De kommunale virksomheders store udgifter til direktørlønninger, fratrædelsesordninger og gyldne håndtryk, som DR Dokumentar har afdækket i dokumentarserien De dyre direktører, viser, at der er behov for øget kontrol med disse virksomheders pengeforbrug.
Det mener kommunalforsker Roger Buch.
I statens virksomheder fører Rigsrevisionen løbende kontrol med løn og lønforhold. Helt anderledes ser det ud i de kommunalt ejede virksomheder, som havne og forsyningsselskaber. Her må Rigsrevisionen ikke iværksætte undersøgelser.
Kommunalforsker: Der bør føres systematisk kontrol
Ifølge kommunalforsker på Danmarks Journalist- og Mediehøjskole, er det et problem, at der ikke føres systematisk kontrol med de kommunale selskaber.
- Det, der kendetegner hele det her område, er at der ikke er nogen kontrol, ingen overvågning, man kan få indsigt i det i de fleste tilfælde, men det kræver, at der er nogen, der ligesom bliver mistænksomme og begynder at grave i det. Fordi der er ingen kontrolinstanser eller lovgivningsinstanser, der forhindrer at sådan noget kan finde sted, siger Roger Buch.
I DR Dokumentars sidste afsnit om De dyre direktører – der blev sendt mandag aften - blev lønforholdene for en række direktører i kommunale forsyningsselskaber afdækket.
Det viste bl.a. at en række forsyningsdirektører havde fået den ene store fratrædelsesgodtgørelse efter den anden, for blot at fortsætte i samme stilling.
Nogle af selskaber, der blev undersøgt, var Norfors, Frederikshavn Forsyning, ARC og Vestforbrænding. I sidstnævnte fik den tidligere direktør fire fratrædelsesgodtgørelser for over tre millioner kroner mellem 2003 og 2015.
I forsyningsselskabet Norfors skrev man direkte i direktørkontrakten, at man ikke skulle overholde reglerne på området. På den måde kunne dirketøren både få en fratrædelsesgodtgørelse på næsten en million kroner og en fastansættelse i samme job.
KL: Vi ville ikke sige god for den slags aftaler i dag
En praksis, som Kommunernes Landsforening tager afstand fra i dag, selvom de selv skrev under på direktørkontrakten.
- Der er nogle eksempler på nogle aftaler, som vi tidligere har nikket til – men som vi ikke ville sige god for i dag, fordi de indeholder nogle uklare regler i forhold til, hvornår der kan udbetales fratrædelsesgodtgørelse, siger formanden for Kommunernes Landsforenings Løn- og Personaleforhold, Michael Ziegler.
Hos Kommunerens Landsforening mener formanden for Løn- og Personaleforhold, Michael Ziegler, dog ikke at det er deres opgave at føre kontrol med de kommunale virksomheders aflønning af direktører.
- KL er ikke myndighed. KL er en interesseorganisation. Det er ikke vores opgave at føre tilsyn, det er andres opgave, siger Michael Ziegler.
Du kan se alle tre dele af DR dokumentaren De dyre direktører her på DR TV.