Regeringen og landets borgmestre mødtes her til eftermiddag til det, der bedst kan beskrives som et digitalt krisemøde.
De to partner er rygende uenige om, hvorfor en ledig testkapacitet hos de private firmaer, som tilbyder lyntest, ikke er blevet brugt til at teste ansatte på plejehjem og i daginstitutioner.
Mødet blev sat i stand med kort varsel, efter justitsminister Nick Hækkerup i går rettede en hård kritik mod kommunerne for ikke at bruge muligheden for at få mobile testenheder ud.
Kommunerne har et helt andet syn på sagen og mener, at problemet ligger hos regeringen.
Det kom til at præge mødet, fortæller Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen (V).
- Det meste af mødet gik med, at der var en flok fortørnede borgmestre, der meldte tilbage, at vi havde gjort alt hvad vi kunne. Det er en helt urimelige kritik, at kommunerne ikke har gjort brug af testkapaciteten, og det harmonerer slet ikke med det billede, vi har, siger Jesper Frost Rasmussen.
I slutningen af 2020 indgik regionerne aftaler med private udbydere af lyntest. Der kan testes op til 100.000 borgere om dagen. En stor del af kapaciteten er dog på store steder i de største byer.
Den nuværende aftale løber frem til 31. januar.
Antallet af test skal stige markant
Trods den spændte stemning var der dog enighed mellem regeringen og kommunerne om, at testkapaciteten skal udnyttes. Og der skal gang i det med det samme.
- Vi er enige om, at der er test til rådighed, og de skal ud og arbejde. Alle kommuner har sagt: Ja, vi er klar nu.
Muligheden har været der i flere uger samtidig med, at der har været smitte på plejehjem. Er der så ikke noget, der er gået galt?
- Det er i hvert fald det, der frustrerer mig. Vi har haft test til rådighed, og samtidig har vi haft daginstitutioer og plejecentre, som gerne vil have deres medarbejdere testet. De to punkter har ikke været forbundet. Nu er vi enige om, at vi skal have løftet den opgave, siger Nick Hækkerup.
Han forventer, at snakken på mødet meget snart gerne skal kunne aflæses i statistikkerne over, hvor mange der bliver testet.
- Jeg har den klare forventning, at efterspørgslen på de her kviktest vil stige, og de private leverandører, som skal levere dem, lever op til det, så antallet af test stiger markant, siger Nick Hækkerup.
Borgmestrene forventer nu, at det er muligt at få mobile testenheder ud.
- Vi gør brug af den, hvis der er mere testkapacitet. Hvis de private leverandører har biler til rådighed, får vi det arrangeret, så de kan komme rundt til skoler, daginstitutioner og plejehjem, så vi kan få testet personalet, siger Jesper Frost Rasmussen.
Beskeden fra sundheds Magnus Heunicke (S) var meget klar på et pressemøde den 29. december. Der skulle gang i lyntest af ansatte på plejehjem.
Skifter leverandør om få dage
Den 1. februar bliver der skiftet ud blandt de leverandører, der udfører kviktest. Og der bliver skruet for de mobile testenheder.
Der vil fortsat være en kapacitet på 100.000 om dagen. Men de 60.000 skal være fra mobile enheder, der skal kunne rykke ud til plejehjem, skoler, daginstitioner eller andre steder, hvor der er behov for at teste.
Aftalen løber frem til udgangen af april.