Kongehusekspert: Derfor bliver prins Henrik aldrig konge

Prins Henrik vil aldrig kunne tiltales som konge, da han så ville kunne forveksles med en regent, siger lektor Jes Fabricius Møller.

Prins Henrik vil ikke begraves sammen med sin ægtefælle dronning Margrethe, da han er utilfreds med, at han ikke sidestilles med dronningen og har fået den titel og funktion, han ønskede sig. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Der hersker ingen tvivl om, at prins Henrik ønsker at blive tiltalt konge.

Men at tiltale prins Henrik som konge har aldrig været en mulighed ifølge historiker og kongehusekspert Jes Fabricius Møller fra Saxo-instituttet på Københavns Universitet.

- Efter min overbevisning kan prins Henrik ikke tiltales som konge, for så ville han kunne forveksles med en regent, og det vil han aldrig kunne blive, da han ikke står i tronfølgen, siger han og fortsætter:

- I princippet er der sådan set ikke noget formelt i vejen for, at prins Henrik kunne tituleres som kongegemal, som han ønsker. Men så kan man også spørge hvorfor? Hans funktion og rolle ændres ikke en tøddel af, hvad vi kalder ham. Derfor er det her også en meget teoretisk diskussion, og det er måske også derfor, at mange forundres over, hvorfor i alverden han hænger sig så meget i det.

Han tilføjer, at det er dronning Margrethes beslutning, og at hun givetvis, efter juridisk rådgivning, har sagt nej til at ændre prins Henriks titel til kongegemal.

Diskussionen er blusset op igen, efter Kongehuset i går kom med den overraskende udmelding, at prins Henrik har besluttet, at han ikke vil begraves sammen med dronning Margrethe i Roskilde Domkirke.

Prinsen begrunder beslutningen med, at han ikke sidestilles med dronningen og har fået den titel og funktion, han ønskede sig.

Henrik har en pointe

Jes Fabricius Møller påpeger dog, at der ikke er fuldkommen ligestilling, i forhold til hvordan kongelige tituleres.

For hvis en kvinde er gift med en mandlig regent, bliver hun tituleret Deres Majestæt. Men hvis en mand er gift med kvindelig regent, bliver han kun tituleret som Deres Kongelige Højhed.

- En kongelig højhed er en, som er i familie med kongen, mens en majestæt så at sige er kongen. Derfor giver det faktisk ikke mening, at eksempelvis kronprinsesse Mary skal tiltales Deres Majestæt Dronning Mary, når hun en gang bliver dronning, for hun bliver ikke regent, siger Jes Fabricius Møller.

I 2005 fik prins Henrik titel af prinsgemal, hvilket er betegnelsen for den regerende dronnings ægtefælle. Titelændringen var et forsøg på at ligestille ham med den britiske prinsgemal Philip.

Men i april 2016 frasagde prins Henrik sig titlen som prinsgemal kort tid efter, at han gik på pension.