Gymnasieelever om seksuelle krænkelser: Det er klamt

Det er vigtigt, at der bliver talt om de krænkelser, unge kvinder er udsat for, mener gymnasieelever.

På Solrød Gymnasium har man nedsat et udvalg af elever og lærere, der skal forebygge seksuelle krænkelser på nettet. Det er vigtigt, at vi taler om det, siger elevrådsformand Mila Stojkovic.

På Solrød Gymnasie kender en del af pigerne til en falsk profil på Instagram, som efterlyser nye modeller.

- De har skrevet til en masse af mine veninder og spurgt, om de havde lyst til at sende billeder. Nogle af mine veninder har snakket videre med dem, og så sagde de, at billederne skulle være i undertøj, siger Julie Jaller, der går i 1. g.

- Det er klamt, men jeg håber bare, at folk er kloge nok til at se, at det er en fake profil, siger hun.

DR er taget ud på Solrød Gymnasium for at tale med dem om en ny undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed, der viser, at hver fjerde unge kvinde mellem 16 og 24 år har været udsat for en ikke-fysisk seksuel krænkelse.

Det kan for eksempel være krænkende kommentarer, tilråb, rygter, deling af billeder eller at få tilsendt dick pics, man ikke selv har bedt om.

Julie Jaller og hendes veninder Amalie Jensen har oplevet at blive råbt efter på gaden, hvilket de begge to synes er ubehageligt.

- Hvis det er ældre mænd, synes jeg virkelig, at det er ulækkert og klamt, så har jeg bare lyst til at råbe til dem, at jeg kun er 17 år, og at de er så gamle, at de kunne være min far, siger Julie Jaller.

Bekæmper krænkelser på nettet

Solrød Gymnasium er et af de gymnasier, der har valgt at følge Undervisningsministeriets opfordring til at lave tiltag, der forhindrer seksuelle krænkelser på nettet.

Gymnasiet har blandt andet nedsat et udvalg med fem elever, der sammen med lærerne finder undervisningsmateriale om emnet, der kan bruges i klasserne, forklarer elevrådsformand Mila Stojkovic.

- Eleverne vælger også nogle mennesker, der kommer ud og holder oplæg på skolen om, hvordan man håndterer seksuelle krænkelser, siger hun og tilføjer, at det er vigtigt, at eleverne selv er med i arbejdet.

- Det er vigtigt, at man sætter fokus på det og snakker om, at det er vigtigt. Og at det faktisk også kan være ulovligt og strafbart (at dele f.eks. nøgenbilleder, red.), siger hun.

Mila Stojkovic synes, at de fleste elever har taget godt imod deres arrangementer, men der er også altid nogle enkelte, der ikke tager det alvorligt.

- Det er sjovt nok en masse drenge, der så sidder nede bag ved til foredragene og laver jokes om voldtægter og sådan noget, siger hun.

Ligestillingsminister: Det er et vildt højt tal

Det er Ligestillingsministeriet, der har sat gang i undersøgelsen fra Statens Institut for Folkesundhed.

Ligestillingsminister Eva Kjer Hansen er forbavset over, at så mange unge kvinder har været udsat for en seksuel krænkelse.

- Det er et vildt højt tal, at hver fjerde bliver udsat for seksuelt krænkende adfærd, siger hun.

- Det er simpelthen ikke acceptabelt. Vi har i allerhøjeste grad et problem med sexisme, når så mange bliver udsat for en seksuel krænkende adfærd. Det skal vi tage fat i, for det skaber vanskelige sociale situationer for dem, det går ud over, siger hun.

Som eksempler på tiltag, der er blevet taget, nævner hun Undervisningsministeriets etiske kodeks, og at regeringen har skærpet straffen for digitale krænkende adfærd.

Om undersøgelsen fra Institut for Folkesundhed

  • 27 procent af kvinder mellem 16-24 år har været udsat for ikke-fysiske krænkelser det seneste år.

  • Ikke fysiske krænkelser dækker blandt andet over uønskede seksuelle beskeder, breve og opkald, uønsket seksuel omtale, billeder på nettet og blotteri som dick pics.

  • I alt 772 kvinder i aldersgruppen 16-24 år har deltaget i undersøgelsen, som er lavet af Statens Institut for Folkesundhed.

  • Undersøgelsen er repræsentativ.