Beskeden fra sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) var meget klar, da han sagde følgende på et pressemøde den 29. december:
- Beboerne på vores plejehjem er særligt udsatte. Derfor iværksætter vi følgende tiltag: Kviktest af plejehjemspersonale.
De ansatte skulle testes og have et hurtigt svar, når de mødte ind på jobbet, og det hele skulle begynde i Region Hovedstaden, hvor smitten var størst. Formålet var at opdage og stoppe smittekæder, før virus nåede ind til beboerne.
Det er tre uger siden, men der er endnu ikke kommet ordentligt gang i kviktestene ude på plejecentrene.
Det undrer man sig over hos FOA, for samtidig melder de private aktører, der skal udføre testene, om meget langt mellem danskere, der vil testes og have et hurtigt svar. Teststederne står tomme.
Der er med andre ord masser af ledig testkapacitet det ene sted og folk, der ønsker at blive testet et andet sted.
Så hvorfor sender man ikke de mobile testenheder ud på plejecentrene?
Hos FOA siger sektorformand Torben Hollmann, at han havde forventet, at hans medlemmer kunne blive lyntestet, hver gang de kom på arbejde, ligesom pårørende skulle testes inden besøg.
- På den måde kunne man bedre holde smitten ude, men det har man af uvisse årsager ikke valgt at gøre. Når man heller ikke vil lukke helt ned fra besøg udefra, som man gjorde i foråret, må det være, fordi man er klar til at tage konsekvensen i form af større risiko for at få smitten ind på plejecentrene, siger Torben Hollmann.
Tirsdag klokken 14 offentliggjorde Statens Serum Institut de seneste tal for smitte på plejehjem.
De viser, at i uge to var der 340 bekræftede tilfælde blandt 1.036 testede beboere, hvilket er et fald fra 458 i uge 1.
106 er døde i løbet af ugen. Det er det højeste antal dødsfald blandt plejehjemsbeboere under hele pandemien.
Dansk Folkepartis ældreordfører, Karina Adsbøl, kalder det 'absurd', at man ikke er kommet bedre i gang med kviktestene som et supplement:
- Ministeren må komme ud af starthullerne og sætte handling bag ordene, skriver hun i en mail til DR Nyheder.
DR har tirsdag forsøgt at få et svar fra sundheds- og ældreministeren, men det har ikke været muligt, da han har travlt, oplyser ministeriets presseservice.
Plejehjemsansatte er i øvrigt ikke de eneste, der håber på at blive tilbudt kviktest, når de møder ind.
Mandag aften fortalte TV Avisen, at også pædagoger flere steder i landet efterspørger kviktest af personalet, så de kan gå trygt på arbejde. Syv ud af ti ledere på daginstitutioner, der har svaret på en rundspørge for DR Nyheder, siger, at de ønsker corona-test på jobbet.
Derimod er der kommet gang i kviktest som et tilbud til personalet på en række sociale bosteder, oplyser Kommunernes Landsforening.
Kurverne er fladet ud efter høje testtal i julen
Da først Falck og siden Carelink sammen med SOS International og Copenhagen Medical midt i december fik til opgave at udføre kviktest for staten, var ambitionen at teste cirka 100.000 hver dag.
Det skulle ses som et supplement til den smitteopsporing med pcr-tests, der i forvejen blev udbudt af det offentlige.
Med en aggressiv britisk coronavirus-variant i omløb og endnu én fra Sydafrika er det nu, der skal testes meget, så alle smittekæder kan standses hurtigt og effektivt, men efter at have været høje op mod jul og nytår, er kurverne nu fladet ud med daglige testtal nede på mellem 15.000 og 30.000 den seneste uge, viser tal fra Statens Serum Institut.
Siden den 1. januar har tallene konsekvent ligget på et sted mellem 9.500 og cirka 30.000 daglige tests.
Carelinks administrerende direktør, Brian Rosenberg, bekræfter, at der er masser af uudnyttet testkapacitet, som de er klar til at rykke ud med - hvis de får besked på det.
- Vi har faktisk sendt folk hjem, som burde stå og teste. I Risskov i Aarhus har vi etableret ti testspor, men der er kun gang i to af dem lige nu, siger Brian Rosenberg.
- Måske er det for mange ikke klart, at man kan vade direkte ind fra gaden og få et hurtigt svar. Det er jo lidt ærgerligt, når vi faktisk har kapacitet til at håndtere det.
Hos Copenhagen Medical, der udfører tests i Parken og Bella Centret, skriver pressemedarbejder Trine Baadsgaard i en mail, at de også "har alt for lidt at lave".
Falcks pressechef, Lisbeth Nedergaard, siger, at de har hele apparatet klar til at rykke ud fra deres 49 adresser rundt i landet og ind på blandt andet plejecentre, og det er allerede sket enkelte steder.
Ét af de steder er på plejecentret Strandby i Esbjerg, hvor man lige nu kæmper med et voldsomt smitteudbrud. 33 beboere og 28 ansatte er konstateret smittet, oplyser Arne Nikolajsen, der er direktør for sundhed og omsorg i kommunen.
- Smitten er ude af kontrol. Den har spredt sig så hurtigt, at vi nu har valgt at lave en aftale om kviktest til vores ansatte. Det er for at tage alle midler i brug. Hvis de kan gøre en forskel, er det værd at prøve, siger Arne Nikolajsen.
Kviktest er foreløbig kun et tilbud på Strandby og ikke på kommunens øvrige 15 plejecentre, og effekten skal evalueres om 14 dage. Herefter vil man vurdere, om det skal bredes ud.
- Set i bakspejlet ville jeg ønske, vi havde indført det tidligere, men det var vores indtryk, at vi med pcr-test en-to gange om ugen testede så meget, det var muligt. Nu kan vi desværre se, at det ikke er tilfældet, siger Arne Nikolajsen.
Det har ikke været muligt at få oplyst hos Sundhedsministeriet eller Kommunernes Landsforening, hvor mange plejecentre på landsplan, der er gået i gang med kviktestene. Falck har heller ikke et overblik.
Udbud offentliggøres tirsdag
Tirsdag bliver der sat navn på, hvem der har vundet udbuddet med at levere de 100.000 hurtigtest om dagen fra den 1. februar frem til og med den 30. april.
Det testarbejde, som Carelink, Falck, SOS International og Copenhagen Medical har stået for indtil nu, blev ikke sendt i udbud, som opgaver for det offentlige normalt skal.
Det var der ikke tid til, da man havde brug for et supplement til de pcr-tests, der blev udført i regi af TestCenter Danmark.
Der skulle handles hurtigt, og derfor blev der lavet nødaftaler frem for en normal udbudsrunde med de særlige krav, der ellers er forbundet med en udbudsproces på opgaver til mange millioner kroner.
Forventningen til de 100.000 daglige test er, at mindst 60 procent af testkapaciteten skal være mobil, oplyser Sundheds- og Ældreministeriet.
Man kan stadig smittes efter vaccinen
- •
Bemærk: Der er ikke dokumenteret 100 procents beskyttelse mod covid-19 ved vaccination, så principielt kan man godt blive smittet og syg, selvom man er fuldt vaccineret.
- •
Ifølge Sundhedsstyrelsen vil mange - men ikke alle - opnå nogen grad af beskyttelse allerede efter den første vaccinedosis, men dog først efter et par uger. Derfor kan smitte godt udvikle sig i dagene efter, at man er blevet vaccineret.
- •
Den fulde effekt er først dokumenteret fra en uge efter andet stik, hvis man bliver vaccineret med BioNtechs vaccine, og to uger efter andet stik, hvis man bliver vaccineret med vaccinen fra Moderna.