Kommunaldirektør sagde nej til gyldent håndtryk: 'Ordningen er upassende og urimelig'

Struers kommunaldirektør er lettet over, at kommunerne og regionerne nu sætter en stopper for omstridt ordning.

Debatten om de såkaldte åremålskontrakter tog for alvor fart, da DR Dokumentar sidste år kunne fortælle, at mindst 25 direktører i 20 kommuner har fået udbetalt flere hundrede tusinde kroner i fratrædelsesgodtgørelse, selvom de er fortsat i samme stilling efterfølgende. (© (c) DR)

Da Mads Gammelmark blev ansat som kommunaldirektør i Struer Kommune 1. januar 2017, var det på en såkaldt tidsbegrænset åremålskontrakt for seks år.

Men i modsætning til flere af hans kolleger rundt omkring i kommunerne var det med lidt andre vilkår.

For den nye kommunaldirektør frasagde sig muligheden for at få en fratrædelsesgodtgørelse på et års løn, hvis han skal fortsætte i sin stilling, når hans nuværende kontrakt udløber ved udgangen i 2022.

- Jeg har aldrig kunnet se noget fornuftigt i, at man kunne fortsætte i sit job og samtidigt få en fratrædelsesgodtgørelse. Ordningen er både upassende og urimelig, siger Mads Gammelmark.

Debatten om åremålskontrakter tog for alvor fart, da DR Dokumentar i oktober sidste år kunne fortælle, at mindst 25 direktører i 20 kommuner fortsatte som direktører, efter at de havde fået udbetalt en fratrædelsesgodtgørelse mellem 2011 og 2016.

Men i fremtiden vil det ikke længere være muligt at give en sådan fratrædelsesordning.

I de nye overenskomster har kommuner og regioner nemlig valgt at droppe muligheden for fratrædelser, hvis en direktør eller topchef fortsætter i samme stilling efter kontraktens udløb.

Det fremgår af de aftaletekster, som forhandlingsparterne er blevet enige om.

Struers kommunaldirektør, Mads Gammelmark, er 'kisteglad' for, at blandt andet Djøf har fået forhandlet nye regler på plads med regionerne og kommunerne.

For det er nærmest umuligt at forsvare over for borgerne, at kommunale topchefer skal have store beløb for at blive i deres job.

- Jeg er lettet over, at en dum, dum dagsorden ikke skal skygge over det vigtige arbejde, kommunale topchefer laver for folkestyret, siger han.

Direktør i Viborg fik et års løn for at blive

Viborg er en af de kommuner, som har benyttet sig af at give fratrædelser til topchefer, selv om de fortsatte i deres stilling i en ny kontrakt.

Det skete senest i juni 2016, hvor byrådet besluttede at tegne ny åremålskontrakt med en direktør i kommunen med et udløb i 2021.

Det gav direktøren fratrædelsesgodtgørelse på et års ekstra løn.

På daværende tidspunkt hed borgmesteren Torsten Nielsen. Men på trods af, at den konservative politiker sad i borgmesterstolen dengang, er han glad for, at man nu gør op med de nuværende regler.

- Man kan hverken forklare eller forsvare det. Der er ingen sund fornuft med i den ordning. Hvis man genansætter, efter at et åremål er udløbet, så skal det være på helt almindelige vilkår. Det bør slet ikke være til diskussion, siger Torsten Nielsen.

De nye regler gælder for alle nye ansættelser fra 1.august 2018.

Det er de blevet enige om

  • Parterne er enige om, at fratrædelsesbeløb ved åremålets udløb ændres, således at åremålsansatte optjener ret til fratrædelsesbeløb svarende til 1 måneds løn for hvert fulde års åremålsansættelse.

  • Ændringen gælder for ny-ansættelser på åremål, hvor tiltrædelse sker den 1. august 2018 eller senere, jf. bilag 11.

  • Parterne er endvidere enige om at ændre reglerne for fratrædelsesgodtgørelse, så der ikke kan udbetales fratrædelsesbeløb ved forlængelse, når den åremålsansatte bliver forlænget på åremålsvilkår i samme stilling.

  • Ændringen gælder for forlængelser af åremålsansættelse i samme stilling, hvor aftalen om forlængelse er indgået den 1. august 2018 eller senere, jf. bilag 11.

  • Provenuet ved ændringerne er opgjort til 6 mio. kr., der er til rådighed for de berørte organisationer pr. 1. august 2018.