Under halvdelen af pigerne fra årgang 2003 og 2004 har påbegyndt vaccinationsprogrammet imod hpv-virussen, som kan føre til livmoderhalskræft.
Den manglende tilslutning til vaccinen er netop årsagen til, at der torsdag formiddag sættes gang i en informationsindsats.
Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen står bag indsatsen, og formålet er at få tilslutningen til vaccinationsprogrammet til at stige.
Men selv om tilslutningen generelt er lav, så er der i visse dele af landet særligt mange, der ikke lader sig vaccinere. For mens knap 50 procent af pigerne fra årgang 2003 og 2004 har påbegyndt vaccinationsprogrammet i Østjylland, Vestjylland og på Fyn, så er tallet kun 38,6 procent i København.
- Vi ved, at forskellen på befolkningssammensætningen spiller en rolle, men hvad der er den præcise årsag, er svært at sige. Det virker til at være et storbyfænomen, man ser samme mønster, hvis man for eksempel sammenligner London med resten af England, siger Palle Valentiner-Branth, afdelingslæge og leder af afdelingen for infektionsepidemiologi og forebyggelse ved Statens Serum Institut.
Han fortæller, at den massive omtale af hpv-vaccinens mulige bivirkninger har fået andelen af vaccinerede piger til at styrtdykke, fordi forældrene er blevet usikre og vil se tiden an. Men det er en dårlig ide, fortæller Palle Valentiner-Branth.
- Hvis man er smittet i forvejen, vil vaccinen virke dårligere. Derfor er det rigtig vigtigt, at man bliver vaccineret, inden man har seksuel debut, siger han.