I dag bliver Brian Busk chef for et militært gerningssted i Irak

Et nyt hold af danske soldater har overtaget kommandoen i skyggen af Irans ballistiske missiler.

Oberstløjtnant Brian Busk overtager i dag kommandoen over danskerne på Al Asad-basen i Irak. Basen blev den 8. januar voldsomt angrebet af iranske missiler.

Det næste halve år bor han på et gerningssted. Målt på sprængkraft alene var det her, at soldater med Dannebrog på skulderen blev udsat for det mest voldsomme missilangreb i dansk militærhistorie.

Oberstløjtnant Brian Busk er chef for danskerne på Al Asad-basen. I denne weekend overtager han og hold 11 formelt ansvaret for det danske bidrag til Operation Inherent Resolve.

- Situationen eksploderede i forhold til alle de foregående hold, da truslen fra Irans ballistiske missiler pludselig blev noget, vi skulle forholde os til, fortæller han om den rutineopgave, der pludseligt blev ekstraordinær.

- Min første opgave er at sikre, at de danske soldater er beskyttede bedst muligt, blandt andet ved at sørge for, at basens beskyttelsesrum bliver forstærket.

Støtter kampen mod Islamisk Stat

Operationens formål er at støtte Iraks indsats mod terrororganisationen Islamisk Stat. Det sker ved at uddanne irakiske sikkerhedsstyrker i soldaterfagets håndværk.

Den 49-årige oberstløjtnant er den 11. i rækken til at bære den militære titel-forkortelse ‘CH DANCON OIR’.

Direkte oversat betyder det ‘chefen for det danske kontingent ved Operation Inherent Resolve’.

På de foregående hold nok det tætteste, man kommer på en rutineopgave iført dansk uniform i Mellemøsten. Men det skulle brat ændre sig.

Efter en amerikansk drone angreb og dræbte den indflydelsesrige iranske general Qassem Soleimani.

Iran tog hævn efter angreb

Hævnen fra Iran blev et tocifret antal sprænghoveder, der 8. januar slog ned på Al Asad-basen.

Her havde cirka 150 danske soldater på hold 10 søgt tilflugt i utilstrækkelige bunkere og beskyttelsesrum, der var konstrueret til at modstå angreb fra morterer og mindre rakettyper.

Det er våben, hvor sprængstoffet skal måles i kilo. Ikke halve ton, som var tilfældet med de ballistiske missiler.

Ingen danske soldater kom til skade ved angrebet. Senere kom det dog frem, at flere amerikanere blev behandlet for tegn på hjerneskader efter eksplosionerne og de voldsomme rystelser og trykbølger.

Korrespondent Puk Damsgård var kort efter den første til at besøge danskerne på basen efter Irans angreb.

Fik besked under øvelse

Hjemme i Danmark fik Brian Busk fik besked om angrebet, mens han sammen med sine soldater var på øvelse i Jylland. Her var de i gang med at øve sig til opgaven, der ventede i Irak.

Hurtigst muligt samlede han derfor hele holdet for at fortælle om den nye trussel, de iranske missiler, og hvad det betød for deres afrejse få uger senere.

- Flere var nervøse for, at missionen ville blive aflyst, så vi slet ikke fik lov at komme afsted, end der var soldater, der var bange og nervøse for at skulle ned på Al Asad, husker oberstløjtnanten.

Missionen er ikke aflyst. Men dele af Brian Busks soldater har måttet udskyde afrejsen til Irak. Det gælder blandt andet dem, der skulle arbejde med de irakiske sikkerhedsstyrker.

Her venter man fortsat på, at den internationale koalition beslutter at genoptage træningen efter missilangrebene.

- Lige nu oplever jeg, at rigtig mange gode kræfter arbejder på, at vi kommer tilbage til normalbilledet. Vi skal tilbage til kernen, nemlig træningen af irakerne, som styrker indsatsen mod ISIS, siger oberstløjtnant Brian Busk.

Hold 11 på Al Asad Airbase skal efter planen hjem til Danmark til sommer.