En sommerdag sidste år udviklede sig til et mareridt for de mange mennesker, som var samlet i shoppingcenteret Field's i København.
En nu 23-årig mand begyndte at skyde omkring sig i indkøbscenteret.
Han dræbte tre. En 17-årig pige på vej til Harry Styles-koncert, en 17-årig dreng, der var på arbejde i biografen og en 47-årig mand familiefar, som blev dræbt for øjnene af sine to børn.
Derudover blev syv personer såret af skud, og flere er i dag dybt traumatiserede.
I dag bliver der sat et strafferetsligt punktum i byretten, som over de seneste fem retsmøder har behandlet sagen.
Den tiltalte erkender, at det var ham, der skød. Han erkender at skuddene dræbte to teenagere og en familiefar. Han erkender, at han sårede flere personer.
Men hans hukommelse er ifølge forsvarsadvokaten så svækket, at han ikke kan huske det hele. Og derfor nægter han sig skyldig i flere af forholdene, som er rejst mod ham.
Både forsvarsadvokat Luise Høj og specialanklager Søren Harbo er enige om, at den 23-årige mand var sindssyg i gerningsøjeblikket.
Det samme er eksperter, som har undersøgt den tiltalte.
De er også enige om, at den tiltalte skal anbringes på ubestemt tid.
Men de to parter er uenige om, hvor den tiltalte skal anbringes henne, fortæller DR's retskorrespondent, Trine Maria Ilsøe.
- Den største uenighed i sagen handler om den 23-åriges farlighed i dag, et år efter skudangrebet. Dette har en betydning for, hvor han skal placeres efter dommen.
- Anklagemyndigheden kræver, at han skal placeres på Sikringen i Slagelse i tråd med anbefalingerne fra Retslægerådet, mens den 23-åriges forsvarer mener, han skal forblive på et psykiatrisk hospital under retspsykiatrien, siger hun.
Justitsminister skal godkende anbringelse på Sikringen
Og der er meget stor forskel på at blive anbragt på en retspsykiatrisk afdeling på et hospital og på Sikringen i Slagelse.
Det fortæller Trine Maria Ilsøe.
- For at blive anbragt på Sikringen kræver det et farlighedsdekret, som tiltrædes af Justitsministeriet. Man bliver alene anbragt på Sikringen, hvis man er så farlig for andre, at en almindelig retspsykiatrisk afdeling ikke er nok.
- Der er låste døre begge steder, men sikkerheden er ekstra høj på Sikringen. Man plejer at sige, at det alene er det allerfarligste, der placeres der, fortæller hun.
Den ydre sikkerhed svarer til et fængsel, der er mere personale, og der er også tilknyttet vagter.
Ifølge Region Sjællands er der 30 pladser til indlagte patienter på Sikringen.
De er i gennemsnit ni år på afdelingen, inden de bliver udskrevet eller placeret et andet sted. Det kan enten være til almindelig afsoning eller til en retspsykiatrisk afdeling.
I retten slog specialanklager Søren Harbo fast, at han mener, at retten bør følge eksperternes anbefaling, som er anbringelse på Sikringen i Slagelse.
Der er tale om Retslægerådet, som er den højeste lægefaglige instans i Danmark.
- Eksperter anbefaler ikke en almindelig psykiatrisk afdeling, men Sikringen. Det gør man ikke for sjov, sagde han under sin procedure i fredags.
Specialanklageren henviste også til den mentalerklæring, som er udformet, mens den tiltalte har siddet varetægtsfængslet på en psykiatrisk afdeling.
I den fremgår det blandt andet at han lider paraniod skizifreni og på undersøgelsestidspunktet stadig havde "morbide voldsfantasier".
- Han har under fængslingen gentaget, at han kunne finde på at gøre sådan en handling igen.
- Vi må lægge til grund, at selvom der er medicinsk behandling i gang lige nu, så har den behandling ikke fjernet alle de alvorlige tanker, sagde anklageren.
Han lagde ligeledes vægt på, at mentalerklæringen konkluderer, at der er risiko for, at den tiltalte kan begå ny personfarlig kriminalitet.
Forsvarer: Hvorfor flytte ham?
Forsvarsadvokaten mente dog ikke, at Sikringen er det eneste sted for den tiltalte.
- En anbringelsesdom er på højde med en livstid og forvaringsdom, sagde Luise Høj i retten.
- En anbringelse på Sikringen er ikke nødvendigt for at sikre ham. For ellers havde man allerede gjort det.
Hun slog fast, at den tiltalte under sin varetægtsfængsling i surrogat på en almindelig psykiatrisk afdeling har opført sig, som det har været krævet af ham.
- Det har indtil videre været uproblematisk. Der er ikke kommet nye sigtelser. Han har hverken truet eller overfaldet personalet på andre afdelinger.
- Hvorfor skal han flyttes? Hvad har ændret sig det seneste år? Ingenting, sagde hun under sin procedure.
Retskorrespondent Trine Maria Ilsøe slår dog fast, at lige meget hvor den tiltalte bliver anbragt, så kan han ikke bare løslades.
- Det er i sidste ende en dommer, der skal vurdere, hvornår den tiltalte skal løslades, siger hun.
Bistandsadvokat vil sprænge rammer for erstatning
Undervejs i retssagen har mere end 20 vidner afgivet forklaring, hvor de har fortalt, hvordan de stadig er påvirkede af skyderiet her et år efter.
Nogle af fysiske skader, mens andre stadig er psykisk hårdt ramt.
Når afgørelsen kommer klokken 15, vil en dommer derfor også have taget stilling til, hvad ofrene i straffesagen kan få i erstatning.
- For flere af ofrene har bistandsadvokaten sprængt de normale rammer for godtgørelsens størrelse. Selve spørgsmålet om erstatning for eksempelvis tabt arbejdsfortjeneste er udskilt til erstatningsnævnet, siger Trine Maria Ilsøe og tilføjer, at de vil blive ført i seperate sager.
- Mest af alt kan et strafferetligt punktum forhåbentlig være en lille trædesten i ofrenes heling.
Følg med her på dr.dk, når Københavns Byret afsiger dom klokken 15.00.