Onsdag i sidste uge opfordrede Justitsministeriet kraftigt landets kommuner til at bestille mobile testenheder til de største daginstitutioner, plejehjem og sociale botilbud. Med det samme.
Men en uge senere kan en del af landets kommuner slet ikke bestille de tests hos de private leverandører, som de gerne vil.
Det siger Kalundborgs borgmester Martin Damm (V), der er næstformand i Kommunernes Landsforening (KL).
Ifølge næstformanden har kommunerne, siden justitsminister Nick Hækkerup (S) bad borgmestrene komme i gang på et videomøde i slutningen af sidste uge, arbejdet hårdt på at bestille lyntests til kommunale arbejdspladser, hvor medarbejdere er i tæt kontakt med borgerne.
Men selv om regeringen ellers ved samme lejlighed fremhævede den store ledige testkapacitet, kan det altså ikke altid lade sig gøre at få lyn-poderne ud til de kommunale adresser, lyder det.
- Så er meldingen, som en del har fået, at nu har de (de private leverandører, red.) så ikke mere kapacitet alligevel. At de ikke vil komme ud, hvis der ikke er tilstrækkeligt mange. De vil ikke det ene og det andet, siger Martin Damm.
Derudover hører Martin Damm, at nogle kommuner har fået at vide, at leverandørerne først kan komme i næste uge, hvor kviktest-leverandøren efter lyntest-udbuddet er en anden.
På samme måde har kommuner fået beskeden, at leverandørerne simpelthen ikke kan nå at komme rundt til institutionerne.
- Det vidner om, at vi er ved at gå lidt i panik i forhold til det her med test nu i Danmark, hvor der kommer hurtige udmeldinger, og vi skal sadle om. Det er kapaciteten slet ikke til, siger Martin Damm.
Han baserer blandt andet sit opråb på et spørgeskema, som KL sendte ud til de 98 kommuner tirsdag. Onsdag aften havde 92 svaret - og 22 kommuner oplyser, at de ikke har kunnet rekvirere de antigentests fra private leverandører, som de har brug for.
17 svarer, at det godt kan lade sig gøre, men med mere end 5 dages varsel. Omvendt har 16 kommuner kunnet få alle ønskede lyntests med én dags varsel.
Kommuner ønsker klar lynteststrategi
Overordnet mener Martin Damm, at samarbejdet mellem regering og kommuner har været godt under coronakrisen.
Men regeringens ageren den seneste uge har været dårlig, rodet og uigennemsigtig, siger han.
Samtidig sender han en stikpille i retning af justitsminister Nick Hækkerup (S). Martin Damm mener ikke, at det var ordentligt, da ministeren i sidste uge beskyldte landets borgmestre for nøl.
- Vi syntes jo, at det var en lovligt kæk bemærkning, at nu måtte vi se at komme i gang. Vi har gjort det, myndighederne har bedt os om, 1:1 – og på daglig basis sadler vi om i kommunerne. Vi havde fået besked på noget andet, og det var det, vi fulgte, så mange borgmestre var helt oppe i det røde felt, siger Martin Damm.
Næstformanden mener derudover, at regeringen har undervurderet vægten af 98 kommuner, der alle løber i samme retning efter lyntests.
- Det er et kæmpe apparat, vi sætter i gang. Så lav en strategi for det. Hvem skal have PCR-tests? Hvor tit skal de have dem? Og hvem er målgruppen for de her kviktests? Sig det til befolkningen, så de også ved, hvad der er at regne med, siger Martin Damm.
Han mener samtidig, at regeringen bør gøre op med mange danskeres forestilling om, at kviktests er et sekundaprodukt.
- Der skal noget massiv kommunikation og nogle retningslinjer til. Så skal kommunerne i Danmark levere varen lige på en studs, hvis vi har det, fortsætter han.
Så det handler ikke bare om, at vi har nogle borgmestre, der er fornærmede over at blive beskyldt for at sidde på hænderne i sidste uge - og derfor går ud i denne uge og siger, at idéen ikke virker?
- Nej. Vi har igennem en lang periode bedt om at få en klar strategi for de her tests og få den kommunikeret ud. Det er det, der gør, at vi kan levere varen i den anden ende, siger Martin Damm.
Ministerier, kommuner og regioner holder møde i dag
DR Nyheder har forsøgt at aftale et interview med justitsminister Nick Hækkerup (S).
Det har ikke været muligt.
I et mailsvar til DR Nyheder skriver ministeren, at formålet med opfordringen i sidste uge var at få kommunerne til at bruge flere mobile hurtigtest.
- Noget tyder på, at det heldigvis også er tilfældet nu, for alle leverandører melder om en markant stigning i den seneste tid i brugen af mobile hurtigtests ude i kommunerne, skriver Nick Hækkerup.
- Jeg har hele tiden sagt, at vi ikke kommer til at kunne opfylde alle kommunernes ønsker, men jeg har fået oplyst, at tre fjerdedele af kommunerne lige nu får opfyldt deres ønske inden for fem dage, fortsætter justitsministeren.
Senere i dag har Justitsministeriet og Sundhedsministeriet møde med KL, Danske Regioner og andre relevante myndigheder. Her vil deltagerne undersøge, om der kan gøres yderligere for at udnytte testkapaciteten endnu mere, lyder det fra Nick Hækkerup.