Fra Asien over Australien til USA: Prins Henrik er en nyhed verden over

Prinsens beslutning om at blive begravet et andet sted end dronningen vækker opsigt uden for Danmarks grænser.

Hvis du har været inde på et dansk nyhedsmedie de seneste 17 timer, kan det umuligt have gået din næse forbi.

Kongehusets kommunikationsafdeling smed i går lidt af en kongelig bombe til BT. Prins Henrik har nemlig besluttet, at han ikke vil begraves med sin kone, dronning Margrethe, i en sarkofag til 29 millioner kroner i Roskilde Domkirke.

Men det er ikke kun i lille Danmark, at prinsens beslutning har ført til overskrifter. Beslutningen er blevet omtalt i adskillige medier verden over.

Storbritannien

I monarkiet Storbritannien, hvor stof fra hoffet rammer avisforsiderne ugentligt, er de ikke blege for at give den gas med tabloider overskrifter.

Daily Mail sender for eksempel lidt af en stikpille til prinsen i deres noget lange overskrift.

'Verdens mest gnavne kongelige person slår til igen: Den danske dronnings bitre mand, prins Henrik nægter at dele sin grav, når han dør og brokker sig over, at han ikke er blevet konge', lyder det svulstigt hos tabloidmediet, hvor de da også lige har fundet plads til et billede af prins Henrik, der gnider sig på sin 'kongevom'.

Hos de andre tabloide britiske medier har man særligt hæftet sig ved, at prins Henriks beslutning er taget i utilfredshed med sin titel som prins. Blandt andet Sky News kalder beslutningen for en 'protest'.

De traditionelt lidt mere seriøse britiske medier har også ment, at prins Henriks beslutning fortjener en plads på deres netforside.

I The Guardian lyder det for eksempel: 'Danmark: Kongelig afvisning, da prinsen nægter at blive begravet med sin dronning'. Ligeledes bruger tv-giganten BBC også ordet 'nægter' i sin overskrift.

USA

Selv om 'Guds' eget land er en republik og aldrig har været i nærheden af at indføre et monarki, kan en kontroversiel prinse-beslutning i Europa sagtens klare et par overskrifter.

Blandt andet har The New York Times talt med DR's korrespondent Stephanie Surrugue, der fortæller, at vi første gang så prinsens utilfredshed med sin position, da han omkring sin 50 års fødselsdag sagde på nationalt tv, at han havde svært ved at bede sin kone om lommepenge.

Historien har generelt ramt bredt i USA, men langt de fleste medier har bragt den version, som nyhedsbureauet Reuters har skrevet, hvor de selv har fået en reaktion fra Kongehuset.

Australien

De kongelige danske nyheder hitter også i den anden ende af verden. Måske særligt fordi kronprinsesse Mary er fra øen Tasmanien, der er en australsk delstat.

Hos ABC hæfter de sig ved, at prins Henrik lod sig pensionere sidste år, og at han efterfølgende har deltaget i færre og færre officielle kongelige pligter og begivenheder.

Business Insider har fundet et citat prins Henrik gav til BT i 2002, hvor han sagde, at han var 'blevet skubbet til side, degraderet og ydmyget', efter at kronprins overtog hans plads om nummer to i det royale hierarki efter dronningen.

Resten af verden

I flere asiatiske lande har historien også ramt netsiderne. Malay Online og indiske The Hindu bringer begge korte telegrammer.

Hos vores skandinaviske naboer er historien slået lidt større op. Norske VG har skrevet en længere artikel om sagen, hvor de blandt andet har talt med en norsk kongehusekspert, som analyserer prinsens beslutning.

Og så i Frankrig var historien vidt omtalt og slået stort op i går, fortæller DR Nyheders korrespondent Stephanie Surrugue.

- Historien kom ud med breaking news-klokker i går, fordi franskmændene også synes, at det har været et vældig drastisk skridt, så den trak de helt store overskrifter i løbet af i går eftermiddag, siger hun og tilføjer, at historien dog ikke er specielt meget i fokus i dagens trykte aviser.