Som bedemand er Kirsten Madsen fra Aabenraa vant til at hente afdøde fra både private hjem og på sygehuse. Men hospitalerne oplyser hende ikke om, hvorvidt de døde har været smittet med multiresistente bakterier som MRSA.
- Der er ingen der giver mig besked om, at jeg skal være opmærksom, når jeg henter afdøde, siger Kirsten Madsen, og forklarer, at hun i håndteringen af de døde udsættes for direkte smittefare.
- Hvis pågældende har lidt blod siddende, vasker vi dem. Og når vi vender afdøde, kan der komme væske ud. Usikkerheden gør, at jeg selvfølgelig ikke kan lade være med at tænke: Er det her farligt?
Ifølge Statens Serum Institut er antallet af indberettede MRSA-tilfælde steget markant i Danmark siden 2007. Dengang blev 660 personer testet positiv. Et tal der i 2014 var steget til 2.980 tilfælde.
Kirsten Madsen er ikke selv blevet testet positiv. Hun støder dog især på MRSA-smittede danskere, når hun afhenter døde i private hjem. Flere gange har familiemedlemmer fortalt, når afdøde har været smittet med MRSA.
Af samme årsag kører hun altid rundt med beskyttelsesudstyr i rustvognen.
- Alt ligger i bilen, så jeg kan omstille mig. Det er simpelthen fuld dragt på, maske for munden og handsker, siger hun.
Tip os: mrsa-dokumentar@dr.dk