Heunicke åbner for regionale lempelser: Se hvor højt smittetallet er i din kommune

Sundhedsminister Magnus Heunicke har annonceret, at den forestående genåbning bliver med regionale forskelle. Dyk ned i tallene her.

Hvor og hvad kan åbnes? Det regnes der på lige nu, mens diskussionen blandt partierne allerede er startet. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

På onsdag vil regeringen præsentere sit bud på, om der bliver lempet på coronarestriktionerne - og hvor lempelserne i givet fald vil ske.

Bliver der åbnet op for butikkerne? Efterskolerne? Eller bliver det måske muligt igen at mødes i lidt større grupper og dyrke idræt sammen?

Lige nu regnes der i den såkaldte ekspertgruppe for matematisk modellering på livet løs på, hvad det vil betyde for smittetrykket, hvis der bliver åbnet mere eller mindre op på en række områder.

Men selvom smittetallene på landsplan er på et niveau, hvor det peger mod en delvis åbning, så er det dog ikke ensbetydende med, at det bliver ens for alle.

Der kan blive åbnet nogle steder, mens der fortsat holdes lukket i andre.

Det skriver sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på sin Facebook-profil søndag eftermiddag.

- Vi skal forberede os på, at noget af genåbningen bliver landsdækkende, og andet bliver regionalt, skriver Magnus Heunicke blandt andet.

Mere om regeringens planer mandag

Lidt mere tilbageholdende er statsminister Mette Frederiksen, men hun indikerer dog også, at genåbningen kan byde på regionale forskelle.

- Næste uge kommer til at handle om, hvordan vi forsvarligt kan udfase nogle flere af restriktionerne. Måske regionalt. Mere om det i morgen (mandag, red.), når eksperterne har regnet på tallene og mulige scenarier, skriver statsministeren på Facebook.

Så hvordan ser det egentlig ud i din kommune og i kommunerne omkring dig? Det kan du blive klogere på ved at studere Danmarkskortet herunder, mens du også kan sammenligne de enkelte kommuners smittetal over tid lidt længere nede.

Kampen om genåbningen er i gang

De seneste beregninger på åbningsscenarier fra ekspertgruppen for matematisk modellering vil være Folketingets partier i hænde i løbet af mandagen, men de politiske meningsudvekslinger og krav til åbningen har været i gang i flere dage.

Partilederne mødes tirsdag med statsministeren og regeringen for at diskutere genåbningen, og fra Venstre og Konservative har det lydt, at der bør åbnes for for de ældste elever i skolerne samt for højskoler og efterskoler.

Tidligere ønskede SF også at lade de ældre elever komme tilbage i skolen, men smitteudbruddet i Kolding har fået partiformand Pia Olsen Dyhr til at genoverveje den holdning.

Og billedet kan da også ændre sig hurtigt i de enkelt kommuner.

På fjorten dage blev smittetallet i Kolding eksempelvis seksdoblet, mens nabokommunen Fredericia, hvor man har intensiveret testindsatsen, på ét døgn gik fra en sjetteplads til en tredjeplads over kommuner med mest smitte.

Lokale nedlukninger kan komme på tale

Sundhedsminister Magnus Heunicke giver da også udtryk for, at det kan blive nødvendigt med hurtige lokale nedlukninger efter de eventuelle lempelser, da det som i eksemplet Kolding kan gå endog meget stærkt med at gå fra fornuftige smittetal til det bekymrende.

I den modsatte ende af skalen ligger kommuner som Ærø, Langeland, Esbjerg, Lolland, Guldborgsund og Viborg, hvor man har ganske få smittede eller slet ingen.

Ser man i stedet mere bredt og regionalt på det, så er det borgerne i Region Midtjylland, der kan se frem til onsdagens udmelding om eventuelle lempelser med mest optimisme.

Her er incidenstallet lavest med 35,7.

Incidenstallet dækker over antal smittede per 100.000 indbyggere.

Herefter følger Region Nordjylland (43,6), Region Sjælland (48,2), Region Hovedstaden (61,2) og Region Syddanmark (77,3).