vil begraves med dronning Margrethe i Roskilde Domkirke, som det ellers var planlagt.

Årsagen er, at han ikke føler sig ligestillet med dronningen på grund af sin titel som prins.

Prinsen har desuden kæmpet med helbredet over sommeren. Han blev senest indlagt 14. august på Rigshospitalet med smerter i højre ben. Smerterne var kommet, efter at prinsen i juli var blevet opereret i højre lyske og fik en ballonudvidelse i højre bækkenkar.

Et specialistteam på Rigshospitalet, som har stillet diagnosen demens, vurderer ifølge kongehuset, at demens kan få betydning for prinsens væremåde, reaktionsmønstre, dømmekraft og følelsesliv og dermed også påvirke samspillet med omverdenen.