Et absolut hovedvidne i Tibet-kommissionen, vicepolitiinspektør Claus Hjelm Olsen, kommer formentlig ikke til at sige noget i Tibet-kommissionen.
Det oplyser hans bisidder Anders K. Németh.
- Det er i lyset af, at han har afgivet en udførlig forklaring til Den Uafhængige Politiklagemyndighed og i lyset af, at der nu er en sigtelse mod ham, at han har truffet beslutning om ikke at udtale sig, siger Anders K. Németh.
Claus Hjelm Olsen var under det kinesiske statsbesøg i 2012 KSN-leder og stod i spidsen for politiets kommandocentral.
Flere vidner har forklaret, at Claus Hjelm Olsen på mundtlige briefinger før besøget fortalte politifolk, at de skulle skærme præsidenten mod demonstranter og tage Tibet-flag fra folk.
Har ikke pligt til at sige noget
I Tibet-kommissionen har de 58 vidner, som indtil videre er indkaldt, ikke pligt til at udtale sig.
Sideløbende med kommissionens arbejde undersøger Den Uafhængige Politiklagemyndighed, om der er sket magtmisbrug i politiet i forbindelse med de kinesiske besøg i 2012, 2013 og 2014.
Politiklagemyndigheden har afhørt mere end 400 vidner og forventes at være færdige med deres undersøgelse i starten af 2017. Det er i forbindelse med dette arbejde, at Claus Hjelm Olsen og en af hans politikolleger er blevet sigtet. Politiklagemyndigheden mener, at de to er kommet med falske vidneforklaringer i en retssag, som Tibet-aktivister anklage mod Københavns Politi i kølvandet på 2012-besøget.
Tibet-kommissionen har adgang til alle afhøringer fra politiklagemyndigheden.