I Norddjurs siger de ja til hpv-vaccinen

To ud af tre af pigerne født i 2003 har fået første stik mod hpv i Norddjurs Kommune.

Dialog med de unge og en individuel samtale mellem kommunens piger og skolesundhedsplejersken er en del af forklaringen på kommunens høje vaccinationstilslutning, lyder det fra socialchef. (Foto: © Steve Debenport, Getty Images)

Størstedelen af de danske forældre holder igen med at få deres døtre vaccineret - men ikke Norddjurs Kommune.

Her har man landets højeste tilslutning til hpv-vaccinationsprogrammet.

Indtil videre har to ud af tre af kommunens piger fra 2003 nemlig fået første stik af vaccinen, viser tal fra Statens Serum Institut.

Det er langt over landsgennemsnittet på på 49,2 procent for piger i samme årgang.

Norddjurs målrettet indsatsen mod pigerne selv

Selvom man i Norddjurs Kommune ikke decideret har undersøgt, hvad den noget højere tilslutningen skyldes, har socialchef Hanne Nielsen et klart bud.

Det handler om den personlige kontakt:

- I forbindelse med udskolingsundersøgelsen i ottende klasse stiller vi pigerne spørgsmålet om, hvorvidt de er vaccineret mod livmoderhalskræft, og i forlængelse af deres svar er der så en individuel samtale mellem pigerne og skolesundhedsplejersken, siger hun.

Under samtalen får pigerne mulighed for selv at stille de spørgsmål, de måtte have, til en sundhedsfaglig person, der kan svare på baggrund af reel forskning og fakta:

- Jeg er sikker på, at det er dét, at der bliver fulgt op, som gør en stor forskel, lyder det fra socialchefen.

Stadig lang vej til Sundhedsstyrelsens målsætning

I dag har Sundhedsstyrelsen i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen lanceret en helt ny informationskampagne, der skal få flere til at takke ja til HPV-vaccinen.

Målsætningen er, at 90 procent af pigerne fra en årgang skal vaccineres med HPV-vaccinen, der beskytter mod livmoderhalskræft. Så selvom de i Norddjurs ligger højt, så har også de lang vej til målet:

- Der er ikke nogen, der har en høj dækning lige nu. For alle piger, der i alderen til at modtage vaccinen, er dækningen langt lavere, end hvad den har været tidligere. Og så der er nogle kommuner, som ligger meget lav, lyder det fra overlæge i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg.

Selvom kampagnen kommer til at køre nationalt i form af en hjemmeside og via kommunikation på Facebook, har man i den nye informationskampagne også medtænkt muligheden for lokale tiltag, så kommunerne kan hjælpe med at skubbe udviklingen den rette vej:

- Vi vil i indsatsen give forslag til initiativer, der kan foregå på kommunalt niveau, så man også kan planlægge lokale initiativer, siger Bolette Søborg.

Den mulighed byder man velkommen i Norddjurs Kommune:

- Vi er stadig langt fra målet, og vi vil helt sikkert understøtte kampagnen yderligere her lokalt i kommunen. Men det er centralt, at det kommer til at ske i dialog med de unge. For vi tror på, at det er dialogen, der kan være med til at gøre forskellen, siger Hanne Nielsen.