Historier om kræft skal få forældre til at vaccinere deres 12-årige døtre

Rekordfå piger bliver vaccineret mod virusset hpv, der kan give livmoderhalskræft. Det får nu Sundhedsstyrelsen til at sætte gang i en ny kampagne.

Sundhedsstyrelsen vil blandt andet på sociale medier lancere en kampagne for at få flere piger til at blive vaccineret. (© DR)

Mange forældre er i tvivl.

Skal de lade deres 12-årige piger vaccinere mod virusset HPV, der kan give livmoderhalskræft?

- Jeg er meget i tvivl. Min første tanke var, at min datter ikke skulle vaccineres, siger Pia Lykke, hvis datter er 13 år gammel.

Tvivlen bunder i de historier, Pia Lykke har hørt om, at piger og unge kvinder mener, at de har fået bivirkninger af vaccinen.

- Jeg er jo bange for, at hun kan få sit liv ødelagt. Det er jo de historier, man har hørt, siger Pia Lykke, der sammen med sin mand og omkring 30 andre forældre er mødt op i Sundhedshuset i Horsens - til et foredrag om hpv-vaccinen.

Om Pia Lykke og de andre forældre bliver mere afklarede i løbet af aftenen, vender vi tilbage til.

De seneste år er der i hele landet blevet afholdt flere arrangementer for forældre, der er i tvivl. Dem der møder op, kommer typisk for at få svar på ét spørgsmål:

Er vaccinen farlig?

Pia Lykke er sammen med sin mand til foredrag om hpv-vaccinen, fordi de er i tvivl, om deres datter skal vaccines. (© DR)

Kampagne skal mindske tvivl

Det er nu otte år siden, sundhedsmyndighederne indførte vaccinen i børnevaccinationsprogrammet. Ambitionen var at 90 procent af en årgang skulle takke ja til vaccinen.

Men i dag er det kun halvdelen af de piger, der er født i 2003, som på nuværende tidspunkt har taget imod tilbuddet om at deltage i hpv-vaccinationsprogrammet.

- Der er ingen tvivl om, at hvis vi på sigt ser, at tilslutningen til hpv-vaccination blandt piger i Danmark vil ligge meget lavt, så mister vi et potentiale til at forebygge livmoderhalskræft og dermed også død af livmoderhalskræft, siger direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm.

Om ti dage lancerer styrelsen derfor en ny kampagne, der skal få flere forældre til at vælge at give deres døtre en hpv-vaccine.

- Katastrofen er ikke indtrådt endnu, men den truer, siger Søren Brostrøm.

Kampagnen skal køre i to år - blandt andet på de sociale medier og en hjemmeside, som Sundhedsstyrelsen har lavet til formålet. Her skal der ligge videoklip med livmoderhalskræftramte, pårørende og forældre, der er i tvivl om vaccinen.

- Vi kan potentielt udrydde livmoderhalskræft med denne her. Det er hjerteblod for en sundhedsstyrelse i ethvert land, siger Søren Brostrøm.

Bliver det en skræmmekampagne det her?

- Nej, det tror jeg ikke er det, der skal til. Vi er nødt til at fortælle om sygdommen.Folk skal vide, hvad de vaccinerer imod for at kunne træffe et valg. Men det er ikke en skræmmekampagne. Det er det ikke, siger Søren Brostrøm.

Mistanke om bivirkninger fjernede lange køer

Da vaccinen i 2009 kom med i børnevaccinationsprogrammet, stod forældrene i kø for at få deres piger vaccineret.

Ser man på årgangene af piger, der har fået vaccinen, så har over 90 procent af de piger, der er født i slutningen af halvfemserne valgt vaccinen til. Nogle ældre piger og unge kvinder købte den endda selv og betalte 3500 kroner for den, fordi det kun var de helt unge piger, der til at starte med kunne få vaccinen gratis.

Men i 2015 begyndte medierne at fortælle om piger og unge kvinder, der efter at have fået vaccinenen oplevede symptomer som hovedpine, svimmelhed, kropssmerter og en række andre gener.

Siden den første kritiske artikel om formodede bivirkninger ved vaccinen blev bragt, har myndighederne fremlagt undersøgelser, rapporter og studier, der alle viser det samme: Vaccinen burde ikke gøre nogen syge.

- Men når først frygten og skepsissen er lukket ud af flasken, så er det faktisk ret vanskeligt ved hjælp af saglighed og anbefalinger at få ånden tilbage i flasken og få genetableret tilliden til myndighederne, siger David Budtz Pedersen, der er professor i videnskabsteori og kommunikation ved Aarhus Universitet.

Stræber efter tryghed

Sådan lyder det også fra overlæge Jesper Mehlsen på hpv-klinikken i København, der er er en af de fem klinikker, som gennem de seneste to år har udredt piger og unge kvinder for, om der er en sammenhæng mellem vaccinen og pigernes symptomer.

- Det har fået meget stor vægt, de her 0,2 procent, der er syge. Der er en bedre historie i at fortælle om folk, der er blevet dårlige, end at fortælle at der er nogen, som om 30 år slipper for at have livmoderhalskræft, siger Jesper Mehlsen.

Hos Sundhedsstyrelsen håber man nu, at kampagnen kan vende billedet - og at flere forældre tilvælger vaccinen til deres døtre.

- Der skal vi jo gøre forældrene og pigerne selv trygge ved vaccinen, siger Søren Brostrøm og fortsætter:

- Langt de fleste af de her piger, der indtil nu ikke har fået vaccinen, kan sagtens nå det endnu. Det er gratis, og vi anbefaler det, så vi håber, at de gør det i løbet af de næste år.

Kan du garantere, at vaccinen er sikker?

- Det er en sikker vaccine, den er meget effektiv, men jeg kan ikke garantere forældrene, at deres barn ikke får bivirkninger, siger Søren Brostrøm.

- De bivirkninger vi ser ved vacciner er velkendte. Det er blandt andet rødme, hævelse, feber og så videre. Så jeg kan ikke garantere forældrene, at deres børn ikke får bivirkninger, men vaccinen er sikker, det kan jeg fortælle dem, at vi er så sikre på, som vi kan være, fortsætter han.

Tvivl eller afklaring i Horsens?

I Horsens er der gået to timer, siden DR Nyheder første gang talte med Pia Lykke, der er i tvivl, om hendes 13-årige datter skal have vaccinen. En speciallæge i gynækologi fra Randers, der anbefaler HPV-vaccinen, er ved at være færdig på scenen. Det er især spørgsmål om eventuelle bivirkninger, som hun har fået mange af til aftenens arrangement.

- Jeg er blevet meget klogere, siger Pia Lykke.

Cirka 30 forældre var mødt op i Sundhedshuset i Horsens for at blive klogere på hpv-vaccinen. (© DR)

- Det er bivirkningerne sat op mod risikoen ved de sygdomme, som kan følge med uden vaccinen, der overbeviste mig om, at mine børn skal have vaccinen, siger hun.

Men det er ikke alle forældrene, der er blevet lige så afklarede som Pia Lykke. Flere af aftenens deltagere er stadig i tvivl, da de forlader salen:

Skal deres datter vaccineres?

Danske piger kan få vaccinen gratis, indtil de fylder 18 år. Lægemiddelstyrelsen har modtaget i alt 2427 indberetninger om bivirkninger ved hpv-vaccinen. 1051 betegnes som alvorlige bivirkninger. Men på nuværende tidspunkt vurderer sundhedsmyndighederne ikke, at der er en sammenhæng mellem vaccinen og de symptomer, de unge kvinder oplever.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er omkring 600.000 piger og kvinder er blevet hpv-vaccineret i Danmark.