På onsdag får danskerne at vide, hvor meget eller hvor lidt samfundet kan åbne op

Regeringen vil diskutere lempelser med Folketingets partier, men sporene fra Kolding skræmmer.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) vil onsdag løfte sløret for, hvilke restriktioner, der eventuelt kan lempes. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

På onsdag i næste uge vil regeringen melde ud, om det er muligt at lempe på nogen af coronarestriktionerne.

Det oplyser Sundhedsministeriet lørdag i en pressemeddelelse.

- Regeringen ønsker ikke at holde samfundet lukket en dag længere end nødvendigt, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Mandag modtager Folketingets partier en vurdering fra en ekspertgruppe af matematiske eksperter af, hvad der eventuelt kan åbnes, og hvad der ikke kan.

Ekspertgruppen regner blandt andet på, hvad det vil betyde for smittetrykket, hvis man åbner butikker, lader flere elever komme tilbage i skolerne og åbner for udendørs idræts- og foreningsfaciliteter.

Tirsdag afholder sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) så et møde Folketingets partiledere, hvor man vil drøfte de beregninger, mens der onsdag vil blive meldt eventuelle lempelser - eller stramninger - ud for offentligheden.

- Planen for genåbning bygger på, at det selvfølgelig skal være sundhedsfagligt forsvarligt, når vi lemper restriktioner. Samtidig skal genåbningen ske med størst mulig forudsigelighed om, i hvilken takt forskellige dele af samfundet vil blive åbnet igen, siger Magnus Heunicke.

De nuværende restriktioner gælder frem til den 28. februar.

Tror på lempelser

Hos De Radikale er forventningen ikke, at Danmark står overfor en kæmpe genåbning - men noget kan der dog godt åbnes op for.

- Jeg tror, at vi får lempet noget, men jeg tror ikke på, at vi får lempet på alt det, der bliver regnet på lige nu. Det ville undre mig meget, hvis det er det, man når frem til. Det er baseret på, hvad vi løbende har fået at vide fra Statens Serum Institut, og hvad prognoserne har vist. Det tror jeg ikke kommer til at ske, siger sundhedsordfører for De Radikale Stinus Lindgreen.

På den lidt længere bane ønsker Regeringen også at indkalde Folketingets partiet til drøftelser af, hvordan en samlet plan for udfasning af restriktioner over de kommende måneder skal se ud.

Kolding-udbruddet

Over den seneste tid har smittetallene set gode ud i Danmark, hvilket har fået flere partier til at lufte deres ønsker for en delvis genåbning efter 28. februar.

Fra SF har det blandt andet lydt, at alle folkeskoleelever skal tilbage i skolen, mens også mindre butikker skal have mulighed for at åbne igen. Derudover ytrede SF ønske om at åbne efterskoler og højskoler.

Partiformand Pia Olsen Dyhr slog dog lidt i bakgear, da Kolding blev ramt af en stor stigning af smittetilfælde efter åbningen af skolerne for de mindste klasser.

- Meget alvorligt det vi ser i Kolding – og får selvfølgelig også SF til at genoverveje hvorvidt der skal åbnes yderligere d 1. marts. Det må vi alle følge nøje, skrev Pia Olsen Dyhr på Twitter fredag aften.

Andre steder i Folketinget har man efterlyst mere åbenhed fra regeringen og en mere langsigtet plan.

- Kan befolkningen og Folketinget ikke se længere end en uge frem, så bliver usikkerheden og gætterierne store. Og allerværst så mister folk tilliden til grundlaget for de politiske beslutninger og respekten for restriktionerne, har det blandt andet lydt fra politisk leder for De Radikale Sofie Carsten Nielsen.

K: Kig på smittekortet

En langsigtet plan ville også være en hjælp til erhvervslivet, foreningslivet og uddannelsesinstitutionerne, påpeger Konservative.

Her mener sundhedsordfører Per Larsen desuden, at de lave indlæggelsestal og fremdriften i vaccinationsprogrammet taler for at sende flere elever tilbage i skolerne og åbne de mindre butikker.

I første omgang i kommunerne med de laveste smittetal. Det er for eksempel Fanø, Vordingborg, Bornholm, Lolland, Morsø, Viborg, Hjørring og Esbjerg.

- Vi har efterhånden 25 kommuner, hvor smittetallene er meget lave eller under de 20 (bekræftede tilfælde per 100.000 indbyggere - det såkaldte incidenstal, red.), som er bekymringsgrænsen.

- Og der vil det være hensigsmæssigt, hvis flere af de unge kommer tilbage i skole. Vi synes heller ikke, der er noget til hinder for, at man kan være tre-fire mennesker hos en bilforhandler, en skobutik eller i en boghandel. Det er nogle af de ting, vi gerne vil have med, siger Per Larsen.