Huse slår revner i sommervarmen: Forsikringen dækker ikke

Flere steder i landet melder boligejere om huse, der slår revner. Husejere kan dog skyde en hvid pind efter økonomisk erstatning.

Charlotte Månsson Mogensens hus slår revner. Over 20 på 14 dage, fortæller hun DR Nyheder. (Foto: © DR Nyheder, DR Nyheder)

- De bliver større og større, og de bliver bredere og bredere. Det er det, der bekymrer mig. Hvordan får man stoppet det?

Sådan lyder ordene fra Charlotte Månsson Mogensen fra Herning, som er en af de uheldige boligejere, der har måttet sande, at tørken ikke kun går ud over planterne i haven, men også potentielt kan give revner i huset.

Store synlige revner, der har skåret deres vej gennem både facade og tapet, overbeviste hende, om at der var noget galt.

Derfor har hun haft en både en murer og en tømrer til at se på huset. Ifølge dem er sommerens tørke årsagen til skaderne.

Husmure, som revner på grund af tørken herhjemme, er blevet et reelt problem for boligejere mange steder rundt om i landet, og flere af landets store forsikringsselskaber bekræfter, at de har fået henvendelser om problemet.

Der er dog ikke udsigt til erstatning i sådanne sager, lyder det fra en ekspert.

Ikke udsigt til hjælp

Charlotte Månsson Mogensen er ikke den eneste, der er kommet i klemme. Også i Asperup ved Middelfart er det blevet tydeligt for Niels Jørgensen, at familiens hjem slår revner.

I en sådan grad, at familien blev vækket af larmen af brudstykker fra krakelerende vægge.

Niels Jørgensen viser skaderne frem. Han er en blandt flere husejere, der har problemer med revner i sommervarmen. (Foto: © DR Nyheder, DR Nyheder)

Problemet rammer huse, der er bygget på leret jord, hvor varmen tørrer leret ud, så det skrumper.

Man skal dog ikke regne med at få sådanne skader dækket, lyder det fra forsikringsbranchen.

- Forholdet er kendt og har været det i mange år, siger Ole Vidstrup, konsulent hos brancheorganisationen Forsikring og Pension.

- Selv om man har en tørkeperiode, og det er årsagen, så er man ikke dækket af den grund, siger han til DR Nyheder.

Selv om skaden kan vise sig fra den ene dag til den anden, kvalificerer det nemlig ikke skaden som en såkaldt pludselig skade.

- Årsagen skal være pludselig, og det er den ikke i den sådan situation. Udtørring har fundet sted over en længere periode, og derfor er årsagen ikke pludselig, siger han.

Forventer flere skader

Hvert år oplever husejere revner i fundament og murværk i forbindelse med sommeren, fortæller Line Mai, der er bygningsingeniør og geotekniker.

Ifølge hende er der dog udsigt til flere af den slags sager i år.

- Vi forventer at se flere skader i år, fordi vi har haft usædvanlig lidt nedbør. Leret vil mangle vand i år, så vi vil se udtørringskader, siger hun.

Ifølge eksperten er særligt Vestfyn og Østjylland udsatte på grund af jordens indhold af ler.

Socialdemokraterne vil diskutere løsninger

Hos Socialdemokraterne åbner man op for at finde muligheder, der kan give hjælp til husejere, som kommer i klemme.

- Ud over at gøre mere for at bekæmpe klimaforandringerne bliver vi også nødt til at tilbyde en hjælpende hånd til nogle af de mennesker, der kommer i klemme undervejs, siger Jens Joel, klima- og energiordfører for Socialdemokratiet.

Han vil dog ikke komme nærmere ind på, om det skal være politiske løsninger - så som en særlig pulje som stormflodspuljen - eller om ansvaret derimod skal placeres hos forsikringsselskaberne.

- Det må vi sætte os ned og kigge på efter sommerferien, siger han.

- Det centrale for mig er, at vi får fælles løsninger på de ting, som folk ikke kan gardere sig mod individuelt.

Se indslaget fra aftenens TV Avis her.