Byrådet i Greve Kommune har på et ekstraordinært, lukket byrådsmøde besluttet at politianmelde sagen om kommunens fyrede kommunaldirektør Claus Thykjær.
- Politiet er den rette myndighed til at vurdere, om der er sket noget ulovligt, og jeg har fuld tillid til, at det dygtige danske politi vil efterforske sagen og komme til bunds i det hele, skriver borgmester Pernille Beckmann (V) i et opslag på Facebook.
Beslutningen om at foretage en politianmeldelse kommer efter DR's afsløringer af, hvordan den tidligere kommunaldirektør Claus Thykjær har foretaget privatindkøb for omkring 16.000 kroner på kommunens kreditkort.
Det skete blandt andet i en FCK-butik, Magasin og i Tøjeksperten. Ligesom der også blev købt konferencebilletter til hustruen, en sportsrejse samt foretaget en privat MobilePay-overførsel.
Derudover viser en gennemgang af alle Claus Thykjærs kreditkortindkøb, at der mangler bilag for mere end 60 procent af alle kommunaldirektørens transaktioner fra 2016-2021.
Bilag, der er nødvendige for at kunne dokumentere, hvilke varer eller ydelser han har brugt kommunens penge på.
Kommunaldirektøren har tidligere overfor DR forklaret, at der i alle tilfælde var tale om fejl, da han ikke kunne kende forskel på sit eget, private hævekort og kommunens kreditkort.
Politianmeldelsen kan få store økonomiske konsekvenser for Claus Thykjær.
Den kan nemlig få betydning for den fratrædelsesaftale til over to millioner kroner, som Greve Kommune har indgået med den fyrede kommunaldirektør. Det bekræfter flere byrådsmedlemmer overfor DR Nyheder.
Hyrer top-forsvarsadvokat
DR har forsøgt at få en kommentar til sagen direkte fra Claus Thykjær, der dog henviser til sin nye advokat, Anders Németh.
- Min klient tager politianmeldelsen til efterretning, og han står fuldt til rådighed i forhold politiets undersøgelse, da han om nogen har en interesse i, at det en gang for alle bliver fastslået, at der ikke er begået noget strafbart, skriver Anders Németh i et skriftligt svar til DR.
Anders Németh er en af landets mest erfarne forsvarere i sager om økonomisk kriminalitet.
Blandt andet har Anders Németh i en overgang været advokat for Peter Brixtofte i den såkaldte 'Farum-sag', hvor B.T. blandt andet kunne afsløre dyre vinkøb og overskridelser af det kommunale repræsentationsbudget fra Farum-borgmesterens side.
Ligeledes har Claus Thykjærs advokat også stor erfaring i at arbejde med sager, der netop omhandler kreditkort.
Blandt andet var det også Anders Németh, der var repræsentant for Henrik Qvortrup i 'Se & Hør'-sagen, hvor ugebladet ulovligt havde overvåget kendte danskeres kreditkort. Ligesom han også var forsvarsadvokat i den spektakulære 'Stein Bagger-sag', som er én af Danmarkshistoriens største bedragerisager.
Fratrædelsesaftale i fare
I juni valgte Greve Kommune at indgå en fratrædelsesaftale med Claus Thykjær, da der ifølge borgmesteren ikke var noget grundlag for at lave en bortvisning.
Aftalen medførte, at den fyrede kommunaldirektør kunne forlade sit job med en godtgørelse på omkring 1,6 millioner kroner, svarende til et års løn.
Derudover er der indgået en særskilt fratrædelsesaftale, hvor Claus Thykjær har fået et engangsbeløb på knap 500.000 kroner, svarende til tre måneders løn inklusive pension.
Men den økonomiske aftale kan dog muligvis blive ændret, alt efter hvordan politiet behandler sagen.
- Hvis politiet når frem til, at der er foregået noget ulovligt, vil det kunne få økonomisk betydning for Claus Thykjær i forhold til fratrædelsesaftalen, forklarer byrådsmedlem John Tommy Olsen (S).
Samme melding lyder fra borgmesteren.
- Politiets efterforskning vil selvfølgelig også være afgørende for økonomien i den indgåede fratrædelsesaftale, skriver Pernille Beckmann på Facebook.
Borgmester vender på en tallerken
En stor del af den politiske opposition i Greve Kommune bestående af Socialdemokratiet, Konservative og Enhedslisten har igennem den seneste tid ønsket, at sagen skulle politianmeldes.
- Vi glæder os over, at byrådet har lyttet til os og nu vil foretage politianmeldelse af Claus Thykjær, siger Socialdemokratiets spidskandidat til kommunalvalget John Tommy Olsen.
Tidligere har borgmester Pernille Beckmann ellers afvist, at der skulle være noget i sagen, der kunne danne grundlag for at foretage en politianmeldelse, men den beslutning er altså her til aften blevet ændret.
- Nu er sagen overdraget til politiet. Det er den rigtige myndighed til at undersøge sagen til bunds, skriver Pernille Beckmann i sit opslag på Facebook.
Kommunens politianmeldelse kommer i kølvandet på to tidligere politianmeldelser af Claus Thykjær, som to forskellige Greve-borgere har indgivet. De bekræfter Midt- og Vestsjællands Politi.
DR Nyheder har forsøgt at få et interview fra borgmester Pernille Beckmann, som ikke er vendt tilbage på DR’s henvendelse.