Kokain, kanyler og overdoser: Kom med ind bag fixerummets mure

I landets fem fixerum har der været godt 700 tilfælde af overdosis, alle uden dødelig udgang,

Video: Københavns Socialforvaltning

Med en elefantbajer på det kliniske stålbord gør fixerumsbrugeren "John" sig klar til at ryge kokain i fixerummet H17's lokaler på Halmtorvet i København.

Han lægger kokainen på en ske, blander det med salmiak, så kokainen størkner, så den bliver til en "sten". Den hårde masse af kokain blandes med aske, som "John" derefter ryger fra et glas med staniol over.

Sådan er hverdagen i landets fem stofindtagelsesrum, også kaldet fixerum, i henholdsvis Aarhus, Vejle, Odense og to på Vesterbro i København.

Friske tal fra landets fixerum viser, at der er blevet fixet og røget kokain og heroin eller andre ulovlige og euforiserende stoffer næsten en million gange.

Godt 700 gange har brugerne taget en overdosis, men ingen er indtil nu omkommet af det i et fixerum.

Sygeplejerske Katrine Beck Kristensen arbejder i fixerummet H17 på Vesterbro i København. Hun fortæller, at de inddeler en overdosis alt efter, om den er mild, moderat eller svær.

  • Sygeplejersker uddeler sæt til brugerne, som blandt andet indeholder kanyler, pumper, vat, vand, spritservietter. - Det gør vi fordi, at vi derved sikrer, at værktøjerne er sterile, og at brugerne ikke deles om værktøjerne indbyrdes. Dermed minimerer man risikoen for smitte af blandt andet hepatitis C og HIV, fortæller Katrine Beck Kristensen, sygeplejerske på H17 på Vesterbro i København. Foto: Københavns Socialforvaltning
  • Et glas med staniol over, som brugerne på H17 bruger til at ryge kokain med. Rusen varer i mellem 5-30 minutter. Foto: Københavns Socialforvaltning
  • Fixerum på H17 på Vesterbro i København. Foto: Københavns Socialforvaltning
  • En bruger blander kokain og salmiak i en ske, så kokainen bliver til en hård masse, så den kan ryges. Foto: Københavns Socialforvaltning
  • Indgangen til fixerummet H17, der ligger på Halmtovet i København. Foto: Københavns Socialforvaltning
1 / 5

Midlet, der stopper en overdosis

Ved en mild overdosis holder sygeplejersken typisk øje med vejrtrækningen, og om brugeren bliver blå i hovedet på grund af manglende ilt. Men oftest gør sygeplejersken ikke så meget andet end at observere.

Mere alvorligt er det med en moderat overdosis.

- Her stimulerer vi brugeren løbende og sikrer os, at brugeren trækker vejret. Vi måler på iltindholdet, og er det lavt, så giver vi dem iltmaske på, siger Katrine Beck Kristensen, og fortsætter:

- Derefter giver vi naloxon, som er modgiften til opiater såsom heroin, morfin og metadon. Naxolon modvirker den virkning, som opiaterne har på hjernen meget hurtigt, og brugeren vil opleve abstinenser efter kort tid.

Hun giver Naxolon kreditten for, at man endnu ikke har oplevet dødsfald på landets fixerum på grund af overdosis.

- Naloxon er et meget effektivt præparat. Jeg har endnu ikke oplevet et tilfælde, hvor en bruger ikke har reageret på det, og det er grunden til, at man kan have så mange overdoser, uden der forekommer dødsfald siger, Katrine Beck Kristensen.

Fixerummene i København, Skyen og H17, vurderer, at cirka halvdelen af brugerne af de to fixerum har udenlandsk baggrund, herunder tyrkisk, pakistansk, syrisk somalisk, palæstinensisk, iransk, nordafrikansk, afghansk eller serbisk baggrund. På Skyen er cirka 10 procent af brugerne fra Sverige.