Politiet skulle sikre, at bannere og demonstranter ikke kunne ses fra eskortruten, da den kinesiske præsident besøgte Danmark i 2012.
Det fik politibetjentene besked på i den såkaldte taktiske plan, der er politienhedens interne arbejdsdokumenter, som i detaljer beskriver, hvordan en specifik opgave skal løses.
Og det var ikke en almindelig ordre, erkender den ledende politiinspektør Mogens Norup Lauridsen i Tibet-kommissionen, da han bliver afhørt.
- Det var helt usædvanligt, siger han.
- Jeg forstår ikke, hvorfor man har skrevet det ind i. Jeg har ikke skrevet det ind. Men det kan i hvert fald misforstås, siger han.
- Hvis man tager det i sin ordlyd, så ser det ud som om, at demonstranter ikke må kunne ses fra kortegen de steder, præsidenten besøger, fortsætter han.
Ikke tabe ansigt
Og det med bannerne var ikke det eneste, der ifølge Mogens Norup Lauridsen var usædvanligt ved forløbet.
I Politiets Efterretningstjenestes trusselsvurdering fremgår det, at det var vigtigt for gæsterne fra Kina ikke at tabe ansigt under besøget:
- Det er PET's opfattelse, at kineserne ikke er bekymret for præsidents sikkerhed under opholdet i Danmark, men det er meget afgørende for dem, at de ikke taber ansigt ved konfrontation med demonstranter eller lignende, står der i vurderingen.
- Den her gang skrev de det så i trusselsvurderingen. Det tror jeg ikke, de har gjort det før, siger Mogens Norup Lauridsen under sin afhøring.
Han pointerer dog, at det under tidligere kinesiske besøg - blandt andet under Cop15 - også var blevet italesat, at de kinesiske besøgende var bekymrede for at tabe ansigt.
- Nu har jeg været med til en del møder med folk fra Kina. Det har været italesat hver eneste gang fra PET's side, at der er en bekymring fra Kinas side om at møde demonstranter.
Til det spørger advokaten i kommissionen, Jakob Lund Poulsen:
- Når det står i trusselsvurderingen, må man vel gøre sig nogle overvejelser i Københavns Politi om, hvilken betydning det får for besøget?
- Der står jo ikke noget om, at vi skal gøre noget, svarer Mogens Norup Lauridsen og og fortsætter:
- Jeg opfatter det som noget, de gerne ville sige til os. Og så kan de gå tilbage til nogle andre og sige, at de har sagt det.
- Var det en ordre eller en service?
- Jeg tror, det var en bekymring, de delte med os. De kan jo ikke give os ordre, siger Mogens Lauridsen og fortsætter:
- Jeg tillagde det ikke stor betydning, måske også fordi det er noget, jeg har hørt før, svarer Mogens Norup Lauridsen.
I alt skal 58 personer afhøres i sagen, hvor kommissionen skal undersøge og redegøre for politiets handlinger i forbindelse med officielle besøg fra Kina i 2012, 2013 og 2014.