Hver femte minkfarm har nu MRSA

Første systematiske undersøgelse af danske minkfarme afslører alvorlige problemer med den resistente bakterie MRSA CC398, der smitter til mennesker.

Fødevarestyrelsen forventer, at minkene er blevet smittet med MRSA-bakterien gennem deres fodder, der blandt andet består af slagteriaffald fra danske svin. (Foto: © Kim Haugaard, Scanpix)

Den dukkede op under navnet svine-MRSA på grund af bakteriens voldsomme smittehastighed i de danske svinestalde. Men nu udgør den resistente bakterie MRSA CC398 også et alvorligt problem på hver femte danske minkfarm. Det afslører resultater fra Fødevarestyrelsens første systematiske undersøgelse for MRSA blandt mink.

Det er kun godt to uger siden, at miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) for anden gang måtte svare på kritiske spørgsmål om MRSA på et samråd. 1.300 danskere fik sidste år konstateret MRSA CC398, som siden 2012 har ført til syv dødsfald.

Men hvor ministeren afviste indgreb over for de 5.000 smittede danske svinebesætninger, er der altså nu stødt et nyt problem til – eller rettere en helt ny dyrerace.

Danmark er i forvejen verdens største producent af mink, og opdrætter årligt godt 18 millioner af slagsen. Og ifølge Dyrenes Beskyttelse er påvisningen af MRSA på hver femte minkfarm alarmerende nyt.

- Disse enorme husdyrproduktioner er opformeringssteder for bakterier der er farlige for mennesker, påpeger chefkonsulent i Dyrenes Beskyttelse, Birgitte Damm, der ser med stor alvor på udbredelsen af MRSA blandt danske mink.

- Nu ser vi at smitten spreder sig fra den industrielle svineproduktion til minkfarmene, hvor der også holdes tusinder af dyr tæt sammen. Og hvor brugen af antibiotika ligesom i svineproduktionen fremmer, at bakterierne vinder indpas, siger Birgitte Damm.

En aktindsigt i Fødevarestyrelsens stikprøver viser, at der i slutningen af 2015 blev fundet MRSA på 11 ud af i alt 50 testede minkfarme. Det svarer til 22 procent af prøverne, der dels er foretaget på dyrene og i deres bure.

- Vi havde i forvejen en formodning om, at vi også ville finde husdyr-MRSA i mink, konstaterer souschef for dyresundhed i Fødevarestyrelsen, Stig Mellergaard.

Han henviser til, at minkenes foder blandt andet består af slagteriaffald fra danske svin.

- Vi ved, at størstedelen af svinene er smittet med MRSA. Derfor er vores bedste bud også, at minkene netop har fået smitten igennem foderet. Det er dog noget, vi er nødt til at undersøge nærmere for at fastslå, siger Stig Mellergaard.

Undersøgelsens resultater kan få konsekvenser på landets 1.400 minkfarme. I et mailsvar til DR, skriver organisationen Danske Minkavlere, at man nu vil sætte et såkaldt ”informationsberedskab” i gang med hygiejnevejledning til avlere og medarbejdere, der håndterer dyr og foder i hverdagen.

- Derudover vil Danske Minkavlere i samarbejde med myndighederne vurdere, om andre tiltag kan være relevante, herunder forskningsinitiativer, der kan give ny praktisk viden om MRSA i såvel mink som staldmiljø, står der videre.

Ifølge Dyrenes Beskyttelse bør der dog straks sættes anderledes hårdt ind over for pelsdyravlerne.

- Som minimum må farmene saneres og herefter holdes fri for MRSA, mener chefkonsulent Birgitte Damm, der i forvejen er fortaler for et forbud mod minkproduktion.

Danske Minkavlere ser dog anderledes roligt på situationen.

- Konklusionen er, at vi nu skal være mere opmærksomme i det daglige arbejde, men intet tyder på, at vi står med voldsomt MRSA-problem i vores minkproduktion, skriver forskningschef Peter Foged Larsen i mailsvaret.

Tip os: mrsa-dokumentar@dr.dk

https://www.facebook.com/DR.MRSA.CC398/videos/1153451284668163/