- De værste ting på mit kriminelle CV er vold, våbenbesiddelse og bandeindblanding.
Ali, der er dansk statsborger, men er født i Libanon, tænker tilbage på sit kriminelle liv for 5-6 år siden. I dag er han kommet på rette spor og læser til pædagog.
28-årige Alis historie passer godt med tallene fra en ny rapport, Indvandrere i Danmark 2016, som Danmark Statistik i dag har udgivet.
Rapporten viser, at indvandrere fra ikke-vestlige lande er blevet mindre kriminelle siden 2013.
I statistikkens verden bruges indeks til at beskrive normalen eller gennemsnittet af noget. I Danmarks Statistiks nye rapport er indekset på 100 gennemsnittet.
Ser man på de mandlige indvandrere fra ikke-vestlige lande, er indekset faldet fra 127 i 2013 til 118 i 2015. Gruppen ligger altså over gennemsnittet, men er mindre kriminelle end tidligere.
Til sammenligning ligger kriminalitetsindekset for en mand med dansk oprindelse på henholdsvis 98 og 97 i 2013 og 2015.
Kriminalitetsindekset dækker over rene tal. Det vil sige, at tallene er korrigeret for alder og sociale og økonomiske forhold.
Se nærmere på tallene i grafikken neden for:
Hang ud med de forkerte
For Alis vedkommende endte han i det kriminelle miljø, fordi han hang ud med de forkerte, fortæller han.
- Jeg kommer fra en stor familie, og jeg omgik meget mine fætre. Og så havde de nogle kammerater, og pludselig bliver man en del af det fællesskab. Det ene leder til det andet, og lige pludselig er man inde i kriminalitet, siger han.
I lang tid snød han kommunen og gjorde alt for at undgå at komme i job. Han var droppet ud af HF, og han gjorde sig ingen tanker om sin fremtid.
Bandetrøjer og skudsikre veste
Til sidst opgav kommunen ved egen hjælp af få Ali i job, og de foreslog i stedet ham og en gruppe andre belastede unge at blive en del af programmet Comeback. Et projekt, der samarbejder med jobscentre og hjælper marginaliserede unge mænd videre.
Kommunens trussel om at fratage de unge mænd kontanthjælpen førte til, at omkring 25 unge troppede op på kommunen for at høre om projektet.
- De fleste dukkede op i bandetrøjer, skudsikre veste, og nogle var maskerede. Men vi havde allerede planlagt, hvad vi skulle gøre, så vi ikke blev en del af programmet, husker Ali.
Gratis frokost og nyt liv
Men der skulle mere til, før Poul Kellberg, der er en af personerne bag Comeback-programmet, droppede indsatsen med de unge.
Han fik overtalt Ali til en snak over en frokost.
- Jeg tænkte 'hvorfor ikke? Gratis frokost'. Og så kørte han mig til Comeback, og så så jeg, hvordan det var, og så blev jeg bare interesseret, siger Ali.
Den dag blev den første i Alis lovlydige liv. Poul Kellberg plantede nogle tanker hos ham, der med tiden spirrede og fik ham til at tænke over fremtiden, fortæller Ali:
- Jeg vil gerne lave det arbejde, Poul laver med unge. Det behøver ikke kun være indvandrere, men med unge, der er havnet i en forkert løbebane, og som skal på rette spor igen, siger Ali.
Tilliden gav selvtillid
Når Ali sidder i klasseværelset på pædagogstudiet, kan han se over på Vestre Fængsel, hvor han engang sad inde.
- Jeg bliver stolt af mig selv, når jeg tænker over det, siger Ali, der ikke er i tvivl om, hvad der fik ham ud af kriminaliteten.
- Det var Pouls tillid til mig, og den selvtillid han gav mig, der gav mig mod på at starte på en frisk. Jeg vil være de unges rollemodel.
Alis efternavn er redaktionen bekendt, men er fjernet af hensyn til hans kriminelle fortid.