Trods 700 overdoser: Fixerum sikrer at narkomaner overIever

Fixerummene giver de hjemløse narkomaner et sted, hvor de kan tage stoffer i fred og undgå at dø af det.

En bruger gør sig klar til at ryge kokain i fixerummet H17 i København. Foto: Københavns Socialforvaltning.

Ingen er omkommet i de omdiskuterede stofindtagelsesrum, også kaldet fixerum.

Det på trods af, at der ifølge friske tal fra de fem danske fixerum er blevet fixet og røget kokain og heroin eller andre ulovlige og euforiserende stoffer næsten en million gange.

Godt 700 gange har brugerne taget en overdosis.

- En del af de overdoser har været rigtig alvorlige, og hvis de var taget et andet sted, så var personen død. Så der er ingen tvivl om, at det har reddet liv, siger Rasmus Koberg Christiansen, der er afdelingsleder i fixerummet Skyen på Istedgade i København.

Skyen, der deler adresse med herberget Mændenes Hjem, står sammen med et nærliggende og nu lukket fixerum for godt 820.000 af alle stofindtag i fixerummene og næsten 600 af overdoserne.

Hver tredje er hjemløs

Siden åbningen i august 2013 har der været mere end 6.200 unikke brugere i Skyen. I fixerummet H17, der ligger et stenkast derfra og åbnede i 2016, har der været cirka 2.100 unikke brugere.

Cirka hver tredje bruger er hjemløs, lyder vurderingen fra de to fixerum.

- De kommer, fordi der er personale, der kan redde dem fra en eventuel overdosis. Og så giver fixerummet dem også en sikkerhed både før og efter, at de har taget stoffer, siger Louise Runge Mortensen, der er leder af H17.

Skyen har i en brugerundersøgelse spurgt de hjemløse, hvorfor de bruger fixerummet, hvilket der umiddelbart er fire hovedårsager til: Sikkerhed, hygiejne, kontakt til personalet og værdighed.

Rasmus Koberg Christiansen har arbejdet på Mændenes Hjem og Skyen i 15 år og kan godt forstå, hvorfor fixerummene er populære blandt de hjemløse.

- Det er jo ikke fedt at sidde ude på gaden og være i gang med et lyskefix, når der kommer en børnehave eller en gruppe japanske turister forbi, siger Skyens afdelingsleder.

Bygger bro til det normale samfund

Fixerummene er – ifølge Rasmus Koberg Christiansen – ikke blot med til at give de hjemløse narkomaner mere værdighed og tryghed.

Den øgede kontakt til misbrugerne kan i sidste ende være med til at få dem ud af misbruget, mener han.

- Mange brugere ser vi 5-10 gange om dagen, så vi lærer dem at kende og opbygger relationer, og så er vores forhåbning, at de kommer til os, når de har fået nok af det hårde liv. Så kan vi blive første bølge i brobygningen til det normale samfund, siger Rasmus Koberg Christiansen.

I Projekt Udenfor, der arbejder med at indsamle viden om hjemløse og udfører praktisk arbejde på gadeplan, er der heller ingen tvivl om, at fixerummene er en succes.

Ikke kun på grund af de målbare resultater, der vidner om næsten en million stofindtag, 700 overdoser og nul dødsfald.

- Det er også et spørgsmål om, hvorvidt de mennesker, der bruger fixerummene, har det bedre der, end hvis de sidder på gaden og fixer. Det er ganske almindelig medmenneskelighed, siger stifter af Projekt Udenfor Preben Brandt.

Skyen og H17 vurderer, at cirka halvdelen af brugerne af de to fixerum har udenlandsk baggrund, herunder tyrkisk, pakistansk, syrisk somalisk, palæstinensisk, iransk, nordafrikansk, afghansk eller serbisk baggrund. På Skyen er cirka 10 procent af brugerne fra Sverige.