- Vi tåler simpelthen ikke dumme situationer.
Sådan skrev vicepolitiinspektør Claus Hjelm Olsen i en mail til to politikolleger den 13. juni 2012, da den kinesiske præsident Hu Jintao var på officielt statsbesøg i Danmark.
E-mailens indhold kom frem i dag under de første afhøringer i Tibet-kommissionen.
Det er Hu Jintaus besøg samt to andre kinesiske besøg, der er omdrejningspunktet i den store Tibet-sag, fordi politibetjente her tog tibetanske flag fra flere fredelige demonstranter.
Siden er det blevet hævdet, at man ville tage hensyn til den kinesiske præsident, da det tibetanske flag er ulovligt i Kina.
Det siges også, at Hu Jintaus besøg var vigtigt for erhvervslivet i Danmark, der havde kontrakter for 20 milliarder på spil.
I mailen skrev vicepolitiinspektør Claus Hjelm Olsen også:
- Skal vi redde lidt bedre økonomisk vilkår til nationen og måske et dryp af til politiet, ligger det på jeres skuldre.
- Jeg er sikker på, at det er humoristisk skrevet
Mailen bliver vist på de tre storskærme i lokalet i Søborg, hvor kommissionen i dag gik i gang med at afhøre det første af 58 vidner - vicepolitikommissær Mikkel Brogaard.
Han er en af de to betjente, som i sommeren 2012 modtog mailen.
- Hvordan opfattede du den her?
Udspørgeren i kommissionen, advokat Jakob Lund Poulsen, støtter sig til pulten foran ham og runder ryggen.
- Jeg opfatter det her som typisk Claus Hjelm, der er en motivator, og som har et stort glimt i øjet. Jeg er sikker på, at det er meget humoristisk skrevet, svarer Mikkel Brogaard, som altså er en af de to betjente, der har modtaget mailen.
Tibet-Kommissionen blev nedsat i oktober 2015 af justitsminister Søren Pind (V). Det skete, efter at han kom i besiddelse af politiets interne arbejdspapirer, den såkaldte operationsbefaling, fra det kinesiske statsbesøg i 2012. Her fremgår det, at politienhederne skulle sørge for, at eventuelle demonstranter ikke kunne ses fra den kinesiske kortege under statsbesøg i Danmark.
Men det var ikke kun i politiets operationsbefaling, at man talte om at skærme præsidenten. Også i taktiske planer til de enkelte politigrupper på gaden stod det klart.
- Det her stiller langt større udfordringer til jer, i og med I har den vigtigste opgave af dem alle, nemlig at spotte og forhindre utilsigtede demonstrationer, happenings mm, står der i mailen.
- I må virkelig peppe dem (betjentene, red) op, så de er super skarpe, når præsidenten er på køretur.
Udspørger Jakob Lund Poulsen kigger ned i sine dokumenter.
- Har du kendskab til, om det i operationsbefalingen overordnet indgik, at den kinesiske præsident skulle skærmes, spørger han.
- Ja, det mener jeg, svarer Mikkel Brogaard.
- Jeg kan ikke huske, om der præcis står skærmes. Men der står noget om det både i trusselsvurderingen og operationsbefalingen. Jeg mener, der står noget med at tabe ansigt i trusselsvurderingen, fortsætter han.
Nogle kedelige dage på kontoret
Mikkel Brogaard understreger flere gange under sit forhør, at han ikke lagde mærke til noget politimæssigt usædvanligt i forbindelse med opgaven.
- For mig at se synes jeg ikke, der skete ret meget ved det her besøg. Man må ikke sige det, men det var nogle kedelige dage på kontoret. Hvis jeg synes, der var sket en masse ting, ville jeg have sat mig ned og lavet en handlingsforløbsrapport.
Formanden for Tibet-kommissionen, Tuk Bagger, spørger Mikkel Brogaard, om han lagde mærke til den efterfølgende presseomtale.
- Jeg har tænkt over de her episoder, men det var først i politiklagemyndigheden, at jeg fandt ud af, at det var mine folk, der havde været nogle af de steder.
Tre mellemledere i politiet skal i dag afhøres i Tibet-Kommissionen.
Forstå Tibet-sagen på to minutter. Klik på play og se videoen.
Det her er kommissionens opgave:
- •
Undersøge og redegøre for politiets handlinger i forbindelse med officielle besøg fra Kina i 2012, 2013 og 2014.
- •
Undersøge hvem der har udstedt instruktionerne, hvem der var bekendt med dem, og af hvem de blev kommunikeret til politipersonalet.
- •
Undersøge om andre statslige myndigheder end Kbh Politi har været involveret i tilblivelsen af instruktionen i politiet.
- •
Undersøge i hvilket opfang der er blevet givet urigtige oplysninger til Folketinget.
I aften kan du her på dr.dk stille spørgsmål til en af de aktivister, der fik Tibet-sagen til at rulle. Anders Højmark er formand for Støttekomiteen for Tibet og sidder klar ved tasterne for at svare på dit spørgsmål fra kl. 18.30.