Heunicke varsler regionale genåbninger, men det har regeringens eksperter ikke regnet på

Regeringens eksperter afleverer i dag beregninger for, hvilken effekt forskellige genåbninger vil have på coronasmitten.

Der kommer ikke beregninger for smitteudviklingen ved regionale genåbninger i dag, selvom sundhedsministeren varsler, at det kan komme på tale. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

Folketingets partier skal i morgen forhandle en længe ventet genåbning af Danmark, og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har allerede varslet, at den kan foregå regionalt.

Men en regional åbning har eksperterne slet ikke regnet på. De afleverer i dag deres beregninger af, hvad eksempelvis åbning for udendørs idræt, små butikker og at lade afgangselever komme tilbage i skole får af effekt på smittetrykket.

Ifølge Camilla Holten Møller, der er læge ved Statens Serum Institut og leder af ekspertgruppen for matematisk modellering af covid-19, har opgaven simpelthen ikke ligget på deres bord.

- Ekspertgruppen arbejder ud fra de bestillinger, vi får fra Sundhedsministeriet, og beregninger af regional oplukning har ikke indgået af den aktuelle bestilling. Det er således ikke noget, der ligger i de konkrete ting, der kommer ud nu i den rapport, vi har regnet på, siger hun.

Sundhedsordfører: Uforståeligt

En af dem, der afventer ekspertgruppens rapport, er De Konservatives sundhedsordfører, Per Larsen (K). Han undrer sig over, at rapporten ikke vil indeholde beregninger over smitteudviklingen ved regionale genåbninger.

- Det er helt uforståeligt. I den seneste risikovurdering rykkede Region Nordjylland for eksempel ned i kategori 4 fra kategori 5. Og vi ved, at der er store forskelle fra landsdel til landsdel, siger han.

Han peger på, at det kan give problemer i forhandlingerne.

- Nu har de haft halvanden uge, og hvis de kun kommer med tal, som indikerer noget på tværs af hele Danmark, er det jo i et vist omfang ikke brugbart. Det er dårligt, at man ikke forbereder sig bedre, siger han.

Også Martin Geertsen, der er sundhedsordfører for Venstre, studser over det.

- Det undrer mig, at man ikke har lavet den beregning. Vi har ment, at man skulle gøre det så detaljeret som muligt, som man havde det bredest muligt beslutningsgrundlag. Jeg havde fået forståelsen af, at man både havde regnet på tværs af sektorer og regionalt, siger han.

Men man kan dog også vælge at betragte det på en lidt anden måde, siger Martin Geertsen.

- Retfærdigvis skal man også vende det lidt om, for udgangspunktet er, at Danmark åbner, og så kan der være områder, som skal holdes lukket. Det er en lidt anden tilgang end at sige, at man starter med at åbne et enkelt område og holde resten lukket, siger han.

SSI: Vi er i dialog om regionale beregninger

Camilla Holten Møller fra Statens Serum Institut forklarer dog, at ekspertgruppen er i dialog med Sundhedsministeriet om netop regionale beregninger.

- Der har været nogle drøftelser, og der er en løbende dialog om, hvornår det er muligt, og hvornår det kan leveres, siger hun.

Men skulle ekspertgruppen for matematisk modellering have haft de beregninger med i den rapport, der kommer i dag, ville det have forsinket den. Der skulle nemlig indhentes nye aktivitetsdata, og modellerne skulle justeres, og det ville ikke kunne nåes inden for den deadline, ekspertgruppen fik.

- Det tager faktisk lang tid, fra man beslutter sig for, hvad der skal regnes på, til man har indhentet de her aktivitetsdata i alle de områder, og det tager faktisk også rigtig lang tid at gøre det ‘modelklart’, siger Camilla Holten Møller.

Et eksempel kunne være, hvis man gerne vil åbne kulturinstitutioner i Region Nordjylland. Så skal kulturministeriet indhente data fra brancheforeninger og eksempelvis spørge Aalborg Zoo, hvor mange gæster de forventer, det vil give, og derefter skal der så regnes på, hvilke ekstra aktiviteter, der vil komme i forbindelse med det.

Selvom beregningerne i områder med lav smitte vil være behæftet med en ganske stor usikkerhed, så er det muligt at lave beregningerne.

DR Nyheder afventer en kommentar fra Sundhedsministeriet, men det har ikke været muligt at få inden udgivelsen af artiklen.